Пако Де Лусия – In Memoriam

+ запис от "Златния Орфей"

Китаристът Пако де Лусия е починал от сърдечен удар на 66 години на плажа край дома си в Мексико, в присъствието на децата си.
Пако де Лусия е роден като Франсиско Санчес Гомес в циганския квартал на Алхесирас, Андалусия, Испания, през 1947 г.

Неговият баща също е бил музикант и именно от него китаристът взима първите си уроци, още 7-годишен.
Наричат го „де Лусиа“ (букв. на Лусия) по името на майка му, защото като бил малък в махалата имало много Паковци, та да е ясно кого именно викат по име.
Започва да свири пред публика още в края на 50-те, когато няма още 12 години.
През 60-те години се утвърждава като един от водещите фламенко китаристи и макар че по-голямата част от музиката, която записва, да е именно фламенко, той се изявява и в други стилове –  фюжън, джаз, класическа музика.
Става известен и като част от трио, в което свири заедно с Джон Маклафлин и Ал ди Меола. В този състав тримата записват албума Friday Night in San Francisco (1981).
В дискографията си Пако де Лусия има повече от 30 албума.

Пако Де Лусиа – рецитал на „Златния Орфей“ 1988 г.

Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.