Босна и Херцеговина по пътя на Аржентина – от фалит към социални безредици

Размирици в Сараево. Снимка: от тв екрана

Специалисти по икономика в Босна и Херцеговина все повече свързват ситуацията в страната след бунта на гражданите с положението, в което се намираше Аржентина през 2002 г.

Затова в експертните им анализи често може да се чуят очаквания за „аржентински сценарий“ на територията на Босна и Херцеговина – пътя на бедността, дефицита, банкрута, социалните безредици на улицата, пише вестник „Дневни аваз“.

Все пак никой със сигурност не може да твърди, че и в Босна и Херцеговина би могло да се стигне до вълшебното оздравяване, което преживя Аржентина със смяната на властта и идването на ново поколение политици.

Икономическият анализатор от Баня Лука Зоран Павлович прави оценката, че приликата между днешна Босна и Херцеговина и Аржентина през 2002 г.е невероятна.

„Нашите политици пренебрегнаха факта, че държавата трябва да се развива икономически с използването на собствени суровини и човешки потенциал. Ние в Босна вървим по пътя, по който тръгна Аржентина – към банкрут. Остана само да намерим президент като Нестор Фернандес, който да поведе страната по пътя на защита на местното производство, заетостта, драстичното намаляване на разходите и заплатите на администрацията. Страхувам се, че нашата политическа система е толкова сложна, че и 20 такива политици не биха могли да ни помогнат“, изтъква Павлович.

Все пак той смята, че все още може и трябва много неща в Босна и Херцеговина да бъдат направени и вижда лъч надежда в активността на гражданите, които мислят за това как да върнат фабиките на работниците и да създадат ново работно место, а на отговорните постове да поставят амбициозни и високомотивирани хора.

Според директора на Икономическия институт в Биелина Алекса Милоевич Босна и Херцеговина следва изцяло тенденциите в Аржентина през 2002 г.

„Това са нарастване на дълговете и дефицита, унищожаване на икономиката, ръст на безработицата. Необходимо е икономическата система да се промени и да се стигне до масова акционерна собственост на гражданите, работниците и формиране на съвети на акционерите като качествени собственици на предприятията“, смята Милоевич.

Както припомня „Дневни аваз“, „аржентинският сценарий“ е алюзия за събитията от 2001 г. и 2002 г., когато тамошните политици, сляпо следвайки политиката, наложена от международните финансисти, доведоха гражданите си до мизерия и протести, прераснали в безредици. Тогава на практика Аржентина банкрутира, но също така смени властта. Новите политици, които бяха избрани от гражданите, започнаха сами да водят монетарна политика и да стимулират създаването на нови работни места, местното потребление и износ, с което Аржентина тръгна по пътя на възстановяването.

Във Федерацията Босна и Херцеговина вече трета седмица продължават социалните протести, които в началото бяха белязани с насилие, и в Сараево, и още няколко градове бяха запалени сгради на институции. Сега броят на участниците в демонстрациите е значително по-малък, като междувременно бяха формирани граждански пленуми, които формулираха социални и политически искания и очакват те да бъдат приети. БТА

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.