Декомунизаторите и произходът на ГЕРБ

„За щастие, червените „бизнесмени“ лека-полека изчезват. Благодарение на Борисов, който пусна „Лидъл”, „Кауфланд”, МОЛ-овете – създаде се конкуренция”…

Това пише в статия активен привърженик на ГЕРБ в един герберски сайт (виж тук), който громи всички останали партии, включително Реформаторския блок, ДСБ, „Протестна мрежа” и др.
Това умозаключение, при това на гербер от чужбина, иде да покаже равнището на някои български декомунизатори. Идеите им нямат връзка с реалността, а по същество те са комунисти.

Трябва да си комунист в главата, за да смяташ, че един премиер трябва да пуска или да не пуска верига хипермаркети в една страна член на ЕС. А това, че „Кауфланд” е в България от 2004 г. или, че „Лидъл” е от 2009 г. (тоест, „пуснат” от предишния премиер Станишев), че другите вериги са тук още от 90-те години, е дребна подробност, която мислителите декомунизатори не забелязват на фона на красивите си теории. Или пък не са и чували за това, че точно големите вериги са обвинявани в монополизъм и разсипване на конкуренцията, също и че те работят в България с много по-малко ограничения, отколкото в Западна Европа.

„Игла да пуснеш, антикомунист ще уцелиш”, писа в своя статия малко преди да умре философът проф. Николай Василев (виж тук). България се напълни с толкова много закъснели декомунизатори, че ако една стотна от тях се бяха осмелили да кажат по нещо против комунизма навремето, той да е паднал много по-рано.

Най-впечатляващи са декомунизаторите фенове на ГЕРБ. Защото тяхната партия и лидерите им произлизат от БКП, колкото и този факт да се премълчава старателно. Сред хората около Борисов има и дребни партийни секретари като Цецка Цачева, полицейски началници и служители, които са били членове на БКП. Декомунизаторите остро изобличават свързаността на един или друг политик с БКП в миналото, дори роднински връзки. Но мълчат и не споменават, че гордостта на ГЕРБ, президентът Плевнелиев, е син на номенклатурен кадър на ОК на БКП в Благоевград.

Борисов е станал член на БКП на 20 години, което в „Уикипедия” измамно е обяснено, че всички курсанти в милиционерската школа в Симеоново били приети в партията (виж тук). Това обаче е лъжа – не всички пожарникари в държавата, нито всички милиционери са били членове на БКП. Феновете му не обичат да им се припомня също, че Борисов е напуснал МВР през 1990 г., като отказал демонстративно да се деполитизира, тоест да прекрати членството си в БКП.

Управлението на Борисов и ГЕРБ имало „огромна заслуга” за „събудената обществена енергия” и за „навлизането на реалната конкуренция на родния пазар” – пише в оня сайт. Такива мислители веят знамето на ГЕРБ и разграждат комунизма.

За точната диагноза на това явление по-скоро са нужни психиатри, а не политолози.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.