„Илюзиите на цар Владимир“ според Михаил Саакашвили

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

Подхранваният от петрола авторитарен модел на руския президент Владимир Путин не е единственият, който може да донесе щастие и напредък на Русия и съседите й, пише в коментарна статия днес във „Ню Йорк таймс“ бившият грузински президент Михаил Саакашвили.За да илюстрира недостатъците на руското управление в сравнение с предимствата на отворената демокрация, Саакашвили, който след приключването на президентския си мандат през 2013 г. прие пост в ръководството на Училището за право и дипломация на реномирания частен американски университет „Тъфтс“, прави сравнение между два близки до Сочи черноморски региона – Абхазия и Аджария.

Абхазия, която е международно призната част от Грузия, беше нападната и окупирана от руски войски няколко месеца, след като Кремъл спечели домакинството на олимпийските игри, припомня Михаил Саакашвили. Столицата Сухуми и до днес е в руини, а единствените строежи, които се виждат, са на руските военни бази, посочва бившият президент. Той допълва, че Аджария, която е само на няколко километра на юг от Абхазия, но е под грузински контрол, процъфтява благодарение на чуждестранните инвестиции.

„Г-н Путин греши, като смята, че Олимпийските игри ще заздравят хватката му върху властта“, пише Михаил Саакашвили. Последния път, когато Русия беше домакин на Олимпиада, беше през 1980 г. и тогава също събитието трябваше да демонстрира триумфа и превъзходството на съветската власт, разсъждава той. След 1980 г. падането на цените на петрола и промените в технологиите доведоха до окончателното разпадане на Съветския съюз.

Днешна Русия едва се крепи на ръба на рецесията, въпреки увеличаването на цените и износа на петрол, а между мечтите на хората вътре и извън Русия за по-добро бъдеще и усилието на г-н Путин да възкреси миналото има дълбоко противоречие, подчертава Саакашвили. В резултат на това съдбата на г-н Путин може да се реши на мразовитите улици в Киев, а не в Сочи, смята бившият грузински президент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.