Джон Кери се опитва да успокои напрежението в Азия

Асошиейтед прес

Джон Кери. Снимка: от тв екрана

Американският държавен секретар Джон Кери пристигна днес в Азия с мисия предимно да успокои напрежението между Китай и неговите по-малки съседи, произтичащо от териториални спорове. Кери ще проучи и варианти за подновяване на дълго протаканите преговори по избавянето на Северна Корея от ядрени оръжия.

При петото си пътуване до Азия в качеството си на пръв дипломат на САЩ Кери ще посети Южна Корея, Китай и Индонезия. Там, според някои от служителите, които го придружават, той ще настоява за намаляване на ожесточението между страните с териториални претенции в Източно- и Южнокитайско море. В Сеул – първата спирка в обиколката, Кери ще изрази също и дълбока загриженост от наскоро изострилото се напрежение между американските съюзници Южна Корея и Япония, казаха държавните служители. Япония не е част от маршрута му, но той каза същото на японския външен министър миналата седмица във Вашингтон, отбелязаха служителите.

Напрежението между Сеул и Токио „не служи никому“, заяви високопоставен държавен служител пред журналисти на борда на самолета на Кери. Други двама пожелаха анонимност, понеже не им е разрешено да обсъждат публично тези въпроси.

Южна Корея се разгневи от скорошно посещение на японския премиер в спорен храм, почитащ воините, загинали за Япония и императора. Поклонението засили възмущението в двете съседни страни от японското колониално минало и издевателствата, извършени по време на Втората световна война. Япония казва, че е готова на диалог на високо равнище за облекчаване на напрежението, но няма изгледи в скоро време това да се случи.

Кери пристигна в Сеул ден след като северно- и южнокорейски официални лица водиха преговори на най-високото равнище от години, но Северът продължава да се оплаква от предстоящите американско-южнокорейски военни учения. Северна Корея изтъкна тези учения като причина да анулира покана за американски дипломат да посети страната, за да бъде обсъден случаят на американския мисионер Кенет Бе. Тя подсказа, че може да бъдат отменени планираните срещи между семейства, разделени от Корейската война.

От Южна Корея Кери ще се опита да узнае подробности за преговорите между двете Кореи, идеите им за подобряване на отношенията с Япония и начини за засилване на сътрудничеството между Вашингтон, Пекин, Сеул и Токио, за да бъде върната Северна Корея на масата за преговори по ядрения въпрос, казаха служители.

Кери ще отправи подобно послание за Северна Корея пред висшестоящи китайски чиновници, когато посети Пекин в петък, казаха държавните служители. Целта е да се накара Китай да използва своето влияние върху съюзника си Северна Корея и премахването на атомното оръжие да се превърне от съществително име в глагол, допълниха те. Кери иска да направи приоритет подновяването на т.нар. шестстранни преговори по севернокорейския въпрос. Той наблегна на това, че интересът на Пхенян по този въпрос остава неясен, особено след скорошната чистка в ръководството на Севера.

Но за да се върне към преговорите, чиновниците казват, че Северна Корея, трябва да е готова да направи значителни отстъпки.

„Отдавна отмина времето, когато международната общност ще остави Северна Корея да й бъде длъжник“, каза един служител.

Нещо, което е по-належащо, Кери ще помоли китайските власти да спрат и да дадат заден ход след серията все по-агресивни стъпки в Източно- и Южнокитайско море.

„Крайно неразумно е Китай да предприема деструктивни за стабилността в региона действия“, каза един служител, пътуващ с Кери.

Американски дипломати запяха добре познатата песен, че с действията си Китай засяга американския национален интерес за свобода на корабоплаването и морска безопасност в богатите на ресурси води на Южнокитайско море. Там има рифове и острови, обект на много спорове, включващи Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван. Тези спорове включват ограничаване на достъпа до спорен риф и налагане на регулации за риболов в спорни води. САЩ предупредиха също Китай, че не трябва да обявява зона за въздушна отбрана над никоя част от Южнокитайско море.

Китай обяви такава зона за въздушна отбрана над спорните територии в Източнокитайско море, с което вече предизвика остри критики от САЩ и техните съюзници.

Съединените щати от години призовават Китай и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) да се споразумеят за обвързващ кодекс за поведение в Южнокитайско море.

Китай не е склонен да преговаря анблок с АСЕАН, а предпочита да се договаря с държавите двустранно. Пекин категорично отхвърли американските твърдения, че използва неясни териториални претенции, за да установява постепенно контрол над спорните зони. В събота китайското външно министерство даде изявление, че някои забележки на американските държавни служители са неконструктивни. Ведомството смята, че „играта на нерви“ не е добър проводник на поддържането на мира и стабилността.

След Пекин Кери ще повдигне въпроса с кодекса за поведение и в Индонезия, когато се срещне с генералния секретар на АСЕАН в централата на организацията в Джакарта.

Кери планира да изнесе в Индонезия реч, в която да подчертае колко е важно справянето с промените в климата, казаха служителите.

Някои упрекнаха администрацията, че пренебрегва прехвалената си политика на „завой към Азия“, но служителите се позоваха на съобщение на Белия дом, че Обама скоро ще посети Япония, Южна Корея, Малайзия и Филипините.

След Индонезия Кери ще лети до Обединените арабски емирства, преди да се завърне у дома.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.