Любов на барикадите в Киев

Франс прес

Сватбата на барикадите в Киев. Снимка: от тв екрана

Юлия е изоставила работата си, за да се присъедини към революцията в Киев. След като е ранена при сблъсъците с полицията, за нея се погрижва млад мъж, който се влюбва от пръв поглед. Месец по-късно двамата се женят на барикадите. Младоженците празнуват първия си Свети Валентин, докато раздават медикаменти в окупираното от декември насам от демонстранти кметство на столицата, което сега е превърнато в „щабквартира на революцията“.

Вместо да се върне в Египет, където води хотелски курс по гимнастика, 25-годишната Юлия Серко от Ровно, град в западната част на Украйна, предпочита да дойде в Киев, който, откакто правителството се отказа от сближаване с Европа в полза на Русия, е сцена на безпрецедентна съпротива, превърнала се в пълно отхвърляне на режима.

„Не понасям повече този хаос, това мафиотско управление“, обяснява стройната млада жена с кестенява коса. В началото на януари, докато спи в кметството, след като е приготвила храна за протестиращите, един гардероб, използван като барикада срещу евентуално настъпление на службите за борба с безредиците „Беркут“, пада върху нея.

21-годишният Богдан Забавчук, амбулаторен химик, превързва ръката й и приготвя билкова отвара за успокояване.

„Едно хубаво момиче ме помоли да се погрижа за ръката й“, спомня си той, седнал в голямата зала на кметството, където протестиращи спят на столове, а малка група провежда курс по английски език. „Три дни по-късно разбрах, че искам да прекарам живота си с нея“, разказва той.

Юлия си отива у дома, но се завръща, когато в края на януари стават сблъсъците между демонстранти и полиция, при които загинаха четирима души, а над 500 бяха ранени. „Да гледам това по телевизията беше по-страшно, отколкото да бъда на място“, обяснява тя.

Богдан идва да я посрещне на гарата и тя забелязва, че му е трудно да носи куфара й. Така става ясно, че е ранен в ребрата от „Беркут“.

Няколко дни по-късно православен свещеник, пристигнал от Франкфурт, за да се присъедини към протестите, ги венчава в кметството, където те си разменят пръстени.

Младоженците правят обиколка с кола на барикадите, които обграждат центъра на Киев, и вдигат наздравици с шампанско с хората там.

„Само ден преди това бях съобщила на родителите си, че ще се омъжа. Страхувах се, че те няма да го възприемат сериозно: революция, емоции…“, разказва Юлия. Родителите на Богдан научават новината от телевизията.

„Революцията вдъхновява за любов“, смята Юлия. „Хората тук мислят същото. В нормалния си живот те често не се разбират със семейството и приятелите си; тук е по-лесно да намериш сродна душа“, обяснява тя.

В началото на февруари насред барикадите протестиращ младеж с каска и защитна жилетка и с лице, скрито от черна плетена скиорска шапка, тържествено слага годежен пръстен на ръката на млада жена. „Битката променя човека, духът става непоколебим, а сърцето – горещо“, казва той.

Насърчени от тези примери, 21-годишната Ярослава и 18-годишният Стас се готвят да се оженят в неделя. „Познаваме се от година, но сме двойка от два месеца“, разказва младата късо подстригана жена, облечена в камуфлажна жилетка и с намотан около врата шал от тънка материя.

В нормалния живот тя е създател на видео игри, но в кметството е част от отряд за самозащита – същия, в който е Стас. „Скоро ще стоим заедно на пост“, казва Стас с усмивка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.