Първите дами – съветнички в сянка

Да бъдеш първа дама, във Франция или където и да е другаде по света, все още е недобре дефинирана роля. Всяка първа дама се опитва по свой собствен начин да адаптира тази роля към личността си и да даде отговор на въпроса: „Как да се държа като съпруга на …?“

Ето отговорите на шест „съпруги на …“.

Испанският премиер Сапатеро (в средата) и съпругата му Сонсолес Еспиноса Сапатеро. Снимка: Ройтерс

Сонсолес Еспиноса Сапатеро, съпругата на испанския премиер Хосе Родригес Сапатеро. Дискретната госпожа Сапатеро е пълната противоположност на Сесилия Саркози. Въпреки че е актриса и оперна певица /сопрано/, тя стои настрана от публичността и отказва да играе ролята на гранд дама. За нея е важно само нейното изкуство. В разгара на предизборната кампания на мъжа си госпожа Сапатеро продължи да участва в представления в парижкия музикален театър „Шатле“. Сонсолес Еспиноса не дава интервюта и изпълнява само минималните задължения на първа дата. Впрочем, семейство Сапатеро знае къде минава границата между личното и общественото и държи тя да се спазва. Така например през 2004 г., докато семейството беше на почивка, испански вестник направи снимки по бански на двете дъщери на премиера – Лаура и Алба, и си позволи да ги публикува. Това разгневи Сапатеро, който настоява изданието да му се извини.

Вероника Берлускони. Снимка: Ройтерс

Вероника Берлускони, съпруга на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който сега оглавява италианската опозиция. Спокойна и резервирана, тази пищна италианка изглежда се наслаждаваше на ролята си на безлична домакиня, която стои настрана от медийните прожектори. Живееща като отшелничка в своето голямо имение в италианската провинция, госпожа Берлускони дори си затваряше очите за многобройните авантюри на съпруга си и се грижеше само за добруването на децата си. Но миналата година, когато навърши 50 години, Вероника Берлускони изведнъж се превърна в амазонка, готова на всичко, за да си отмъсти. Заради невинен флирт на Берлускони с италианска телевизионна водеща и депутатка, тя заплаши съпруга си с развод и използва този повод, за да разкритикува някои от политическите му позиции.

Романо Проди и съпругата му Флавия Проди. Снимка: Ройтерс

Флавия Проди, съпруга на италианския премиер Романо Проди. „Съпругата ми е жена с активно гражданско съзнание, но не и политически играч“. Така Романо Проди определи половинката си. В книгата, която обаче двойката публикува неотдавна, Флавия Проди говори за ролята си на „сив кардинал“, която играе като съпруга на италианския премиер. Госпожа Проди е натрупала доста опит от кариерата си на университетски преподавател и го използва, за да помага на съпруга си при разрешаването на въпроси от социален характер. Влиянието й върху действията на съпруга й, беше доловено от политическите анализатори. Но Флавия съумя да намери вярната дистанция и да бъде дискретна по време на официалните церемонии.

Английският премире Гордън Браун и съпругата му Сара. Снимка: Ройтерс

Сара Браун, съпруга на британския премиер Гордън Браун Директорка на агенция за връзки с обществеността Сара Маколи напусна този пост, за да подкрепи съпруга си в политическата му кариера. Двамата се ожениха през 2000 г. Двойката обаче преживя низ от семейни трагедии. Първото им дете умря само десет дни след раждането си. Третото им дете пък се оказа болно от наследствено белодробно заболяване. Тези драми обаче сплотиха двойката и й придадоха по-човешки облик в очите на британците. Госпожа Гордън Браун е по-скоро дискретна личност. Тя вероятно ще се държи настрана от каквато й да е било медийна изява. Досега винаги отказваше да дава интервюта.

Хилари Клинтън. Снимка: Ройтерс

Хилари Клинтън, съпруга на бившия американски президент Бил Клинтън Дипломиралата се в прочутия Йейлски университет съпруга на Бил Клинтън винаги е отказвала да си стои вкъщи, за да пече сладки. Феминистка и властна жена, Хилари Клинтън изигра ролята на съветник в сянка на съпруга си, когато той беше президент на САЩ. Тя дори се намеси пряко в държавните дела, най-вече като създаде своя собствена програма за реформа на американското здравеопазване. Проектът обаче беше приет зле и Хилари бе принудена да се ограничи до един по-традиционен модел на първа дама. През 2000 г. тя обаче получи възможност за реванш – беше избрана за сенатор от Ню Йорк. Днес възможностите пред нея са още по-големи, тъй като тя вече се бори за номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент на САЩ.

Джордж и Лора Буш. Снимка: Ройтерс

Лора Буш, съпруга на американския президент Джордж Буш За разлика от Хилари Клинтън, Лора Буш показа, че принадлежи към съвсем друга категория американки, с коренно различен стил. Госпожа Буш е самото въплъщение на традиционната първа дама в американски стил, а именно, на жена, която показва на света винаги ведро и неискрено изражение, демонстрира винаги перфектни маниери и говори винаги премерено. Лора Буш се радва на почти 80-процентна подкрепа на американците, двойно повече от тази, на която може да разчита съпругът й. Бившата библиотекарка поде кампании срещу неграмотността при децата, в защита на сексуалното въздържание като решение на въпроса със СПИН-а в Африка и срещу изследванията със стволови клетки.

(По БТА)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.