Битката за Истанбул вероятно ще оформи турския политически пейзаж

Аслъ Кандемир
Ройтерс

Истанбул. Снимка:форумасил

С безупречна фризура и усмивка, готова за камерите, спокойствието на Мустафа Саръгюл леко се нарушава, докато автобусът от предизборната му кампания завива към стените на стария град на Истанбул.

Месец преди изборите, които може да префасонират политическия пейзаж на Турция, кандидатът на основната опозиционна партия за кмет на най-големия турски град влиза в битката за бастиона на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган, която е с ислямистки корени.

Залогът е много по-голям от самите местни избори и светската Народнорепубликанска партия (НРП) на Саръгюл се надява за пробив на места като консервативния квартал Фатих в историческия център на Истанбул.

Не сме печелили във Фатих през последните 20 години, каза Огуз Каан Салъджъ, председател на НРП в Истанбул и един от организаторите на кампанията на Саръгюл.

Местните избори на 30 март ще бъдат първият конкретен тест за популярността на Ердоган, след като уличните протести обхванаха Истанбул и други големи градове миналото лято, и корупционния скандал миналия месец, който доведе до оставките на трима министри и разкри вражда с влиятелен ислямски проповедник. Проблемите му се увеличиха и със спада на турската лира.

Истанбул ще бъде основният индикатор за това дали разтърсващите събития са навредили на Ердоган – най-влиятелният турски лидер след Мустафа Кемал Ататюрк, основал съвременната република от пепелта на Османската империя преди едва 90 години, и ако е така, доколко.

Доброто представяне на ПСР в Истанбул, столицата Анкара и Измир на егейския бряг – бастион на НРП, може да окуражи Ердоган да се кандидатира за президент пет месеца по-късно. ПСР има за цел да събере 40 процента от гласовете на местните избори, ниво сходно с това на последните избори през 2009 г.

Евентуално поражение обаче може да го накара да промени правилата на ПСР и вместо това да се насочи към четвърти мандат като премиер. Ердоган може да обяви, че това е необходимо, за да бъде запазена партията, която той е основал – коалиция на консервативно религиозни, дясноцентристки и националистически елементи, обвинявани преди време, че заплашват светския ред на Турция.

Враждата на Ердоган с базирания в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, за който той смята, че стои зад разследването за корупция, разклатило правителството му, навреди на репутацията и на двамата, но ПСР все пак ще спечели изборите, ако се състоят този уикенд, сочат проучвания.

Битката за Истанбул – столица на четири империи през вековете и икономическият и културен център на съвременна Турция – не е загубена за Ердоган, който е бил кмет на града и държи свои офиси в някогашните османски дворци по бреговете на Босфора.

Обръщайки се към тълпите от поддръжници на ПСР недалеч от квартал Фатих, където пристигна Саръгюл, Ердоган говори за превземането от мюсюлманите османци на града през 15-и век – тогава наречен Константинопол и управляван от християните, в реч, обагрена с религиозна жар.

Истанбул не е само град, това е световна перла, майката на всички градове. Това е град, който създава цивилизации, каза той, наметнат с бял шал на ПСР.

Получихме наследството от военен поход, което остава през вековете. Тези, които не разбират завоюването и завоевателя, не могат да служат на Истанбул, каза той и последваха възторжени аплодисменти.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) трансформира Турция през изминалото десетилетие, слагайки край на период на нестабилни коалиционни правителства през 90-те години, обуздавайки армия, свалила четири правителства през втората половина на 20-и век. Тя спечели все по-голям дял от гласовете на три последователни избори.

На практика цялата електорална карта – освен егейския бряг, населения главно с кюрди Югоизточен Анадол и малък район в европейския континент западно от Истанбул – е под влиянието на ПСР. Усещането за умора обаче се увеличава, в частност в прозападно настроените големи градове като Истанбул. Много турци там разглеждат стила на Ердоган като религиозно перчене и вярват, че той се намесва в личния им живот, от опита му да наложи вражеските си възгледи за пушенето и алкохола до предлагането на нежелани съвети за това колко деца трябва да имат жените. Подобни чувства са се появили много преди демонстрациите през лятото.

Протестите, при които полицията използва жестоки мерки, събра на едно място различни групи – от мюсюлмани антикапиталисти и активисти, защитаващи правата на гейовете, до лекари и адвокати.

За мен няма „различни“. Винаги съм уважавал всички вярвания и винаги съм защитавал светския ред, каза пред Ройтерс Саръгюл, който има силно желание да покаже, че партията му може да опровергае имиджа си на затворен кръг за светския елит. НРП включва всички хора, всички сегменти на обществото, каза той във Фатих.

Изборът на НРП за кандидат за кмет на квартал Фатих Сабри Ербакан има за цел да привлече по-консервативните гласоподаватели. Той е племенник на бившия премиер Неджметтин Ербакан, бащата на ислямистката политика в съвременна Турция и на движението „Милли гьорюш“ („Национален възглед“, бел. ред.), което се опита да утвърди ислямските ценности в обществения живот и положи основите за създаването на Партията на справедливостта и развитието.

Фатих е консервативен квартал. Мисля, че фамилното ми име ми дава предимство, каза Сабри Ербакан, малко преди да се качи на покрива на автобуса от предизборната кампания, за да бъде официално представен на площад, пълен с няколко хиляди поддръжници.

Мисля, че трябва да се обединим срещу последните политически развития, затова съм тук, каза Сабри Ербакан, който е архитект и бивш държавен служител, като добави, че покойният му чичо щеше да одобри това.

Никога няма да забравя как той каза: „Мустафа бей (Саръгюл) също е син на тази страна, разбира се, че можеш да му служиш“.

НРП спечели 30 процента от гласовете във Фатих на последните избори през 2009 г., сравнени с 43 процента за ПСР и 13 процента за Партията на благоденствието, и двете произлизащи от идеологията на „Милли гьорюш“.

Като знак за това колко сериозно възприема Ердоган битката със Саръгюл, той използва митинг на поддръжници на ПСР на истанбулски стадион, за да поднови старите обвинения за корупция срещу човека, който може да промени неговата собствена политическа съдба.

Това не е имейл. Това е оригинално, оригинално, каза Ердоган, размахвайки увеличено копие на доклад на НРП за предполагаеми незаконни дейности на Саръгюл, докато тълпата освиркваше кандидата на НРП.

Саръгюл отхвърля обвиненията, които са от преди няколко години, като „подла пропаганда“ и каза, че всички те са разследвани и отхвърлени навремето.

Предположенията, че последователите на Фетхуллах Гюлен може да подкрепят Саръгюл, не успокояват особено нервите на Ердоган. Премиерът вече смята, че проповедникът, чието движение „Хизмет“ (Служба) има силно влияние в полицията и правосъдието, стои зад корупционния скандал, който Ердоган разглежда като заговор за отстраняването му.

Саръгюл не даде конкретен отговор дали може да се възползва от подкрепата на „Хизмет“, като посочи само, че „се радва на добри отношения с всички общности“.

В политическия пейзаж, доминиран само от един човек, Ердоган също така може да съзре у Саръгюл харизма, която един ден може да се окаже съперничка на неговата собствена. Двамата мъже си приличат, говорейки с тон, който се харесва на множеството, и си отварят добре очите за медийни изяви.

Те също така имат сходен темперамент, като бързо се ядосват и имат силно желание да контролират. След като автобусът от предизборната кампания на Саръгюл се отклони от планирания маршрут и за момент изгуби конвоя, той започна да ругае, като сипеше проклятия и блъскаше по стъклото.

Те не трябва да ни обичат, по-важното нещо е вниманието, което получаваме, каза Салъджъ от НРП, след като добре оттренираната усмивка на Саръгюл бързо се върна за жителите на Фатих.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.