Путин си играе с огъня с агресията в Украйна

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Изтребители в бойна готовност и маршируващи войници: един поглед в миналото на Владимир Путин показва защо руският президент демонстрира мускули по отношение на Крим и колко опасно е това.

Всеки, който иска да разбере политиката на Путин като цяло, както и сегашната му позиция спрямо Украйна и Крим, трябва да познава чувството на близост, което той изпитва към Съветския съюз и причините за неговата носталгия по съветските времена. Демонстрацията на сила на Москва на границата с Украйна, където шефът на Кремъл изпрати да маневрират бойни кораби и военни самолети, стряска не само новото ръководство в Киев, но също така и Запада.

Вътрешен източник от Кремъл коментира, че Русия, или, по-точно казано – държавата, е всичко за бившия служител на КГБ. Защото той си мисли, че е един вид превъплъщение на Петър Велики и вече не прави разлика между земя, държава и собствената си личност. Веднъж Путин нарече разпадането на Съветския съюз „най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век”.

Според вътрешния информатор, държавният глава си мисли, че е предопределен да коригира тази грешка на историята, и вярва, че отново е направил Русия силна. Иначе казано, Путин иска да влезе в учебниците по история като обединител на славянската земя. Затова и събитията в Украйна са толкова експлозивни за него: с територия, която е почти с размерите на Франция, източноевропейската държава е от ключово значение за амбициите му.

Силата е основната грижа на Путин. Сила за себе си, сила и за Русия, доколкото той все още успява да направи разграничение. По времето, когато е бил още слабичко момче, той често е ставал жертва на побои в ленинградския квартал на работническата класа. В очите на лидера Русия е била бита по същия начин в годините на Горбачов и Елцин. Сега той е зад кормилото и постоянно показва мускули: когато обещава да се справи с терористите, когато изпраща войските си да маршируват.

Критиците възприемат поведението на Путин като хулиганско, а неговите поддръжници го смятат за спасението на Русия. Дори и сега, Путин отново си играе на сила, поставяйки изтребителите си в бойна готовност и изпращайки войниците си на учения по границата с Украйна. Неволно се сещаме за малкото момче от Ленинград, което много обичаше да си играе с огъня. И за човека от КГБ, който вижда себе си заобиколен от врагове.

Всеки, който следи контролираните от Москва медии, почти остава с впечатлението, че Русия е във война. Враговете са навсякъде и просто чакат да навредят на страната и да я колонизират. Дали това ще е горещата вълна от лятото на 2010г., демонстрациите срещу измамите на изборите в Москва през 2011г. или на протестите в Киев от 2014г. – посланието е, че зад всяко зло стоят Съединените щати – независимо дали действат чрез климатични бомби или плащат на демонстранти.

Много западни наблюдатели виждат единствено пропаганда в подобни твърдения. Те пренебрегват факта, че Путин и неговите кремълски другари са били част от КГБ. А Съветските власти са хронично параноични.

По Агенция Фокус

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.