Нов скандал за подслушване в Турция

в. Хюриет дейли нюз

Този път два проправителствени вестника „Стар“ и „Йени шафак“ бяха тези, които разпространиха скандала с подслушванията на телефонни разговори в Турция, с който стартира седмицата в понеделник сутринта.

Според техните почти идентични новини, публикувани на първа страница, телефонните линии на около седем хиляди души са били подслушвани. Вестниците не само публикуваха имената им, но и телефонните им номера. Както в случаите при предишни скандали с подслушвания сред тях имаше журналисти, академици и интелектуалци, но този път мнозинството от жертвите са хора от правителството.

Вестниците твърдяха, че телефоните на много правителствени представители – от министъра на вътрешните работи Ефкан Ала до ръководителя на Националната разузнавателна организация Хакан Фидан, от първия политически съветник на премиера Тайип Ердоган – Ялчън Акдоган, до неговия координатор за социалните медии Мустафа Варанк, са били подслушвани от членове на „паралелната структура“ в държавния апарат през последните три години.

„Паралелната структура“ е неясно дефиниран израз, който започна да бъде употребяван от самия Ердоган след стартиралото на 17 декември разследване за корупция, за да бъдат окачествени по този начин симпатизантите на Фетхуллах Гюлен в изпълнителната и съдебната власт. Гюлен, живеещ в САЩ умерен ислямски учен, бе най-близкият съюзник на Ердоган, особено по време на разследванията срещу армията и кемалисткия елит, но сега е смятан за основен враг.

Министърът на енергетиката Танер Йълдъз посочи, че те, имайки предвид гюленистите, държат държавата, а правителството е истинската „паралелна структура“, но не можа да обясни как популярно правителство като това на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, което управлява страната през последните 12 години, не е успяло да разкрие толкова добре организирана група сред самите тях до стартирането на разследването за корупция.

Кемал Кълъчдароглу, лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), посочи, че Ердоган и неговото правителство трябва да подведат под съдебна отговорност гюленистите.

Първите знаци за наличието на противоречия между Ердоган и Гюлен всъщност се появиха заради МИТ почти преди три години.

И може би по случайност няколко часа преди да изтекат новините за последния скандал с подслушвания, турска парламентарна комисия по вътрешни работи, доминирана от ПСР, гласува за приемането на нов закон за увеличаване на правомощията и привилегиите на националната разузнавателна служба МИТ и намаляването на юридическия контрол над нея, като същевременно се увеличат правомощията над нея за премиера.

Опозиционните партии критикуваха закона като стъпка на Ердоган да превърне националната разузнавателна служба в негова собствена агенция и в опит за създаване на „държава на страха“ в турското общество.

Вярно е, че турското разузнаване имаше нужда от реформа и модернизация, но бързият резултат се оказва типичен пример за прекаляване в стил „ала турка“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.