Женската съпротива на Майдана

Франс прес

Войната на площада в Киев
Снимка: от блога на Иля Варламов – zyalt.livejournal.com

Щом свършат занятията й в университета, 19-годишната Любов дълго разговаря с войниците, скупчени в един камион, които охраняват правителствения квартал в Киев.

Усмихнатото чернокосо момиче е част от „женската сотня“ – „женската чета“ на Майдана, протестния площад в центъра на Киев, окупиран от края на ноември. Демонстрантите отправят призив за „ненасилствена съпротива“ с цел сваляне на режима.

„Здрасти, как сте, не ви ли е студено днес?“ – подхвърля тя към двама униформени от силите за сигурност на вътрешното министерство, включващи главно мобилизирани младежи. Те са в предните редици, изправени срещу демонстрантите – зад тях са страховитите спецченгета за борба с безредици от звеното „Беркут“, добре подготвени физически и психически за евентуален „контакт“.

Начумерени, войниците отвръщат първо с едно несигурно „добре сме“. Малко по малко започват да се усмихват и подхващат разговор с чаровната студентка по история родом от Лвов, крепост на национализма в Западна Украйна. Отначало всички бистрят събитията през деня, после – идеологическите си разногласия.

Любопитни, в камиона се качват още четирима войници, за да чуят какво говори Любов. Тя остава с тях близо час.

„Майданът ви обича“

Девойката познава някои по име, защото често идва тук – на онази същата барикада на ул. „Институтская“, където е изписала: „Ние също искаме да се приберем по домовете си. Майданът ви обича“.

През януари протестите се изостриха – към тези войници летяха павета и коктейли „Молотов“. Любов държи да им обясни, че протестът не е само агресия, която тя впрочем осъжда.

„Не биваше да го правят. Демонстрантите можеха да превземат с щурм правителствената сграда, като подкопаят духа на войниците“, обяснява тя за АФП.

Примерът й ще бъде последван от други млади студентки по други барикади край правителствения квартал. „Бъдете естествени, говорете, питайте ги как се казват, откъде са, не им задавайте сложни въпроси, не сме ги изправили на съд“, препоръчва им тя.

Настя Арсенюк, студентка по социология, се опитва за пръв път да общува с войниците. „Харесва ми това, което върши Любов, мисля, че ще съм полезна за Майдана, ако правя като нея“, казва тя, седнала да се сгрее край един от мангалите на площад „Независимост“, където е щабът на „женската чета“.

Още от началото на протеста Настя участва в демонстрации пред парламента и съдилищата. Смята ги за твърде полезни. „Това нервира властите и ги кара да мислят“, обяснява тя.

Казва, че не одобрява насилствените методи на паравоенната националистическа групировка „Десен сектор“, започнала през януари да хвърля коктейли „Молотов“ по милиционерите на ул. „Грушевски“, тъй като сметнала, че двумесечните мирни демонстрации са изчерпали своите възможности. „Това не беше правилно, беше лошо, но беше . . . справедливо“, признава обаче Настя.

На щурм с вечерни рокли

Според 27-годишната Катерина Чепура – в нормално време режисьор, а сега водач на „женската чета“ – прибягват ли до насилие, демонстрантите винаги ще търпят поражения от властта, „разполагаща с много повече средства“.

Тя съжалява, че на Майдана надделяват „мачистките“ нагласи; това засилва според нея значимостта на „женската“ съпротива – било да браниш барикадите с усмивка, било да раздаваш позиви.

„Ако на 19 януари на ул. „Грушевски“ (където се развихри градска партизанска война) бяха дошли хиляди жени с вечерни рокли, те щяха като нищо да минат през полицейските кордони“ и да окупират разположените там сгради на правителството или парламента, уверява Катерина.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.