Мегабордеите: Превърна ли се Германия в „публичния дом на Европа“?

Група мъже в червени и бели роби се разхождат безцелно около рецепцията. Жени на високи токчета седят на бара, обгърнати в облак цигарен дим, разговарят с клиенти и се смеят.Това е „Парадайз“ в Щутгарт – един от най-големите публични домове в Европа. И е законен. Заведението на стойност над 6 милиона евро, открито през 2008 г., може да се похвали с ресторант, кино, спа и 31 стаи за стотиците мъже клиенти, които привлича ежедневно.

Германия узакони проституцията през 2002 г., създавайки индустрия, която днес генерира 16 милиарда евро годишно. Идеята на проституцията да се гледа като на всяка друга работа била да се откопчат жените от сводниците, които често въртят търговията със секс.

Пенсионни схеми

Сексработничките в Германия днес могат да си внасят пари за пенсия и да се възползват от здравното осигуряване. „Чувстваш се в безопасност и имаш сигурност. Не е като на улицата, където не знаеш какво може да ти се случи с някой мъж“, казва 22-годишната Хана, дошла в Щутгарт, след като две години работила в публичен дом в Берлин.

Критиците обаче казват, че либералният подход на Германия към сексуалното законодателство се е провалил с гръм и трясък, като е направил проституцията нещо най-обикновено и е превърнал страната в това, което те наричат „бордея на Европа“. Смята се, че в последните 20 години броят на проститутките в Германия се е удвоил, достигайки 400 000.

На пазара сега господстват „мегабордеите“, които предлагат секс в почти промишлен мащаб, често на туристи, докарвани с автобуси от чужбина. Много от жените, работещи в щутгартския „Парадайз“, са от източноевропейски страни като Румъния и България.

Феминистката Алис Щварцер поведе кампания Германия да обърне курса в законодателството си за проституцията и да възприеме подхода на Швеция, където е незаконно да плащаш за сексуални услуги, но не и да ги предлагаш.

Това означава, че мъж, хванат с проститутка, трябва да плати солена глоба или да бъде съден, докато жената не подлежи на никакви санкции. Този модел бавно печели почва в Европа и понастоящем се обмисля сериозно в седем страни, включително Франция.

Двегодишно британско парламентарно разследване за секс-търговията, което ще бъде публикувано през март, се очаква да препоръча същия шведски модел да се въведе в Англия и Уелс, въпреки че промени в законодателството едва ли ще настъпят преди изборите през 2015 г.

При сегашното положение купуването и продаването на секс е технически законно в цяла Великобритания, но редица свързани дейности – от управляването на публичен дом до търсенето на проститутки и на клиенти – са все закононарушения.

Проблемът е, че затягането на регулациите в една част на Европа има странични ефекти върху друга. Германските собственици на публични домове близо до френската граница вече се подготвят за увеличаване на броя на клиентите след въвеждането на по-строго законодателство във Франция.

„Парадайз айлънд ентъртейнмънт“ – веригата, която владее мегабордея в Щутгарт и още четири други на различни места из Европа – се готви да открие нов обект на неколкостотин метра от френската граница в германския град Саарбрюкен.

„Промяната на законодателството във Франция, което ще наказва купувачите на платен секс, е на практика като печалба от тотото за нас, тъй като ще имаме още повече френски клиенти. Поради това местоположението е направо идеално“, казва директорът по маркетинга в компанията Микаел Беретин.

Забрана е невъзможна

„Да се забрани проституцията е просто невъзможно. Случващото се във Франция е абсурд – не можете да съдите мъж за нещо, което една жена иска да прави“, казва Беретин.

В самия Саарбрюкен има опасения около засилването на трансграничната търговия със секс, като критиците твърдят, че уличната проституция се е увеличила въпреки възхода на законните публични домове.

Кметът социалист на града Карлоте Бриц подкрепи новите закони за проституцията при въвеждането им през 2002 г., но сега смята, че либерализирането е стигнало твърде далеч.

„Проституция съществува много отдавна в Германия, в центъра на града имаме публични домове, с които малко или повече бяхме свикнали. Това днес обаче вече е прекалено“, казва тя.

„Не би трябвало всяка страна да предлага различно решение. По-добре би било да договорим правила, валидни в цяла Европа, тогава няма да има секс-туризъм от една държава в друга“, отбеляза Бриц.

Идеята за трансгранично споразумение ще бъде лансирана на 25 февруари, когато Европейският парламент ще гласува дали да подкрепи официално по-строгия шведски модел.

Каквото и да е решението, то няма да е задължително за отделните държави в ЕС, но ако концепцията бъде одобрена, това ще засили натиска върху националните правителства да преразгледат по-обширния въпрос за въвеждане на правила в секс-търговията.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.