Промените в Куба – само аранжиране на витрината

Февруари 2011. Лада, москвич и шевролет едно до друго – такава гледка може да се види само в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Едно от много малкото отваряния към света, разрешени през миналата година от кубинските управници Раул и Фидел Кастро, бе разхлабването на ограниченията за пътуване в чужбина, така че инакомислещите да могат да напуснат острова и да разкажат лично в Европа, САЩ или Латинска Америка за своята дейност. Когато се срещнахме неотдавна с Хорхе Луис Гарсия Перес, известен като Антунес, прекарал 17 години в кубински затвор, той говореше свободно за необходимостта от радикална промяна в Куба.

Антунес е водещ афрокубински дисидент и радетел за демокрация и промяна. „Тоталитарният режим на Кастро не може да бъде реформиран“, каза ни той. „С тоталитаристи не се преговаря. Подобряването на отношенията [с тях] само укрепва диктатурата. Ние искаме да сме напълно свободни – не искаме да получаваме на парче. Искаме демокрацията, която заслужаваме.“ Той добави: „Няма да си трая. Няма да се махна“.

След завръщането си на острова през декември Антунес се опитва да организира опозиция срещу режима на Кастро. На 5 февруари режимът нанесе ответен удар. Силите за сигурност пристигнаха в дома му в град Пласетас в централната провинция Вийя Клара и замазаха всички антиправителствени лозунги, изписани там от дисидента. Той бе задържан за девет часа, от къщата бяха иззети компютри и други материали; съпругата му бе също задържана, когато тя и други активисти отидоха пред полицейския участък с искане той да бъда освободен. После всички бяха пуснати. На 10 февруари Антунес започна гладна стачка в знак на протест срещу отношението към него.

Нападенията, тормозът и арестите са всекидневна действителност за дисидентите в Куба и това красноречиво обяснява що за режим ръководят братята Кастро. Микроскопичните придвижвания към икономическа либерализация не бива да подлъгват никого, че братята са решили да отслабят хватката си. Напротив – те отчаяно търсят начини да удържат властта.

Миналата седмица Асошиейтед прес обяви, че седем снимки на Фидел Кастро са били премахнати от архива на агенцията. Снимките, разпространени от правителствена служба, са от състоялата се наскоро в Хавана среща на ръководители от Латинска Америка и Карибите – едно срамно отвличащо вниманието начинание на лидерите от Западното полукълбо. АП, която е препредала снимките, е установила след внимателен анализ, че те са променени дигитално. С този съвременен вариант на сталинисткото замазване на историята е било отстранено вероятно слухово апаратче в ухото на Фидел Кастро.

Със или без своето слухово апаратче, съмняваме се дали Фидел Кастро или неговият брат Раул, сегашният президент, слушат онези, които искат свобода и демокрация. Знаем, че някои в САЩ силно желаят нормализиране на отношенията с Куба след половинвековно противопоставяне. Едно ново изследване на Атлантическия съвет изтъква това становище. Разбираемо е силното желание, вкл. и сред кубинската диаспора, за промяна. Но преследването на Антунес отново свидетелствува, че братята Кастро нямат намерение за промяна. Те не трябва да бъдат възнаграждавани или окуражавани, докато Антунес и други инакомислещи страдат. Споделяме визията на Антунес за Куба, която е напълно свободна – а не разкрасена, за да се подобри обликът на режима.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.