Една година от оставката на Борисов – по-добре ли е или по-зле?

Преди година Бойко Борисов подаде оставката на правителството след нарастващи протести с най-разнопосочни искания – за национализация и др., някои от които по същество бяха против членството на България в ЕС.
Оставката беше изненадваща и анализатори я оцениха като тактически ход, който целеше да запази 5 месеца преди изборите бързо спадащото доверие към Борисов и партията му ГЕРБ. И до голяма степен този ход беше успешен.

Неотдавна Борисов заяви в свойствения си стил, че сега най-голямата партия, неговата, е в опозиция, а най-малката управлява и това е ненормално. Така ли е наистина и кой е виновен? Анализатори и медии не обясниха ясно защо стана така. Основната причина е, че ГЕРБ изпадна в изолация. Управлението на ГЕРБ беше силово, дилетантско и с негативни последици за икономиката. Лидерът Борисов и цялата му партия водиха негативна кампания, агресивна към останалите партии. ГЕРБ получи най-много гласове на изборите, но не достигаха 24 депутати, за да състави правителство. Борисов дори не се появи на пресконференция след изборите, взе мандата за правителство и го върна веднага без дори да преговаря с някоя партия. Защо тогава се чуди, че като най-голяма партия не управлява?

Правителството на БСП и ДПС беше представено като експертно и въпреки някои партийни министерски назначения можеше да мине за такова, ако не беше скандалната кандидатура на Пеевски за шеф на ДАНС. Тя взриви обществото. При избухналите протести, управлението на ГЕРБ остана неоценено и без сериозен анализ. Недоволството се насочи към новото правителство. Една от причините за силата на протестната вълна беше натрупваното напрежение след управлението и потискането на медиите по времето на Борисов. Събраната енергия избухна – значително мнозинство от хора не искат да търпят повече властови експерименти.

Отпадането от парламента на десните формации ДБГ, ДСБ, СДС, заедно с отстраняването от власт на квазидясната партия ГЕРБ създаде допълнително напрежение. На практика значителна част от протестиращите не признаваха изборните резултати.

Затова, въпреки оттеглената кандидатура на Пеевски, всички ходове на новото правителство бяха посрещнати на нож и с несравнимо повече негативизъм, в сравнение с ходовете на предишното правителство. Всички основни упреци – за външен заем от 1 млрд. лв., за мафиотски назначения, за антидемократични действия на правителството, полицейско насилие и др. не издържат и на сантиметър сравнение с правителството на ГЕРБ. Икономическата политика на Борисов се измерва с многократно по-големи заеми и опразване на резервите на държавата, с несравнимо в най-новата история полицейско насилие и шпиониране, с показни арести и поръчкови дела, които едно след друго завършват с оправдателни присъди.

За съжаление последиците от управлението на ГЕРБ сега се опитва да ги преодолява едно слабо правителство, с деликатно парламентарно мнозинство. Кворумът е провалян ту от ГЕРБ, ту от „Атака” и то най-вероятно няма да изкара пълен мандат. Това са четирите партии в парламента.

След всички критики към сегашното правителство, в деня на годишнината от оставката на Борисов, Иван Костов, който не може да бъде подозиран в симпатии към БСП, каза на среща в Кърджали:

„Ние иначе можем да си говорим критично по отношение на Пламен Орешарски, но той е добър финансист, много по-добър от Бойко Борисов и Цветан Цветанов…
Нека да говорим истината, Орешарски знае нещата, но не може лесно да се справи със спиралата… ГЕРБ носи основната вина за сегашното състояние на страната, а партньорство с Борисов и с Цветанов би навредило абсолютно на всеки.”

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.