Турският закон за интернет създава натиск върху президента Гюл

Ройтерс

Турският президент Абдулах Гюл (вляво) и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесиясет

Турският президент Абдуллах Гюл е подложен на все по-голям натиск от опозицията в Турция и Асоциацията на адвокатските колегии да наложи вето на закон, засилващ контрола върху интернет – действие, което ще го постави в конфликтна ситуация с дългогодишния му съюзник – премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган защити новите правомощия, които бяха одобрени от парламента миналата седмица и позволяват на властите да блокират сайтове за броени часове, като изключително важни за защитата на личните данни, отхвърляйки критиките, че ще подкопаят свободата на изразяване.

Критиците казват, че мерките са реакция на корупционния скандал, разтърсил правителството му, след като предполагаеми записи на министри и бизнесмени, близки до премиера, наводниха социалните мрежи и сайтовете за споделяне на видеозаписи.

Законът бе изпратен на Гюл в понеделник и сега той има две седмици да го одобри или да му наложи вето.

Полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне стотици хора, протестиращи в центъра на Истанбул в събота срещу новите мерки за контрол, сцени, които напомниха за седмиците на антиправителствени протести, които разтърсиха големите турски градове миналото лято.

Съгласно закона правителствената Дирекция по телекомуникации може да блокира достъпа до материал за четири часа без съдебно нареждане, затягайки ограниченията, наложени на силно критикуван закон, приет през 2007 г. от страната кандидатка за членство в ЕС.

Той също така ще позволи съхраняването на личните материали на отделни лица до две години.

Правото на лично пространство не може да бъде претекст за цензура. Ердоган иска да превърне интернет в негов „Глас на Господаря“, писа Фарук Логоглу, заместник-председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), в отворено писмо до ООН, правозащитни групи и медийни организации.

Той каза, че законът има за цел да заглуши критиките, да засили контрола върху медиите и да потули корупционния скандал, засегнал правителството, който започна на 17 декември със задържането на бизнесмени, близки до Ердоган, и синовете на трима министри.

Правителството казва, че реформите за интернет, изпратени в парламента преди 17 декември, но разширени през последните седмици, имат за цел да защитят личния живот на отделните хора, а не да запушат устата на критиците.

Общото очакване на голяма част от обществото е, че президентът Гюл ще наложи вето на този закон, каза депутатът Айкан Ердемир на пресконференция в понеделник.

Селяхаттин Демирташ, лидер на прокюрдската Партия за мир и демокрация, направи подобен призив.

Знам, че на президента не му харесва този закон за цензура. Той е лидер, който активно използва социалните мрежи, каза той пред журналисти в югоизточния град Диарбекир, призовавайки Гюл да наложи вето на закона.

Председателят на Асоциацията на адвокатските колегии Метин Фейзиоглу междувременно писа на Гюл в открито писмо, като посочи, че „фундаменталните права и свободи“ ще бъдат ограничени, ако мерките влязат в сила.

Ердоган посочи пред тълпата, събрала се за откриването на проект за строителство в Истанбул в неделя, че протестите от предишната нощ са били подкрепени от „паралелната държава“, имайки предвид мрежата на базирания в САЩ проповедник, който има влияние в политиката и правосъдието, когото той обвинява в дирижиране на корупционния скандал срещу него.

Един проправителствен вестник „Стар“ стигна до там, че да отхвърли противопоставянето на закона като работа на „порно лоби“, очевидно следвайки примера на Ердоган с ругатните му срещу чуждестранно подкрепяното „лоби на интересите“, което той постоянно обвинява, че опитва да увеличи лихвите и да навреди на икономиката.

Турският министър на съобщенията Лютфи Елван каза, че критиките към новия закон, включително от ЕС, са базирани на дезинформация и, че законът има за цел да позволи на властите да блокират специфично съдържание, вместо да налага забрани на сайтове.

Гюл се разглежда като по-отстъпчив от Ердоган, но е дългогодишен съюзник и съучредител на ПСР.

Гюл вярва, че Турция е загубила блясъка от преди 3-4 години, че има по-малко приятели, писа анализаторът Мурат Йеткин от либералния вестник „Радикал“.

Докато Гюл опитва да избегне конфликт с Ердоган при тези условия, нови спорни закони се поставят пред него. Позицията, заета от Гюл ще бъде решаващ фактор за близкото бъдеще на турския политически живот, писа Йеткин.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле се срещнаха с външния министър на Турция и с министъра за ЕС в Брюксел в понеделник и обсъдиха опасенията около новия закон, наред с други въпроси, се казва в изявление на Европейската комисия.

Ердоган обаче не дава знаци, че ще отстъпи.

Някои кръгове представят това, сякаш свободата на изразяване е ограничавана. Няма подобно нещо. Интернет не се унищожава по този начин, интернет се поставя под контрол, каза Ердоган в събота.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.