На баир лозе или що е тероар и каква е ползата за България

Лозе в тракийската низина, на хълм недалеч от Кортен. От грозде от едно и също лозе в горния и долния край може да се получи различно вино. Снимка: Иван Бакалов

Има една френска дума, която винарите често споменават – тероар. Тя няма точна дума за превод на български. Формално означава местен, почва, но като винарско понятие обяснението й не става с една две думи. По-задълбочените любители на виното в общи линии знаят смисъла, но масово това понятие продължава да озадачава.

Накратко обяснено тероар (Terroir – фр.) означава група лозя или дори лози, от един и същ регион, място, върху един и същ вид почва, климатични условия, околна среда, които общи условия дават специфичен характер на виното. Това е неговата уникалност. Тя идва от почвата, геологията, слънцегреенето, наклона на мястото, посоката, в която е обърнато лозето, влиянието на съседната гора или море, долина…

Винарите знаят, че техни лозя на наклон, с едни и същи сортове лози, в горния край и в долния в ниското гроздето има различни качества, дотам, че като направят вино, едната бъчва се различава от другата чувствително. А уж лозето и гроздето са от едно и също място. Толкова голямо значение има мястото и наклона, дренажа, заедно с това и ориентацията изток-запад, север-юг, дневни и нощни температури, разпределение на валежите, часове слънцегреене и т.н. Взаимодействието на всички тези фактори се нарича тероар.

Някой ще каже – какво толкова важно? Виното е хубаво или лошо. Не е така. Българските нрави са родили някои поговорки, които издават ниска винена култура. Едната е „Няма лошо вино, има лоши мезета”. Тоест – каквото и да е вино, ще го изпием. Другата е „Не ми трябва на баир лозе”.

Лозе и малка винарна в Напа вали, Калифорния. Снимка: Иван Бакалов

Познавачите обаче казват, че едни от най-хубавите вина стават от лозя на стръмни баири, обърнати приблизително в южна посока. И върху бедна, песъчлива, камениста почва. Разбира се, всеки сорт си има предпочитания за най-добри почвени условия и географска ширина. Но бедната камениста почва кара някои лози да дават толкова специфичен, наситен вкус на гроздето, че от него стават изключителни вина. Затова на някои места в Бордо например един декар земя струва между 1 и 2 милиона евро, а на други места, пак там, един декар струва 5000 евро.

Терминът тероар се отнася и за кафе, чай, домати и др. Той е важен за България. Страната може да продава своите земеделски продукти, като търси и развива и изтъква техният тероарен характер. Като обяснява спецификата и уникалността на продукта чрез това понятие. Затова е важно тази дума да се усвои и осмисли от всякакви производители.

Особено що се отнася до виното. И ако много производители знаят смисъла, много търговци, пиари, рекламисти имат повърхностна представа за значението на това понятие. Или дори хабер си нямат.

Тероарни вина от изба „Боровица“. Снимка: Иван Бакалов

Сега у нас има много случайни лозя и винарни на случайни места. Някой имал 20-30 декара, купил още 300-400 наоколо, направил лозя, винарна край тях, а чак после започнал да открива значението на тероара. Че почвата, мястото не са подходящи за някой сорт. Или просто не стават толкова добри, като в друг район съвсем наблизо. Затова лозе се сади с дълго проучване. Тепърва в България ще излизат вина от различни места и микрорайони, чиято специфика ще оценяваме. За френските винарски региони и апелации (друг термин, който се нуждае от подробно обяснение, но накратко – произход), са били нужни към 800-900 години, за да се установят точно, да се постигне някаква представа за качествата на виното от едно или друго място и всичко това да се районира, опише, категоризира. Още през ХІ век монасите, в чиито манастири правят вино, започват сериозно да проучват почвите и местата.
И в България има райониране, има изби със специфични лозя и вина, но тепърва ще научаваме още и още. Ще минат десетилетия, докато се види къде още из България се получават специфични лозя и вина.

По-задълбочените обяснения изискват да се каже, че тероарът определя характера на виното, но качествата му зависят главно от винаря – човекът, който го прави. Един и същ тероар дава специфични вина, но намесата на винаря, с технологията на правенето, определя доколко тероарът ще се изяви. Има различни подходи – един технолог може да се стреми максимално да се изяви тероарът, чрез минимална технологична намеса. Друг може да търси определени качества на виното чрез технологията на производство – вид дрожди, мацерация (престоят на смачканото грозде заедно с гроздовия сок и обработката им), температура на ферментация, отлежаване и др. Дори при различни технологични подходи, виното така или иначе носи определени качества от тероара.

По света са известни и т. нар. тероарни вина, те са много малък процент от общото количество вино. При тях технологичната намеса е минимална, винарят оставя тероара максимално да се изяви.
Всяко вино с определен майсторлък може да изяви хубави качества – сочност, свежест, плодовост, аромати, баланс, богат вкус, послевкус и т. н. Тези качества могат да се усетят в много вина. В тероарните вина обаче има една неповторимост, имат белези, които ги отличават от всяко друго вино. Например във вкуса се усеща кремък, минерали, соли (според почвата и слънцето), специфични аромати на конкретни билки и растения (според мястото) и др. Някои подобни вина може да имат леки несъвършенства, да не е постигнат богат вкус и баланс на вкуса, но да има изявена уникалност. И такива вина имат своите ценители.

В България упорито правят тероарни вина в малката изба „Боровица” край Белоградчишките скали. Вината им не са толкова популярни, не се намират навсякъде, избата не търси реклама, работи само за познавачи.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.