Турция – местни избори в сянката на президентска надпревара

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган говори пред многолюдно множество турци, живеещи в Германия и в други европейски държави, дошли специално за срещата с него. Ставащото е по-точно да се нарече предизборен митинг. Ердоган изважда от джоба си листче и казва: „Какво пише тук? 48 процента. Толкова искам от вас на изборите“.

На 30 март в Турция ще се проведат избори за местни органи на управлението. Заради изборите министерството на енергетиката отложи с един ден преминаването към лятното часово време. 26 политически партии са регистрирани за участие в изборите, а броят на кандидатите надхвърля неколкократно числото на депутатите в турския Меджлис (550).

Местните избори в Турция имат по-различна динамика. На тях основно се разиграва битката за трите най-големи градове в страната. На първо място е Истанбул, който по население е колкото две Българии, следват Анкара и Измир. Победата на местните избори в тези три града подсказва и каква ще е перспективата за парламентарните избори, които ще се проведат през 2015 г. Този път обаче залогът е много по-голям – надпреварата преди предстоящите през август президентски избори, когато държавният глава за пръв път ще се избира с пряк вот. Това е и причина за нестихващото напрежение в страната.

„Президентските избори в Турция винаги преминават болезнено, а „коремните болки започват година-година и половина преди самите избори“, заяви председателят на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. Той посочи, че най-вероятният кандидат за президент на сега управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е Реджеп Тайип Ердоган, а за конкретното решение на турския премиер по въпроса от ключово значение ще са получените гласове на местните избори на 30 март. 48 процента гласове на местните избори е „летвата“, поставена от Ердоган, която ако бъде прескочена, ще му трасира пътя за президентския дворец Чанкая.

Освен това Ердоган е силно загрижен и за собственото си оцеляване. Корупционният скандал, който избухна на 17 декември, накърни авторитета му. Ако през миналото лято Ердоган успя да обърне протестите за парка Гези в своя полза, при корупционния скандал това не му се удаде. Намесата му в дейността на полицията и правосъдието с извършените невиждани до този момент в Турция чистки разклатиха сериозно имиджа на премиера и на управляващата Партия на справедливостта и развитието ПСР.

Пропука се и единството на парламентарната група на ПСР – десетина депутати подадоха оставки, продължава и отливът от местните организации на ПСР. Редица анализатори, които доскоро подкрепяха премиера, особено след бруталното потушаване на протестите за парка Гези, сега силно го критикуват. Настъпи силно разслоение, както в обществото, така и в медиите. Освен като трамплин за президентския пост, местните избори се преценяват и като един вид референдум за управляващата ПСР, чрез който партията да се изчисти от корупционния скандал.

„Местните избори ще бъдат нещо много повече от местни избори. Те ще се превърнат в референдум. Сега всеки един от нас ще трябва да определи на чия страна е, на страната на премиера, или на страната на онези, които му заложиха капан“ ,заяви тези дни министърът на развитието на Турция Джевдет Йълмаз.

Ердоган и неговата консервативна Партия на справедливостта и развитието все още се радват на значителен рейтинг в Турция. Резултатите от проучванията на четири социологически агенции сочат, че за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) възнамеряват да гласуват най-много турски граждани на 30 март. Нивото на подкрепа обаче е различно. Според една от агенциите подкрепата за ПСР ще бъде около 45 процента, а за основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) ще гласуват около 30 на сто от турските избиратели.

Данните от други две агенции обаче посочват, че за ПСР биха гласували 43,5 на сто от избирателите, за НРП – 29,3 процента, за Партията на националистическото действие (ПНД) – 13,6 на сто, а за прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД) – 6,5 на сто. Трета агенция обаче дава значително помалко гласове за ПСР – 39.9 процента и повече, 31,3 на сто, за Народнорепубликанската партия. Според един от най-опитните социолози Адил Гюр, няма изгледи ПСР да падне под 45 процента, а НРП има шанс за около 26-27 на сто.

Гюр изрази мнение,че корупционният скандал няма да повлияе много на електората на Ердоган. Евентуалния спад във вота на ПСР обяснява с по-различния характер на местните избори от парламентарните. Интригата на сегашните местни избори е за кого ще дадат вота си сподвижниците на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен. В началото на идването на власт на Ердоган те бяха негови твърди привърженици и благодарение на Гюлен и неговото движение Ердоган укрепи властта си.

Между тях обаче настъпи разрив. Процентно движението разчита на около 10-12 на сто електорат. Според социологическите проучвания, този път движението на Гюлен няма да гласува за ПСР. Очаква се то да подкрепи на места Народнорепубликанската партия, а на други места малката опозиционна Партия на националистическото действие. Пак според социолозите, ако Фетхуллах Гюлен регистрира политическа партия твърди се, че Ердоган предложил на Гюлен да основе собствена партия, но последният отказал, тя без никакви притеснения би прескочила 10-процентния праг за влизане в парламента.

С отлива от ПСР от избирателите на Фетхуллах Гюлен се обяснява и отливът, който се очаква в гласовете за ПСР. Най-голяма изненада се очаква от прокюрдската Партия за мир и демокрация. „Смятам, че на тези избори прокюрдската Партия за мир и демокрация ПМД ще поднесе най-голямата изненада и ще прескочи прага. Защото ПМД е партия, която непрекъснато увеличава привържениците си“, казва Адил Гюр.

Ситуацията се свързва с мирното разрешаване на кюрдския проблем, което правителството на Ердоган започна през миналата година. Но повече от половин година процесът буксува. Въпреки това обаче депутати и активисти на прокюрдската ПМД редовно посещават Абдуллах Йоджалан, лидера на Кюрдската работническа партия ПКК в затвора и получават от него инструкции. За да спечели кюрдите на своя страна, Ердоган предложи за кандидат кмет на Диарбекир Мехмет Галип Ансариоглу, много популярна личност сред кюрдите. Влиятелната в кюрдските райони Партия за мир и демокрация пък предложи свой кандидат, така че за Диарбекир се очаква много силна борба и конфронтация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.