Българите – тъпаците на Европа? Според броя на компютрите – да

63,3% от българите никога не са работили с компютър, съобщи Националната статистика. И само 22,6% имат компютри вкъщи.
Същевременно статистиката за европейските страни е точно обратната – най-много 1/5 от населението са без компютри вкъщи, а с компютри работят минимум 2/3 от хората там (в някои страни към 90% ползват компютър).
Но иначе средния българин живее със самочувствие, че европейците са по-прости. Мани ги, бе – германци загубени. Англичани – загубени, французи – загубени и т. н. И е убеден, че нашите компютърни програмисти са най-добрите.
Към съседите от Румъния пък българинът направо се отнася подигравателно – тях ги мисли за още по-загубени. Но и там повече хора ползват компютри, отколкото в България.
Любопитна е и друга статистика – продажбите на компютри в България последната година са се увеличили само с 3,5%. За сравнение – в Румъния ръстът е 5,9%, в Украйна – 10%, в Полша – 17%, а в Русия – 49%. Същевременно в Унгария и Чехия, примерно, се продават колкото настолни компютри, толкова и лаптопи. Това е белег за големия процент хора, за които компютърът е необходим навсякъде. У нас продажбите на лаптопи са символични на фона на настолните компютри.
Цифрите показват, че още дълго 2/3 от хората тук ще гледат на компютъра като индианец – пишеща машина. Срамно, но българите се очертаваме нещо като тъпаците на Европа, сравними само с албанците. А, както е известно, у нас за най-прости смятат албанците – битува изразът “албански реотан” за човек, който бавно схваща. Иначе у нас много се разсърдиха, като научиха, че в Гърция и Италия думата “българин” се използва като обида – груб, недодялан, прост. Както в България се използва “турчин” за зъл и лош човек.
Но това са ефекти на самосъзнанието.
Малкото компютри в България, обаче, са истински проблем. Цифрите издават, че тук работната ръка е нискоквалифицирана, въпреки многото университети, изникнали по градове, села и паланки. И въпреки многото студенти, повечето от които завършват компютърно неграмотни, с умения най-много да ровят в Интернет в сайтове за запознанства.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.