„Молдавската“ Гагауз Ери като „украинската“ Република Крим?

Антон Митов. Снимка: личен архив

В Автономната област Гагаузия, Молдова се проведе референдум, в резултат на който се получи следната ситуация. В случай, че Република Молдова (съставна част, от която засега все още е Гагауз Ери) завърши своята евроинтеграция с членство в ЕС, за обявяване на независимост от нея гласуваха почти 98%, против – по-малко от 2%. Налице е яснота на мнението на позициите на гагаузите. Това беше отбелязано и от международните наблюдатели – България, Полша, Украйна и Белгия. Както заяви башканът (президентът) Михаил Формузал: „такова единство на гагаузите не е имало през последните 20 години!“

Ако Молдова влезе в ЕС, гагаузите ще искат независимост! Да?

Нещо странно става у нас с медиите. Ако става дума за Украйна – всички пишат (или говорят) за Майдана.

Ако става дума обаче за Гагаузия – почти нищо?!

Истината е една. По чисто геополитически причини гагаузите в момента са изтерзани между Турция, Гърция, Русия, Украйна, Румъния и България и всяка една от тези страни се стреми да ги асимилира. Някъде това се отдава, на друго място те оказват отпор.

Румънците говорят – Москва тормози Молдова за нейния европейски избор. Не съм много сигурен, че в обратната ситуация – Молдова се присъединява към Митническия съюз на Русия, Беларус и Казахстан, проблемите между румънци и гагаузи ще изчезнат.

Всъщност „Молдавската“ Гагауз Ери (Гагаузия) напомня на „украинската“ Република Крим по своята волност и инициативност. Гагаузкият пример е завладяващ за югоизтока на Украйна. Гагаузците се надяват в бъдеще да се обединят със сънародниците си, живеещи в тези сегашни украински области, в рамките на Митническия Съюз.

В Европа е прието да се уважава чуждата индентичност. И, разбира се, колкото по-често националистта Траян Бъсеску говори за „море от румънци”, толкова повече гагаузите ще стават неспокойни.

Май е нужно нещо друго?

Как тези работи са подредени в Швейцария? Как във Финландия, където се намират Аландските острови, живеят шведи. Да не ви казвам, че има и други региони в Европа, където недоверието е преодоляно. Може би, защото са престанали да търсят там „предатели” и да смятат цели народи за „глупаци“. В това отношение румънците в Молдова май трябва да поработят върху себе си.

Дали перспективата „европейски избор” ще донесе на Молдова икономическо процъфтяване?

Дори съседна Румъния, която вече е член на ЕС, е деградирала до нивото на бедна страна. Европейският съюз е в положение на системна криза и излизане от нея все още не се наблюдава. Възходът в селското стопанство като основа на икономическото развитие на Молдова, поискан от Евросъюза, също няма да се състои, поради простата причина, че в Европа си имат собствена продукция.

Ако румънците все пак се провъзгласят в Молдова като „корено население”, то тогава всяка реплика за гагаузите, че са „150 000 глупаци” в устата на журналиста или политика може да доведе до разпадането на нещо, което още не се е разпаднало.

И двете нации – гагаузи и румънци – са агресивни и праволинейни. Тип – „мачо”. Едните са наследници на византийските гранични войски, а другите – на „вампира“ граф Дракула. Гордеят се със своята история и са импулсивни. Дракула – герой, ветеран от турските воини. Гагаузите – православни турци. В този случай обратите на сюжета са в рамките на няколко столетия. Без „глупаци” и всякакви там „империи на злото”.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.