Тайланд: Гневни селяни, планини ориз и обвинения в корупция

Франс прес

Проститутки пред бар в Патая, Тайланд. Снимка: Кай Чернъш

Разгневени селяни, планини от непродаден ориз и обвинения в корупция: програмата за подпомагане на оризопроизводителите в Тайланд, която помогна на министър-председателката да дойде на власт, сега има опасност да се обърне срещу нея.

Обещанието от предизборната кампания, което накара правителството да изкупува зърнената култура от селяните на цена до 50 процента над пазарната, допринесе до голяма степен за победата на Инглук Шинаватра на изборите през 2011 г.

Субсидиите днес обаче са обект на критики и допринасят още повече за натиска над правителството, което се бори повече от три месеца с политическа криза, която хаотичните избори на 2 февруари не успяха да уталожат.

Противниците на програмата я обвиняват, че е довела до масова корупция, че е ударила държавните финанси, станала е причина кралството да изгуби мястото си на пръв световен износител на ориз и е създала запас от непродадена стока, който се изчислява на 18 милиона тона.

Недоволството достигна дори до оризопроизводителите, някои от които наскоро протестираха в Банкок с искане да си получат неизплатените суми за няколко месеца.

Министерският съвет отпусна миналата седмица пакет от около 16 милиона евро за 3900 производители.

Според Института за изследване на развитието в Тайланд (ИИРТ), правителството дължи около 2,6 милиарда евро на един милион оризопроизводители.

Тайланд се надяваше да получи тази сума като складира ориза, за да повиши цените на световния пазар.

Банкок обаче не успя да намери купувачи след изненадващото увеличаване на износа на конкурентите си, главно Индия и Виетнам.

„Тайландската оризова индустрия като цяло се срина и репутацията й на надежден доставчик на качествен ориз на световния пазар се изпари“, заяви Амар Сиамвала от Тайландската асоциация на износителите на ориз, която предвижда, че ще бъдат продадени 7,5 милиона тона в чужбина тази година, което е спад с 30 процента в сравнение с 2011 г.

Правителството не разкри колко струва на година програмата, но ИИРТ изчислява, че тя възлиза на между 3,4 и 4,4 милиарда евро, което се равнява на от 6 до 8 процента от държавния бюджет. ИДВА ЛИ КРАЯТ НА ИНГЛУК?

Управляващата партия, въпреки всичко, защити политиката, предназначена да намали нивото на бедността в селските райони.

Инглук, от своя страна, прехвърли отговорността върху демонстрантите – саботирайки парламентарните избори в много избирателни райони, те удължили живота на едно правителство с ограничени пълномощия, което е неспособно да набира средства.

„Опитваме се да разрешим проблема по най-добрия възможен начин, но банките не одобряват заеми“, заяви тя и увери, въпреки всичко, че финансовото здраве на държавата е добро.

Китайска фирма наскоро анулира поръчка от един милион тона след като комисията за борба с корупцията повдигна обвинения срещу няколко държавни служители, свързани с програмата. Тази комисия започна разследване и срещу Инглук, което може да доведе до нейното сваляне от власт.

„Всеки елемент от програмата с ориз е свързан с корупция“, заяви за АФП депутат от опозицията. Той увери, че субсидиите са довели до натрупването на раздути запаси на ориз с посредствено качество от Камбоджа и Мианма.

„Мисля, че наближава краят за Инглук“, допълни депутатът, който е сезирал комисията.

Гласоподавателите от Исан, селски регион в североизточен Тайланд, където живее една трета от населението, са традиционни поддръжници на семейството на Инглук, особено на брат й Таксин.

Бившият премиер Таксин Шинаватра, свален с държавен преврат през 2006 година, остава централен персонаж в политиката на кралството, въпреки че е в изгнание.

Той е ненавиждан от демонстрантите, близки до елита, които искат главата на сестра му, но е обожаван от най-бедните, бенефициенти на политиките му за развитие.

Невъзможността да се плаща на селяните може да разяде тази „традиционно ултравярна електорална база“, отбеляза Пол Чеймбърс от университета Чанг Мей. Но въздействието върху популярността на правителството за момента е непредсказуемо.

Мали Хампиман, оризопроизводителка в Удон Тхани, която очаква да й бъдат изплатени 550 евро за ориза, който е доставила през ноември, не се сърди на правителството. „Банките не плащат заради протестиращите“, смята тя. „Но ние имаме нужда от парите“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.