Сергей Лавров нападна остро ЕС и САЩ за Украйна

Сергей Лавров. Снимка: от тв екрана

Абсолютно безперспективни са опитите някой да реши вместо украинците каква да бъде тяхната държава, пише руският външен министър Сергей Лавров, чиято статия помества „Комерсант“.Както сочи развитието на независима Украйна, опитите бързо, „с един замах“ да се определи насоката на външните й връзки – към Запада или към Изтока, винаги са били неуспешни. „Съответно изглеждат съвсем безперспективни напъните някой да реши вместо гражданите на Украйна какво трябва да е бъдещето на държавата им, дори кой точно ще влезе в тяхното правителство“, изтъква авторът.

„Социалното инженерство“ от този род винаги дава твърде плачевни резултати – стига да погледнем последиците от външната намеса в Ирак, Афганистан и Либия“, а „последният пример е свързан със ситуацията в Южен Судан“. „Няма никакви основания да смятаме, че „износът на революция“ в Европа ще избие в нещо по-позитивно“, заявява той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Москва е разчитала според министъра ЕС да спазва правото на украинците сами да избират своето бъдеще. „Бяхме неприятно изненадани, щом се разбра, че според представители на ЕС и на САЩ „свободният“ избор вече е направен вместо украинците и еднозначно означава „европейско бъдеще“, пише той.

В действията на антиправителствените сили в Украйна се открояват все по-активно националистически, екстремистки нагласи; антируската риторика на определени среди се размесва с антисемитски, расистки призиви. Наред с правителството и опозиционерите, подкрепяни от западните държави, „възникват и други сили, които всъщност не са под ничий контрол и явно не смятат да спазват цивилизованите поведенчески стандарти“. „Разклащането на ситуацията в държава, разположена в центъра на европейския континент, едва ли може да е в нечий интерес“, предупреждава Сергей Лавров.

В най-скоро време може да се очакват терористични атаки в Украйна, заяви вчера в социална мрежа лидерът на радикалната групировка „Десен сектор“ Дмитро Ярош. Седмица по-рано украинският вътрешен министър Виталий Захарченко също допусна атентати, но изрази подозрения, че зад тях ще стоят радикали, свързани с протестното движение, пише „Независимая газета“.

„В Киев отбелязват, че такъв сценарий не е в интерес нито на властта, нито на опозицията, нито на Майдана. Но допускат, че нова вълна от хаос и дестабилизация се готви от някакви трети сили, търсещи изгода от днешната криза“, посочва вестникът.

Атентати може да извършат агенти на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), „подкрепени евентуално от някои представители на украинското МВР“, твърди Ярош, като цитира неназовани източници. Според водача на „Десен сектор“ целта е да се очерни протестното движение, да бъдат създадени предпоставки за засилване на репресиите срещу активисти, да се предизвика паника в обществото и засилване на сепаратистките нагласи. „Десен сектор“ заявява официално, че не готви никакви терористични акции, подчертава Ярош.

Местни силови структури обаче напомнят, че по-рано „Десен сектор“ заплаши „да вземе под контрол“ стратегически газопроводи, за да засили позициите на Киев в преговорите с Русия и ЕС.

Експерти от Киев заявяваха и по-рано, че действията на украинските силови структури се ръководят от хора на ФСС. И обясняваха с тази задкулисна намеса напълно нелогичните действия на властта, довели до днешната кризисна ситуация, отбелязва изданието.

Според него необясним и небивало жесток е бил например побоят над участници в приключваща младежка акция в подкрепа на европейската интеграция, извършен от спецполицаи през нощта срещу 30 ноември м. г. Нелогично е било и приемането на „драконови закони, ограничаващи правата и свободите“ с гласовете на пропрезидентското мнозинство в парламента на 16 януари. „А на 22-ри на барикадите бяха прицелно разстреляни двама души, тъкмо приканили своите другари да не използват сила“, добавя всекидневникът. „Ако съдим по реакцията след това, нито една от страните не е била замесена в убийствата“, се казва в статията.

В кулоарите се говори, че странните действия на властта, която сама формира мощно протестно движение в обществото, се дължат на указания от ФСС, чиито експерти не отчитали украинските реалности. Или нарочно тласкали президента Виктор Янукович към обвързване с Русия, за да затворят веднъж завинаги темата за евроинтеграция на Украйна, пише „Независимая газета“.

Докато властта и опозицията преговарят, в Украйна се разгаря същинска война между населението и съдебно-правоохранителната система, в чиято легитимност украинците отдавна се съмняват. Сегашните протести не започнаха с акции в подкрепа на евроинтеграцията, а с въстанието в с. Врадиивка, Миколаивска област, миналото лято, твърди изданието. „Хората излязоха на улиците и започнаха погром в местния участък на милицията, след като тамошна жителка – млада майка, заяви, че двама милиционери са я изнасилили, осакатили и са се опитали да я убият“, напомня „Независимая газета“.

Вчера международната организация „Амнести интернешънъл“ започна глобална кампания срещу произвола на украинската милиция, включително специалните й сили. Идеята е страните по света да упражнят натиск върху Киев с искане за честно разследване и справедлив съдебен процес срещу всички замесени в престъпления, включително хората под пагон. С настояване властта в Киев да сложи силовите структури на мястото им, да осигури граждански контрол над милицията, допълва „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.