Вашингтон стъпва на пръсти с Украйна, за да не ядоса Москва

Франс прес

Премерени изявления, предпазливост към новия режим и настоятелност за сътрудничество с Москва, далеч от климата на Студената война – по въпроса за Украйна Вашингтон вече стъпва изключително предпазливо, за да успокои гнева на Русия.

Руският премиер Дмитрий Медведев отправи предупреждение вчера след един уикенд на главоломно променящи се събития в Киев с бягството на проруския президент Виктор Янукович, свалянето му от длъжност от парламента и назначаването на председателя му Олександър Турчинов за и.д. президент.

„Някои наши западни партньори го смятат за легитимен. Струва ми се абсурдно да се смята за легитимно нещо, което е дошло в резултат на бунт“, заяви Медведев.

Белият дом остана уклончив как приема статута на Турчинов. Говорителят на президента Барак Обама Джей Карни подчерта, че парламентът „е избрал новия президент по законен път“.

Обаче макар и да отбеляза, че Янукович очевидно „не ръководи активно страната понастоящем“, той не стигна дотам да нарече Турчинов изпълняващ длъжността президент.

Затова пък той спомена „необходимостта да се състави коалиционно многопартийно правителство, правителство от технократи, което ще може да помогне на Украйна да вземе належащите важни решения, по-специално в икономическо и финансово отношение, в очакване на предсрочните избори“.

Карни подчерта, че страната му е готова „да подкрепи Украйна в необходимите за връщане към икономическа стабилност реформи. Тази подкрепа може да е допълнение към програма на МВФ“ (Международния валутен фонд). Според високопоставен представител на САЩ, тази подкрепа ще е съпоставима с руския заем от 15 милиарда долара, отпуснат на Киев при управлението на Янукович и чието изплащане вече далеч не е сигурно в момент, когато Украйна е почти в неплатежоспособност.

Четири дни след телефонен разговор между президента на САЩ Барак Обама и руския му колега Владимир Путин, Вашингтон се опита да прокара и посланието, че Москва има интерес от мирно предаване на властта в Киев.

Кризата, която доведе до заминаването на Янукович след смъртоносни сблъсъци, бе предизвикана от отказа на сваления лидер да се сближи с ЕС в полза на историческите връзки с Москва.

Обаче „няма никакво противоречие във факта, че Украйна и украинците се приближават към Европа и факта, че те съхраняват дълговечните си културни и икономически връзки с Русия“, увери Карни.

Колежката му от Държавния департамент Дженифър Псаки от своя страна отхвърли идеята, че Украйна е арена на борба на влияние между САЩ и ЕС от една страна и Русия от друга. „Такъв поглед към нещата е като от Студената война“, каза тя.

„Позицията на САЩ бе ясна и последователна: не смятаме, че една или друга страна може да налага съдбата на страните от Източна Европа и Кавказкия регион. Жителите на тези страни са тези, които вземат собствените си решения чрез демократичния процес“, посочи пожелалият анонимност високопоставен американски представител.

ЕС бе на по-предни позиции при управлението на сътресенията в Украйна през последните дни. В четвъртък в Киев бяха външните министри на Франция, Германия и Полша.

След активността в Киев на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа Виктория Нюланд Вашингтон сякаш се отдръпна. Вторият най-важен човек в Държавния департамент Уилям Бърнс ще е в Украйна едва днес, ден след шефката на европейската дипломация Катрин Аштън.

Американците „със сигурност имат предвид факта, че се нуждаят от конструктивно отношение с Русия по много въпроси, било то Сирия или Иран“, отбелязва Йорг Форбриг, специалист по Източна Европа от института „Джърман Маршал Фънд“.

„По-активна роля на САЩ по украинския въпрос може да създаде рискове за това сътрудничество. Затова американците се поотдръпват, за да не дразнят Москва“, смята Форбриг.

Още по темата: Върховната рада не контролира Украйна; руският бизнес и капитал в тази страна са застрашени

Руските медии продължават да следят събитията в Украйна. Парламентът – Върховната рада, получи една неконтролируема страна, а руският бизнес и капитал в Украйна са застрашени, пише „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си. Вестникът напомня по-специално, че Москва отзова своя посланик от Киев.

Украинската опозиция стана победител в конфликта с екипа на сваления президент Виктор Янукович, но вече събра недоволство с действията си в страната. Западна и Централна Украйна се канят да влияят активно на политиците, получили властта, а Източна и Южна изчакват, готвят се за защита и се надяват Русия да им помогне.

От друга страна, украинците в западните и централните региони, въстанали срещу екипа на Янукович, са възмутени, че бившата опозиция, търсейки кадри, разбърква все същото тесте, без да се интересува от хорското мнение. Мнозина жители на Изтока и Юга изобщо не признават победителите за законна власт. Икономическата криза може да стане нов повод за социална експлозия в страната, прогнозира „Независимая газета“.

Според цитирани украински икономисти ситуацията ще се стабилизира с назначаването на нов кабинет, който би огласил план за реформи и съумял да привлече пари. Възстановяването на украинската икономика ще е добра перспектива за руския бизнес. Има обаче политически рискове заради възможността да се влошат отношенията на Украйна с Русия, предупреждават те.

Връзките между Киев и Москва ще се нормализират, тъй като никоя от страните не желае изостряне и нови кризи, неизгодни и за двете, коментира украинският експерт Володимир Горбач. Според него руският посланик е отзован, за да бъде сменен с по-опитен дипломат, способен да засили позициите на Русия в Украйна.

В Киев се засилват опасенията, че Русия може да изпрати войски в Южна и Източна Украйна, „за да защити правата и интересите“ на местните хора от руски произход, пише в друг материал „Независимая газета“.

Става дума главно за Крим. Изданието твърди например, че руските части на полуострова са поставени в повишена бойна готовност.

Микола Ривенко от партията „Руски блок“ заявява пред вестника, че постове с бронетранспортьори – вероятно на вътрешните войски, запречват пътища, водещи към Крим, не допускат там коли от други области, проверяват документите на всички и ограничават влизането на хора от други области, най-вече от Западна Украйна.

Ако властта в Украйна бъде поета от националисти, те може да поискат денонсиране на споразуменията за базиране на руския Черноморски флот в Крим, смята бившият му командващ адмирал Владимир Комоедов, днес председател на комисията по отбраната в Държавната дума.

Засега обаче „в Киев няма легитимна власт. Наближава крайно жестока икономическа криза“ и „само безумци сега биха повдигнали там въпроса (. . .), а и Москва ще реагира „по съответния начин“, забелязва Комоедов. Москва разполага с икономически лостове и те ще са ефикасни, дори ако в Киев управлява прозападно правителство, добавя друг руски адмирал – Игор Касатонов: „Грубо казано, за Украйна ще е крайно неизгодно да пъди Черноморския флот“.

С излъчване на кандидати за висшия пост днес в Украйна стартира предизборната надпревара за предсрочния президентски вот на 25 май, пише „Новие известия“.

Основният въпрос, разискван вчера от киевския парламент, бе „откъде да вземе пари за гласуването и как максимално да намали разходите за избори. Фракционният лидер на партията „Баткившчина“ Арсений Яценюк заяви, че държавната хазна е разграбена, а Украйна е близо до фалит. Актуални оставаха и въпросите къде са Виктор Янукович, а също тъй генералният прокурор и бившият вътрешен министър, обвинен, че пряко е ръководел кървавите побоища в центъра на Киев“, обобщава вестникът положението в страната.

Янукович е обявен за издирване във връзка с дело за масови убийства на мирни граждани. Неизвестно остава и къде се намират олигарси, близки до бившия президент – синът му Олександър и Сергий Курченко, собственик на енергиен концерн. Експерти очакват нова подялба на техните активи, пише „РБК дейли“.

Бизнесизданието изрежда и други украински бизнесмени, споменавани като близки до Янукович. Изброява и компании, влизащи в империята на сина му Олександър според сп. „Forbes Украина“, изчислило, че активите на Янукович младши струват общо 510 милиона долара.

По данни на сп. „Кореспондент“ Сергий Курченко е натрупал 2,4 милиарда долара, но самият той признава 400 милиона. Друго украинско издание – Hubs, съобщи, че от енергийния му концерн се извозват документи и техника, а други книжа се унищожават.

Синът и съпругата на бившия президент са напуснали имението си в Донецк, все още охранявано от въоръжени. В неделя неизвестни се опитаха да подпалят киевската къща на Олександър Янукович, припомня „РБК дейли“.

Основната заплаха за Украйна е дефолт. Съответно Върховната рада „трябва да поеме отговорността и незабавно (. . .) за броени дни да върне заграбеното в хазната“, освен това „да проследи всички извозени капитали до копейка и да започне процедури за незабавното им връщане на украинците“, цитира вестникът вчерашно изявление на Сергий Каплин, секретар на парламентарната комисия по националната сигурност и отбраната.

Русия забелязва западна конспирация

Москва отправи вчера тежко обвинение към постреволюционна Украйна, осъди предполагаемата дискриминация на етническото руско малцинство и обвини Запада, че е спонсорирал превземането на страната от „терористи“ и „екстремисти“, пише британският в. „Гардиън“.

На г-н Путин му стана навик, вероятно придобит от времето на КГБ, да забелязва западна конспирация във всяко препятствие, което му попречи да наложи волята си, коментира американският в. „Ню Йорк таймс“.

„Ако смятате хората с калашниците и с черните маски, които бродят из Киев, че са правителството, то за нас ще бъде трудно да работим с това правителство“, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от „Гардиън“.

Неговите думи бяха подети от гневна тълпа от над 1000 души, събрали се пред общината в Севастопол, пише британският в. „Дейли телеграф“. Протестиращите срещу временното правителство призоваха общинският съвет да избере нов кмет и „изпълнителен комитет“, които да управляват града независимо от „нелегитимния режим, наложен от бандити и фашисти“, както те наричат управляващите в Киев.

Успехът на протестиращите на киевския площад „Независимост“ да свалят от власт президента Виктор Янукович и неговите поддръжници разпали също и националистическите страсти, които могат да прераснат в ново смъртоносно насилие, посочва „Ню Йорк таймс“. Парламентът в Украйна трескаво приема закони, но не е ясно кой командва в страната. Украйна е разорена, а една жадна за отмъщение Русия би могла лесно да влоши допълнително нещата, ако затвори границата или повиши цените на газа, посочва изданието.

Падането на правителството на Янукович е поражение за Владимир Путин в Москва, докато Европа и Западът се смятат за печеливши от последните събития, пише „Гардиън“. Но украинската икономика е на ръба на фалита и затова Западът е притиснат да отпусне десетки милиарди финансова помощ.

Правилният ход за Съединените щати и Европейския съюз е да покажат ясно на украинците – в ориентираната към Русия източна част и във върлата антируска западна част – че жизненоважната помощ ще дойде, ако те формират надеждно правителство на националното обединение и се съгласят на пакет от реформи. Западните сили ще трябва да положат усилие и да включат Русия в прехода, както за да попречат на Кремъл да подкопае спасителния план, така и за да успокоят рускоговорящите украинци, че Западът не налага правителство, доминирано от националисти, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.