Присъдата по делото за площад „Болотная“ – няма „разведряване“

Би Би Си

Протести пред съда в Москва по време на „делото за площад „Болотная“. Снимка: от тв екрана

Решението на Замоскворецкия районен съд в Москва по „делото за площад „Болотная“ вчера накара аналитиците да се замислят.

Ако присъдата беше се оказала такава, каквато искаше обвинението, можеше да се каже: в Кремъл се уплашиха от Майдана и решиха да приключат играта на демокрация, която сякаш се очертаваше към края на миналата година. А ако всички бяха осъдени условно, можеше да се направи също толкова категоричен извод: относителното „разведряване“ продължава.

В действителност обаче седем от осемте обвиняеми получиха от 2,5 до 4 години затвор, а една (Александра Духанина) беше осъдена условно.

Президентският говорител Дмитрий Песков намекна същия ден, че осъдените може да бъдат помилвани от държавния глава, ако напишат съответната молба.

„Решението, както винаги, е политическо и доста разумно от гледна точка на Кремъл – заяви пред руската редакция на Би Би Си Игор Бунин, генерален директор на Центъра за политически технологии. – С оглед на факта, че до месеци осъдените може да бъдат освободени предсрочно условно (УДО), присъдата е сравнително мека.“

„От една страна, властта се ръководи от това, че всеки, който е посегнал срещу нея, трябва тъй или иначе да бъде наказан. От друга страна, не иска да възпитава радикали чрез прекомерна жестокост. С „Пуси райът“ прекалиха и от едното нищо създадоха такъв проблем, че не могат да се оправят и до ден-днешен. Сега обаче властта показа, че не е тревопасна, но не е и кръвожадна“, добави политологът.

„Избран е средният път. Повечето обвиняеми по делото попаднаха в обсега на амнистията, неколцина бяха осъдени показно, но не изключвам скоро да ги пуснат по УДО“, смята Евгений Минченко, директор на Международния институт за политическа експертиза.

Според експерта, психологически решението е адресирано най-вече към служителите от руските силови структури. „Това е демонстрация, че властта твърдо подкрепя „слугите на държавата“ и при никакви обстоятелства не ги предава“, посочва той.

Мистериозното отлагане

Доста приказки се чуха, когато четенето на присъдата изненадващо бе отложено от миналия петък за вчера.

Според мнозина наблюдатели Владимир Путин не е искал да помрачи празничното закриване на олимпиадата в Сочи. „В това има логика, но все пак ми се струва, че политическото решение е било взето отдавна“, каза Евгений Минченко.

Игор Бунин предполага, че властта наистина е решила да направи пауза, но работата не е в олимпиадата. Още в петък се знаеше, че присъдата ще е обвинителна, напомня той. „Според мен отначало е била предвидена по-строга присъда, но в последния момент са разамислили“, добавя експертът. Сянката на Майдана

Изходът от делото за „Болотная“ не може да не е бил разглеждан в контекста на бурните събития в Украйна.

Протестиращите край съда наричаха полицаите, които ги задържаха, „Беркут“, и викаха на украински „Путин – хет!“ („Махай се!“). Участници в токшоута на прокремълските телевизии се изказваха в смисъл, че трябва да се вземе поука и да се смазва в зародиш всяко недоволство, иначе непременно ще се стигне до Майдан.

Събеседници на руската редакция в Би Би Си не виждат основания за преки аналогии.

„Напълно изключвам възможността за Майдан в Русия“, казва Игор Бунин. “ БВП на глава от населението в Русия е към 20 хиляди долара, в Украйна е 7 хиляди. Украйна е страна с две култури, а руското общество е много по-еднородно. В Украйна се утвърди и стана привична идеологията на постоянна смяна на властта, в Русия такъв опит няма.

Очерталото се през 2011 г. залагане на консерватизъм и отказ от прогрес поражда недоволство, но аз не виждам в обозримо бъдеще заплаха за властта, ако тя не допусне някакви много груби грешки“.

„Хипотетично Майдан е възможен във всяка страна, но са необходими редица условия, преди всичко разкол на елита и наличие на активно ядро от хора, готови да се жертват заради една или друга идея“, изтъква Евгений Минченко.

Понеже Владимир Путин разполага с пространство и време за маневриране, политиката „и за вашите, и за нашите“ ще продължи и занапред, смятат аналитиците. Присъдата по делото „Болотная“ отрази колебанията на Кремъл между желанието да изпусне парата на недоволството и страха да не би да изпусне юздите.

„Не знам за Путин, но (заместник-ръководителят на кремълската администрация Вячеслав) Володин е настроен за политическа модернизация, обаче много-много постепенна“, казва Игор Бунин.

„Властта има идея за политическа реформа, която ще позволи да се насочат социалните противоречия в руслото на легална изборна конкуренция, но иска всичко да върви бавно, под контрол, и да започва на общинско и регионално равнище“, твърди Евгений Минченко.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.