Оланд влезе в елитния клуб на почетените с държавна вечеря в Белия дом

ДПА

Барак Обама и Франсоа Оланд на официална вечеря. Снимка: Белия дом

Френският президент Франсоа Оланд влезе в елитния клуб на държавните лидери, почетени с официална държавна вечеря в Белия дом и с поздрав към „изключителното равнище на близост и доверие“ между двете страни.

Празненствата във вторник сложиха точка на двата дни срещи на Оланд с президента Барак Обама, в които лидерите подчертаха не само споделената история още от времето на Американската революция, а и преобразуването на проблемните отношения в отношения на близко сътрудничество – например в Сирия, Иран, Мали и Централноафриканската република.

„Вива Ла Франс, Бог да благослови Америка и да пребъде съюзът между великите ни страни“, каза Обама в тоста си.

Оланд, говорейки първо на английски, а после на френски, предизвика смях, когато каза чрез преводач: „Ние обичаме САЩ, въпреки че не винаги го казваме, а вие обичате французите, макар понякога да сте твърде стеснителни да си го кажете.“

Тъй като Оланд е в процес на минаване от една романтична връзка към друга в Париж, той пристигна без жена под ръка и въпреки че Белият дом грижливо омаловажи въпроса, най-интересната тема за някои вестници не беше менюто, а любовният живот на френския президент.

В. „Ню Йорк таймс“ например се кахъреше кой ще седне до Оланд. Главоблъсканицата бе решена с лекота от експертите по протокола на Белия дом, които го поставиха между Барак и Мишел Обама.

На главната маса бяха също комикът Стивън Колбърт и активистът Елисео Медина, който пости в продължение на 22 дни в подкрепа на имиграционната реформа.

Това съвсем не е първият път, в който държавен глава пристига сам в Белия дом.

Предшественикът на Оланд Никола Саркози дойде сам в Белия дом при управлението на Буш-син през 2007 г., тъй като бе неотдавна разведен. Президентът на Китай Ху Цзинтао не доведе съпругата си на държавна вечеря през 2011 г.

Един от гостите, Бен Джелъс, лидер на правозащитната организация „Национална асоциация за напредъка на цветнокожите“, бе запитан за ергенския статут на Оланд при преминаването си през събралите се журналисти. „Французите приемат тези неща много по-трезво от нас“, каза той.

Актьорът Брадли Купър и директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър бяха сред 350-те гости, които се събраха в шатрата на южната морава на Белия дом за вечеря със специалитети от много щати, 12 вида картофи, а за десерт типична американска торта с хавайски шоколад, мандарини от Флорида и сладолед от Пенсилвания.

Преди това на общата пресконференция Обама приветства възможността да поднесе на Оланд вечеря с „различен тип американска кухня“ от тази, която 59-годишният френски лидер е опитвал като тийнейджър при първото си посещение в САЩ преди 40 години.

„Доколкото разбрах, той е пътувал из страната ни, проучвайки заведенията за бързо хранене. Така че ако през 1974 г. сте видели французин да се появи в местния Макдоналдс, това е бил той“, пошегува се Обама.

Гастрономи съзряха влиянието на Мишел Обама в някои от ястията. Салатата е била признание към нейната градина, където зимните зеленчуци растат чудесно, „дори покрити със сняг“, съобщи кухнята на Белия дом, която пусна снимки от вечерята в Инстаграм.

Още по темата: Барак Обама и Франсоа Оланд – сходства и различия

Клеър Бърн
ДПА

Единият все още е приветстван като пророк в много части на света, уважаван заради усещането за възможност, което въплъщава, атлетичния си външен вид и вълнуващите речи.

Другият е отхвърлян от мнозина като скучен политически особняк, чиято способност да се домогва до доста красиви жени въпреки закръглената си фигура е нещо, което удивява цял свят.

На пръв поглед президентът на САЩ Барак Обама и френският му колега Франсоа Оланд, който вчера започна свое държавно посещение във Вашингтон, може да нямат много общо.

Обама изглежда щастливо женен. Оланд току-що се раздели с втората си дългогодишна спътница в живота, след като бе заснет как се вози на скутер, за да ходи на срещи с актриса.

Обама е един от най-миролюбивите американски президенти в последно време.

Оланд започна две интервенции в Африка за по-малко от две години, а миналата година гореше от нетърпение да се нанесат американско-френски удари срещу Сирия – докато САЩ и Русия накрая не се споразумяха да се унищожи сирийската програма за химически оръжия.

Но ако се вгледаме по-внимателно, американският демократ, когото критиците наричат „социалист“, и френският социалист, който възприема себе си повече като социалдемократ, имат доста общо.

„Те са двамата лидери на трансатлантическата общност, които имат един и същ подход по икономическите и социалните въпроси“, каза за ДПА Аксел Краузе дългогодишен кореспондент в САЩ и главен редактор на списание „Трансатлантик“ (Transatlantic Magazine), който понастоящем е базиран в Париж.

Въпреки че през последните години германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и Европейската комисия налагаха строгите икономии като панацея срещу световната икономическа криза, за Обама и Оланд най-важна е заетостта.

„Имаме един и същ подход“, подчертаха съветници на френския държавен глава в навечерието на посещението му. И двамата са радетели на „фискална справедливост“.

Оланд прекара първите месеци от мандата си в повишаване на данъци до равнища, което разгневените корпорации определиха като „конфискация“.

Обама, който превърна задълбочаващото се неравенство в основния акцент на втория си мандат, също повиши данъците за най-богатите в Америка.

Фискалната им политика е критикувана, но социалните реформи отприщиха най-голямата съпротива – за Оланд това бяха еднополовите бракове, за Обама – плана за по-социална здравна система в европейски стил, кръстена Обамакеър.

За вестник „Фигаро“ срещата между двамата лидери, които не се радват на особена популярност, е среща на двама президенти, които просто доизкарват мандататите си. Но и Обама, и Оланд са убедени, че в дългосрочен план те ще се окажат правите.

„Нито един от двамата няма безсънни нощи, тревожейки се за социологически проучвания“, каза Краузе. „И двамата гледат дългосрочно. Те мислят отвъд настоящето – как да върнат икономиката към растеж и да създават работни места“.

Според някои убедеността им в правилността на решенията, които вземат, се дължи на тяхното образование.

И двамата се издигат до върха от най-добрите учебни заведения в своите страни – Обама е с юридическо образование от Харвард, а Оланд е завършил Националното висше училище за администрация, което е инкубатор на поколения френски политици.

И двамата наследиха на поста президенти популисти, чийто маниер на необмислени действия породи жажда за един по-интелектуален подход.

Джордж Буш-младши бе известен с това, че правеше граматически грешки и употребяваше неуместни думи, а обичащият показността Никола Саркози призна, че класическият театър го отегчава и че предпочита клоунадата.

Обама и Оланд са по-интелектуални, по-сдържани. Попитан за предполагаемата си връзка с актрисата Жули Гайе по време на пресконференция в средата на януари, френският президент отговори хитро: „Имам един принцип: личният живот си е личен“.

„Той е загадъчна личност“, казва синът на Оланд Тома в книгата на журналистката Сесил Амар за първите месеци от мандата му със заглавие „Дотук зле“. „И двамата са сдържани“, съгласи се Краузе.

И въпреки че може да се съветват доста за политиката, накрая и двамата „често пъти просто решават сами“, добави той.

Къде отиде Франсоа Оланд в Съединените щати

Оланд започна в понеделник тридневно посещение при американския си колега Барак Обама – събитие, което повдига въпроси както по организацията, така и по мотивите за него. Трябва да се върнем в 1996 г., в първия мандат на Жак Ширак, когато е имало подобно събитие, пише в. „Експрес“.

Програмата на визитата на Оланд изглежда точно толкова натоварена, колкото и разграфена до последния милиметър: вечеря с Обама, среща с шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, „поклонение“ в Силициевата долина. Извън протокола и официалния характер на визитата обаче се крият политически, икономически и дипломатически залози и за двете страни.

Наричайки се с малки имена, двамата президенти дадоха дълга пресконференция след двучасови разговори в Овалния кабинет, за да напомнят историческите връзки между Париж и Вашингтон, въпреки някои изолирани кризи.

Двамата ръководители заявиха, че са на една и съща вълна по отношение на иранската ядрена програма, особено по отношение на санкциите, които продължават да се прилагат към ислямската република по време на временното споразумение, пише в. „Поан“.

По този повод американският президент отбеляза, че чуждестранните фирми, които правят пазарни проучвания в Иран, „действат на своя глава“ и обеща „дъжд от санкции“ да се изсипе върху онези, които не спазват ембаргото.

Франсоа Оланд отговори, че е разговарял със 116-те представители на френски фирми, които отидоха в началото на месеца в Техеран, и им е казал ясно, че „тези контакти не могат да се задействат сега“, а санкциите ще бъдат вдигнати след сключването на окончателно споразумение.

Обама и Оланд омаловажават кризата с подслушванията на Агенцията за национална сигурност, е днешното заглавие на в. „Монд“. Имаше и няколко трудни теми като безсилието в Сирия и шпионирането на европейските партньори, разгласено от Едуард Сноудън.

По втората тема Франсоа Оланд заяви, че взаимното доверие е възстановено след скандала с Агенцията за национална сигурност, посочва в. „Фигаро“. Запитан за евентуално сключване на споразумение за забрана на шпионирането на Франция, подобно на това с Великобритания, Обама обясни, че такова споразумение в действителност не съществува.

Накрая американският президент подчерта, че работи за разширяване на сътрудничеството в разузнаването, взимайки предвид защитата на личния живот на европейците, допълва френското издание.

По отношение на Сирия американският президент припомни на Дамаск, че е поел ангажимент пред Съвета за сигурност на ООН. Обама заяви, че и той, и френският му колега не смятат, че проблемът може да се реши с военни средства.

Така се заличиха разногласията, които Париж и Вашингтон имаха миналото лято в момент, когато Франция отстояваше идеята за военна интервенция без подкрепата на САЩ, пише в. „Монд“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.