Добре дошли в Ноливуд

Филмовата индустрия на Нигерия е третата по големина в света след американската и индийската

Емблемата на Ноливуд. Снимка: Уебшотс

Едва ли има човек, който да не знае какво е Холивуд. Меката на индийското кино Боливуд също е доста популярна по света и филмите, снимани там, се радват на огромен интерес. Но малко хора са чували за Ноливуд. Това е името, с което наричат филмовата индустрия на Нигерия. Тя съществува едва от 15 години, но е третата по големина в света след американската и индийската. Годишно в страната се снимат около 1000 филма. Бюджетът им не надвишава 15 хиляди долара, снимките продължават 1-2 седмици, а средните продажби са между 25 хиляди и 50 хиляди копия от заглавие.

Кварталът Сурулере, който се намира в най-големия нигерийски град Лагос, е сърцето и рожденото място на Ноливуд. Той не прилича на Бевърли Хилс, нито на Бомбай, но в него живеят ноливудските топ продуценти, режисьори, дистрибутори, мениджъри и звезди. Местната киноиндустрия не просто процъфтява, а е вторият по големина работодател в страната.

Ноливуд се ражда през 1992 г. с излизането на “Живот в робство” (“Living in Bondage”) – глупав и лошо направен филм, сниман в домашни условия. Идеята е той да бъде нещо като приказка за морала, която да подхрани и потвърди най-мрачните и дълбоки убеждения на нигерийския народ. А именно, че богаташите, които се разхождат наляво и надясно със своите скъпи коли, живеят в луксозни имения, ядат пилешко и пият вино, са обречени да отидат при дявола. Поуката от филма е, че тези зли хора на всяка цена си получават заслуженото – полудяват и могат да намерят спасение само ако признаят греховете си пред Бога и поискат опрощение.

Една от снимачаните площадки в Ноливуд. Снимка: Уебшотс

Въпреки цялата си абсурдност, “Живот в робство” днес е смятан за класика и е възприеман като първия ноливудски “блокбъстър”. От него са продадени 500 хиляди видеокасети само за две седмици. Качеството на филмите, които се правят в Нигерия, вече е доста по-добро, но основната тема е същата като на “Живот в робство”. Само много дързък или глупав тамошен режисьор би се осмелил да направи филм, в който да не се разказва за наказание на злите и възнаграждение за добрите. Иначе сюжетните линии са взети от съвременния живот в Африка – религия, семейни конфликти, корупция, бедност.

Един от най-успелите режисьори в Ноливуд е Ланселот Имасуен, който засега държи рекорда по най-много снимани филми. Сред тях са “Последното погребение”, “Августовска среща”, “Мъжки игри”, “Женски игри” и много други. “Неотдавна имах удоволствието да снимам в Холивуд – разказва Имасуен. – Казах на тамошните продуценти: “Искам да знаете, че 75% от вашия бюджет и снимачни дни са напълно излишни. Как може да снимате филм 60 дни! По колко часа работите през тези 60 дни?” Всичко това е само показност. Гледаш безкрайни редици камиони и фургони, паркирани около снимачните площадки. И от цялото това оборудване се използва много малка част. В Ноливуд правим точно обратното – освобождаваме се от всички излишни неща, опростяваме процеса на снимането на филми.”

Режисьорът Ланселот Имасуен (вляво). Снимка: Уебшотс

Макар да не одобрява съвсем начина на работа в Холивуд, Имасуен не крие възхищението си от тамошната филмова индустрия. “Докато бях в Америка, ме разведоха из студията на “Парамаунт” – разказва той. – Едва не припаднах от величието, което ми се откри – размерите, техниката, декорите. И си помислих: “С това ли трябва да се сравняваме?!” Но ще ги настигнем, сигурен съм, ще ги настигнем.”

В момента Имасуен е на 36 години и за 12 години е режисирал над 150 филма – по един почти всеки месец. Филмът, който е снимал в Холивуд, се казва “Приятелски огън” и е независима продукция с бюджет от 200 хиляди долара, финансирана от американски продуцент, живеещ в Нигерия. Сюжетът е типично ноливудски, а главната женска роля се изпълнява от Кейт Хеншоу-Нутал – една от големите звезди в Ноливуд. Доста популярни в страната са и Женевиев Нахи (наричана “нигерийската Шарън Стоун”), Ричард Мофе-Дамихо (най-скъпоплатеният актьор в Нигерия) и Рамзи “Любовника” Ноуа.

В Ноливуд отскоро съществува съюз на независимите продуценти, чийто председател е Чарлз Новиа. Той решава да работи отделно от големите студиа, когато научава, че едно от тях, финансирало и разпространило последния му филм, го мами. “Казаха ми, че филмът се е продал в 60 хиляди копия – разказва Новиа. – Но аз се усъмних и издействах съдебно нареждане, с което успях да вляза във фабриката за производство на DVD-та. Открих, че от филма са продадени над 300 хиляди копия. Сега съдя студиото.”

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/X-42NCowBYk“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Новиа и неговите партньори търсят финансиране извън Ноливуд и са наели екип от адвокати и счетоводители, които работят за тях. Неотдавна голяма местна банка се е съгласила да инвестира 1 милион долара в бъдещите филмите на Новиа. “Вече сме готови с четири филма – обяснява той. – Те ще бъдат рекламирани по нов начин – от хора по улиците. Това ще ни струва около 100 хиляди долара на месец. Но ще бъде нещо съвсем ново за Ноливуд. Ние го издигаме на следващото ниво.”

Ноливуд е стигнал доста далеч за своите 15 години съществуване. Годишните приходи от филмите, които се снимат там, се равняват на 250 милиона долара, а зрителите са около 600 милиона африканци на континента и по света. В югоизточната част на Лондон – сърцето на нигерийската общност във Великобритания, има десетки павилиони, където се продават ноливудски филми. Кабелният канал BEN пък излъчва по няколко всяка вечер.

Ноливудски актриси се снимат по време на парти. Снимка: Уебшотс

Ноливуд е постигнал този впечатляващ успех без каквато и да е помощ и субсидии от нигерийското правителство и неправителствени организации. Той има да извърви доста дълъг път преди да изпълни мечтата си да настигне Боливуд или Холивуд. Но желание не му липсва. Нещо по-важно – доказва, че кино не се прави главно с пари. После как да повярваш, че български филми не се снимат, защото няма средства!

(по в. “Гардиън”)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.