Цената на богатите посланици за Обама

ДПА

Президентът Обама произнася речта си „За състоянието на съюза“. Снимка: Белия дом

Склонността на президента на САЩ Барак Обама да назначава посланици въз основа на това какъв финансов принос имат за неговата кампания, а не дали могат да се справят добре с подобна работа, възобновява дебатите по един вековен въпрос. Признанието на номинирания за посланик на САЩ в Аржентина Ноа Мамет, че никога не е посещавал южноамериканската страна, въпреки че тогава той беше вече кандидат за поста от над шест месеца, едва ли е единственият подобен дипломатически гаф.

Номинираният за посланик в Исландия Робърт Барбър, събрал повече от 1,6 милиона долара за Обама, каза, че също никога не е посещавал северната държава. През януари Джордж Цунис, който се стреми да стане посланик на САЩ в Осло, показа, че дори не знае, че Норвегия е монархия, когато се яви пред сенатската комисия по външни отношения.

Той говореше за „парламентарно управление“ и „президента“ на европейската страна, вместо за нейния министър-председател, и не знаеше, че популистката Партия на прогреса държи няколко министерства в Норвегия. „Приемам, че съм сбъркал“, трябваше да каже няколко пъти изнервеният Цунис, докато сенатор Джон Маккейн отбелязваше грешките му с нарастващо раздразнение. Цунис също още не е стъпвал в страната, където възнамерява да живее като посланик на САЩ.

А според в. „Вашингтон пост“ номинираната да представлява САЩ в Унгария продуцентка на сапунени сериали Колийн Бел, която също има голям финансов принос, се препъна по време на своето изслушване, като показа, че е слабо запозната със стратегическото значение на страната за САЩ, както и с нарастващата крайнодясна ориентация на правителството и все по-голямата му враждебност към евреите и малцинствата. „Нямам повече въпроси към тази невероятно високо квалифицирана група от кандидати“, каза със сарказъм Маккейн.

Според медийни информации Мамет е събрал около 1 милион долара за кандидатпрезидентските кампании на Обама през 2008 и 2012 г. Цунис също е щедър дарител на Демократическата партия. В САЩ е обичайно някои хора, дарили или събрали значителни суми за кандидатпрезидентски кампании, да бъдат възнаграждавани с посланически пост.

Такъв беше случаят и с новия посланик на САЩ в Испания Джеймс Костос – водеща фигура в Холивуд и още един човек с голям финансов принос за преизбирането на Обама през 2012 г. От дълго време имаше също така слухове, че главната награда – посланическите постове в Лондон или Токио – може да отиде у очарователната главна редакторка на сп. „Вог“ Анна Уинтур, която е събирала пари за Обама, но изглежда, че предпочита да остане в модното списание в Ню Йорк.

В. „Ню Йорк таймс“ съобщи миналата година, че хора, дарили или събрали над 1 милион долара, искат постове. „Колко струва да станеш посланик, да бъдеш определен за посланик при управлението на Обама?“, попита по-миналата седмица репортер по време на всекидневния медиен брифинг на Държавния департамент след гафа на Мамет. „Ние в Държавния департамент не определяме посланиците. Белият дом определя посланиците“, каза говорителката Джен Псаки. Псаки подчерта, че настоящото правителство се придържа към правилото 70-30 – 70 процента професионални дипломати и 30 процента назначения от „гражданското общество“, т.е. политически назначения.

Но данни на Асоциацията на американските външнополитически служители, цитирани в събота от „Вашингтон пост“, показаха, че 37 процента от посланическите постове, запълнени по време на първия петгодишен мандат на Обама, са били политически назначения; а за изминалата година, откакто през 2013 г. започна вторият му мандат, делът на политическите назначения е бил 53 процента. Напоследък Обама няма успех дори с опитните кандидати. „Не съм кой знае какъв специалист по Китай“, каза бившият сенатор Макс Бокъс на изслушване за утвърждаването му за посланик в Пекин.

Псаки подчерта, че на издигнатите наскоро кандидати за посланици би трябвало да се даде шанс да се докажат. „Не можеш да прецениш колко ефективен ще бъде някой или каква роля ще играе, или колко добър посланик ще бъде, докато той не поработи известно време на този пост в съответната страна“, подчерта Псаки. Репортер бързо й припомни, че според проучване на Държавния департамент сред „политическите“ посланици на Обама е ръководителят на мисията на Бахамите, който е бил 270 дни в отпуск от общо 18 месеца на поста, а посланикът в Белгия е разследван за търсене на услугите на проститутки в парк близо до дома му.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.