Потъващ кораб и потъваща журналистика

Потъващият край Дуранкулак кораб. Снимки: Impact Press Group

Фотоагенцията „Импакт прес груп” пусна миналия уикенд поредица снимки от потъващ кораб край Дуранкулак.

Никой не ги видя, а малцина разбраха, че има такова събитие. Защо?

Товарният кораб „Еланд” потъна край Дуранкулак, а 11 моряци са били спасени след съвместна акция на морските и граничните служби. Сигналът за помощ е получен към 5:50 часа сутринта миналата събота. Корабът плавал в посока от Румъния за Турция, когато започнал опасно да се накланя. Граничен патрулен кораб отива на място и със спасителни лодки от потъващия кораб се прехвърля целият екипаж от 5-ма грузинци, 5-ма турци и индиец.

Новина, достойна да се появи във всички централни новини на телевизии, да се появи снимка на първите страниците на вестниците. Когато телевизиите не успеят да си осигурят видеоматериал от такива събития, те също ползват фотографии, като съобщават новината.

Но това не стана. От абонатите на агенция „Импакт прес груп” само вестник „Преса” пусна снимка от потъващия кораб. Вестник „Труд“ си е намерил своя снимка на кораба, а други вестници, като „24 часа“ са пуснали снимка на вълни за илюстрация или на някакви други кораби, колкото да има кораб.

Потъващият край Дуранкулак кораб. Снимки: Impact Press Group

Потъващият край Дуранкулак кораб. Снимки: Impact Press GroupПотъващият край Дуранкулак кораб. Снимки: Impact Press GroupПотъващият край Дуранкулак кораб. Снимки: Impact Press GroupПотъващият край Дуранкулак кораб. Снимки: Impact Press GroupПотъващият край Дуранкулак кораб. Снимки: Impact Press GroupПотъващият край Дуранкулак кораб. Снимки: Impact Press GroupПотъващият край Дуранкулак кораб. Снимки: Impact Press GroupПотъващият край Дуранкулак кораб. Снимки: Impact Press GroupСпасителният кораб, който докарва спасените моряци в пристанище Варна. Снимки: Impact Press GroupСпасените моряци слизат на пристанище Варна. Снимки: Impact Press Group

Няколко други вестници, които са абонати на агенцията, въобще не са пуснали снимките, макар че си плащат абонамент. Други медии пък не са проявили интерес да купят една или няколко снимки от потъващия кораб. Снимките в България струват евтино от 15 до 30 лева, в зависимост от броя им и не става дума за някакви баснословни суми. Новината е бутната в рубриките накратко.

Изглежда медиите, увлечени да се занимават с политически интриги, са престанали да обръщат внимание на подобни новини. Като ги разгърнеш, навсякъде през страниците има снимки на политици, от парламента, от министерства, посещения на министри тук и там, и коктейли. Паркетната журналистика е обсебила вестниците дотам, че са забравили какво се случва из България извън жълтите павета.

Какъв е смисълът фотоагенции (не е само тази и не е само един подобен случай) да се блъскат да правят подобни снимки от катастрофи и бедствия, след като българските медии не им обръщат внимание?

Журналистиката ни потъва като кораба на снимките. Дори е още по-дълбоко под водата.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.