Кой печели и кой губи ако се разпадне управляващият Социал-либерален съюз в Румъния

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Три години след създаването си, управляващият в Румъния Социал-либерален съюз (СЛС) е в развод. Лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) и премиер Виктор Понта и лидерът на Национално-либералната партия (НЛП) Крин Антонеску си обърнаха гръб и общуват само чрез ултиматуми, обявявани в пресата, след като не се разбраха за преструктурирането на правителството.

Понта не искаше кмета на град Сибиу Клаус Йоханис за вицепремиер и министър на вътрешните работи, Антонеску не искаше за вицепремиер лидера на консерваторите Даниел Константин. Това беше привидно мотивът, който доведе до категорично разцепване. Преговаряха постоянно, но всички кръгове преговори се провалиха поред, а Понта и Антонеску забравиха общите ангажименти, поети по време на предизборната кампания пред румънците, за да започнат борба за постове в правителството между членовете на партиите.

Освен това, на партийно заседание вчера Понта повика шефовете на Националния съюз за прогрес на Румъния (НСПР) и Консервативната партия (КП), за да обсъдят продължаването на управленческите програми на СЛС. Това беше ясен сигнал, даден на либералите: управлението може да продължи и без НЛП.

Нещо повече, след като Виктор Понта казваше дни наред, че не иска либералите да си тръгнат, вчера обяви, че е подготвил вече временно правителство, в случай че министрите от НЛП напуснат управлението. И още нещо, за да маркира дистанцирането си т НЛП, Понта реши да освободи трима държавни секретари, които бяха назначени от НЛП. Върхът на иронията беше, че премиерът беше публикувал тъкмо вчера съобщение във Фейсбук, в което твърдеше, че няма да смени нито един либерал в правителството.

Сценарий 1. СЛС се разделя

СДП – Ползи

1. Премиерът ще бъде принуден да назначи временни министри от настоящото правителство, които да заемат освободените постове от либералите. Според конституцията временният мандат е валиден в срок от 45 дни, а Понта вече обяви на заседанието вчера, че в рамките на този сценарий ще назначи министри от настоящото правителство от СДП, НСПР и КП. Безспорно това е най-голямото предимство за СДП: притежанието на всички постове в правителството.

Така СДП ще има на разположение още 10 мандата за: вътрешните работи, културата, труда, здравеопазването, транспорта, икономиката, финансите, делегиран министър за румънците в чужбина, делегиран министър за водите и горите и за връзката с парламента.

2. Освен това, след като НЛП се оттегли от правителството, СДП ще има свобода да включи в дневния ред всички спорни проекти, които не можеха да минат в парламента именно защото НЛП им се противопоставяше. Например, СДП ще може да прокара както проекта за амнистията и помилването, така и закона за мините или изменения на Наказателния кодекс.

Загуби

1. От една страна СДП ще загуби абсолютното мнозинство в парламента от над 75 процента, което има в момента с НЛП и чрез което можеше да промени дори конституцията. Така, макар да може да събере 51 процента, скорошната парламентарна история показва, че новосъздадените мнозинства са доста крехки, а опозицията, която ще се сформира, ще може да привлече парламентаристи от редиците на властта. Освен това, политическата миграция може да бъде нож с две остриета.

2. Недостатък за СДП ще бъде загубата на поддръжниците на НЛП от верния си електорат, с помощта на който успя да постигне резултати на местните и парламентарните избори.

НЛП – Ползи

Чрез излизането от управлението НЛП ще може да се върне към десния електорат, тъй като вече няма да бъде асоциирана със СДП. Така, ако десницата има общ кандидат на президентските избори, дори да не бъде от редиците на либералите, те ще могат да разчитат на десните мерки, които са подкрепили.

Загуби

Със сигурност от разпадането на СЛС най-много ще загуби НЛП, защото вече няма да има министри, нито държавни секретари, а префектите либерали ще бъдат сменени. В парламента ще седят на банките на опозицията. Автоматично, либералите от местната власт ще бъдат недоволни, защото няма да им се отпускат пари за еврофондове или за плащане на просрочени задължения и няма да могат да прокарват законодателните си инициативи.

Сценарий 2. СЛС не се разпада

СДП – Ползи

Сценарият, при който СЛС не се разпада, е почти невъзможен след конфликтите и споровете между СДП и НЛП. Все пак, ако не се разцепи СЛС, СДП ще запази и в бъдеще предимствата: ще има премиер, най-важните министерски постове, а лидерите на парламентарните групи ще имат възможността да диктуват съдбата на спорните проекти, които местните барони искат да бъдат приети.

Загуби

Ако не се разцепи СЛС, СДП обаче няма да има същата свобода в правителството и парламента, защото няма да успее да се отърве от НЛП, която се оказа действителна спънка за социалдемократите в последно време, особено по отношение на някои полулистки мерки, инциирани от СДП. Освен това, НСПР оказва натиск върху СДП да се отърве от либералите, същото прави и КП, които иска вицепремиерски пост.

НЛП – Ползи

НЛП ще успее чрез промените в правителството да запази министрите и държавните си секретари, както и насочването на средства към шефовете на Окръжните съвети и кметовете в страната. Освен това, чрез промените в кабинета НЛП ще успее да подкрепи десните мерки, които е инициирала.

Загуби

На декларативно ниво нито либералите, нито социалдемократите са казали открито, че искат разпадане на съюза. Но либералите ще трябва да понесат натиск от страна на местните барони на СДП, които хвърлят вината върху Крин Антонеску, когото смятат за отговорен за кризата с блокирането на правителството. Така конфликтите между бароните от СДП и Антонеску може да доведат до принуждаване на Понта да раздели СЛС, така че постовете на либералите да дойдат при СДП, НСПР и КП. Освен това, постът на вътрешен министър, обещан на Йоханис, е желан от Габриел Опря, който в момента е временно изпълняващ длъжността.

Една чиста формалност

Разцепването на СЛС е само формалност, според мнението на председателя на КП, който посочва, че има скрит или по-стар план на лидера на НЛП Крин Антонеску, свързан с кандидатурата му за президент. „Забелязваме всички че, за съжаление ставаме свидетели на вербална агресивност на г-н Антонеску. Всички полагаме усилия, но изглежда, че вече няма желание от другата страна“, заяви вчера Даниел Константин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.