Предпазливите стъпки на вечната кандидатка Хилари Клинтън

ДПА

Хилари Клинтън и Барак Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Хилари Клинтън иска да бъде избрана за президент през 2016 г., просто не го е казала на глас.

Дори ако не е готова да го облече в думи, във Вашингтон посветените са сигурни: Тя вече не може да бъде спряна – освен ако не грешат.

Клинтън обикаля страната, като изнася речи и получава голямо медийно внимание. В Ню Орлиънс отправи топли думи към продавачите на американски автомобили; в Ню Йорк говори на бедните испаноговорящи деца.

Тя призна пред продавачите на коли, че не е сядала зад кормилото от 1996 година, но това беше единственото, което предизвика повдигане на вежди. За да не изглежда, че е загубила връзката си с избирателите, тя побърза да обясни, че охраната, която е с нея от дните й на първа дама, не й позволява да шофира.

Това, което тя не каза, беше по-важно – и по-широко отразено – от това, което каза.

Мълчанието й по въпроса дали ще участва в президентските избори докарва медиите в САЩ до силна възбуда, а до изборите все още има две години и половина – цяла вечност в политиката.

Ще се яви ли, или няма да се яви? Американските журналисти са вманиачени по въпроса. Наблюдателите изглеждат уверени, че никой друг кандидат за лявоцентристката демократична номинация не може да я достигне. „Може ли някой да спре Хилари?“, пита уважаваното списание „Тайм“ на корицата си.

„Гравитационното привличане на възможна предизборна кампания през 2016 година притегля всички стари лица около Клинтън в нейната орбита“, твърди Ню Йорк Таймс. „Може ли тя да накара звездите да се подредят, или хаосът ще надделее?“

Клинтън е в политиката от десетилетия. Тя беше първа дама със съпруга си Бил, когато той беше губернатор на Арканзас и след това, през 1992 година, президент. След неговите два мандата, тя спечели изборите за Сената от щата Ню Йорк през 2000 година, изправи се срещу Барак Обама за президентската номинация през 2008 година и след това стана негов държавен секретар.

Какво движи 66-годишната дама? Дали е жажда за власт или изгаряща амбиция? Дали все още я боли за загубата от Обама на първичните избори през 2008 г., когато всички мислеха, че тя ще бъде сигурният победител?

Сега тя е предпазлива, като се подсигурява, че звездата й няма да угасне преждевременно, както стана през 2008 година. Тя откри нови начини да прикрива намеренията си. Когато я попитат директно дали ще се кандидатира, отговорите й са грижливо подплатени с препратки към подкрепянето на ценностите и политиките, които са добри за САЩ.

След това тя добавя „аз не бързам“, като подчертава, че това е сериозно решение, което не й се налага да направи в скоро време.

Това беше през септември, и това е най-ясният отговор, който е давала оттогава. Проницателните журналисти спряха да задават въпроса.

Организацията на кампанията й вече набира скорост: „Готови за Хилари“, съставена от професионалисти организация, учредена през януари 2013 г.; „Приоритети за дейността на САЩ“, влиятелен либерален комитет за политическа дейност, вече започна да набира средства; и „Коригирай данните“, супер-комитет за политическа дейност, който си е поставил за цел да я защитава от необосновани атаки от страна на републиканците.

Сайтът „Политико“ създаде нов термин за мрежата от поддръжници на Клинтън: Кампанията в сянка.

Темата Клинтън се харчи добре. Тя е лесна за разбиране, силно персонализирана, с голяма доза емоционалност, като оставя неограничено пространство за спекулации. Дори новата й прическа, с бретон, е повод за обсъждане.

Има и елемент на „дежа вю“. Доста преди кампанията през 2008 година, политическите наблюдатели предполагаха, че бившата първа дама е непобедима. Тогава един относително неизвестен сенатор афроамериканец на име Обама й открадна светлината на прожекторите.

И отново тя е единственият вероятен кандидат на демократите, който се обсъжда в медиите за изборите през 2016 година.

„Тя смайва всички“, заяви клоняща към демократите жена от Роквил, щата Мериленд, на север от Вашингтон. Вицепрезидентът Джо Байдън, който също има планове за президентския пост, изпитва трудности в опитите си да направи впечатление.

Това, което поддръжниците й изглежда пренебрегват, е багажът, който тя носи със себе си.

Клонящите по-наляво секции в Демократическата партия смятат Клинтън за прекалено студена и твърда, и отбелязват че тя е гласувала за инвазията в Ирак през 2003 г. и има позицията на „ястреб“ по въпросите на отбраната. Републиканците от целия спектър изпитват дълбока неприязън, която датира още от времето на политическата й дейност като първа дама, и я обвиняват за атентата в либийския град Бенгази през 2012 г., при който загинаха посланика на САЩ и трима други американски служители.

Прекалената самоувереност на Хилари през 2008 г. – идеята, че е време за първи път в Белия дом да влезе жена и усещането, че славата й като съпруга на Бил й дава право на президентския пост – често е упреквана за подкопаването на добре организираната й кампания срещу Обама. Възможно ли е това да се случи отново?

Някои казват, че възрастта й може да работи срещу нея. Тя ще е на 69 години на изборния ден през 2016 година. Но това едва ли е аргумент за републиканците, чийто кандидат Роналд Рейгън беше на същата възраст, когато влезе в Белия дом.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.