У кого отидоха наградите „Оскар“ (пълен списък) + фотогалерия

Леонардо Ди Каприо, който за пореден път се размина с „Оскар“ поздравява победителя Матю Макконъхи. Снимка: АП/БТА

За най-добър филм на 2013 г.  – „12 години в робство“ на режисьора Стив Маккуин, продуцент е Брад Пит.

„12 години в робство“ бе предпочетен пред „Американска схема“ (American Hustle), „Капитан Филипс“, „Клубът на купувачите от Далас“, „Гравитация“, „Тя“, „Небраска“, „Филомена“  (Philomena) и „Вълка от Уолстрийт“.

За най-добър чуждестранен филм – италианският „Великата красота“ (La Grande Bellezza) на режисьора Паоло Сорентино.

За най-добър актьор – Матю Макконъхи за „Клубът на купувачите от Далас” (Dallas Buyers Club)

За най-добра актриса – Кейт Бланшет за „Син жасмин“ на Уди Алън.

Актьорите, спечелили награди "Оскар" 2014 за филмите на 2013 г., отляво надясно: Матю Макконъхи за "Клубът на купувачите от Далас", Кейт Бланшет за "Блу жасмин", за поддържаща женска роля - Лупита Ньонго, дебютантка актриса от Кения в "12 години в робство", и за поддържаща мъжка роля - Джаред Лето за ролята му в „Клубът на купувачите от Далас”. Снимка: ЕПА/БТА

Актьорите, спечелили награди "Оскар" 2014 за филмите на 2013 г., отляво надясно: Матю Макконъхи за "Клубът на купувачите от Далас", Кейт Бланшет за "Блу жасмин", за поддържаща женска роля - Лупита Ньонго, дебютантка актриса от Кения в "12 години в робство", и за поддържаща мъжка роля - Джаред Лето за ролята му в „Клубът на купувачите от Далас”. Снимка: ЕПА/БТАДжулия Робъртс на церемонията. Снимка: ЕПА/БТАЛеонардо Ди Каприо, който за пореден път се размина с "Оскар" поздравява победителя Матю Макконъхи. Снимка: АП/БТАКейт Бланшет получава "Оскар" за главна женска роля в "Блу жасмин". Снимка: ЕПА/БТАСандра Бълок, която беше номинирана за главна женска роля в "Гравитация", на червения килим. Снимка: ЕПА/БТА Анджелина Джоли и Сидни Поатие по време на церемонията. Снимка: ЕПА/БТАБрад Пит и екипът на "12 години робство" получават наградата за най-добър филм. Снимка: ЕПА/БТАГрупата "Ю ту" изпълнява песен, номинирана за най-добра песен във филм. Снимка: ЕПА/БТАПенелопе Крус и Робърт Де Ниро по време на церемонията. Снимка: ЕПА/БТАМексиканският режисьор Алфонсо Куарон получава наградата си за "Гравитация" (Gravity). Той е първият мексикански режисьор с награда „Оскар”. Снимка: АП/БТАЛеонардо Ди Каприо, който за пореден път се размина с "Оскар", на червения килим преди церемонията. Снимка: АП/БТАКейт Бланшет на червения килим преди церемонията. Снимка: АП/БТАБрат Пит, който е продуцент на "12 години робство" и част от екипа на филма, на сцената с оскарите си. Снимка: ЕПА/БТАМерил Стрийп на червения килим. Снимка: ЕПА/БТАБрад Пит и Анджелина Джоли на червения килим. Снимка: АП/БТАНосителят на "Оскар" за главна мъжка роля в "Клебът на купувачите от Далас" Матю Макконъхи получава наградата. Снимка: ЕПА/БТА

За женска поддържаща роля – Лупита Ньонго, дебютантка актриса от Кения в „12 години в робство“.

За поддържаща мъжка роля – Джаред Лето за ролята му в „Клубът на купувачите от Далас”.

За най-добър режисьор – Алфонсо Куарон „Гравитация“ (Gravity). Първият мексикански режисьор с награда „Оскар”.

За оригинален сценарий – Спайк Джоунз за „Тя“.

За операторско майсторство – Еманюел Любецки, „Гравитация“.

За най-добър адаптиран сценарий – Джон Ридли за „12 години в робство“.

За визуални ефекти – „Гравитация“.

Сандра Бълок, която беше номинирана за главна женска роля в „Гравитация“, на червения килим. Снимка: ЕПА/БТА

За оригинална музика – Стивън Прайс, „Гравитация“.

За песен от филм – Let It Go на Робърт Лопес от „Замръзналото кралство“.

За монтаж – „Гравитация“.

За дизайн и сценография – „Великият Гетсби“

За звукови ефекти – „Гравитация“.

За монтаж на звук – „Гравитация“.

Кейт Бланшет на червения килим преди церемонията. Снимка: АП/БТА

За най-добър късометражен документален филм – италианският „The Lady In Number 6” (Госпожата в номер 6”). Филмът е за италианска пианистка на 110 години, който умира седмица преди награждаването на филма.

За най-добър късометражен игрален филм – датският „Helium”

За пълнометражен анимационен филм – „Замръзналото кралство” на режисьора Крис Бъкли.

За най-добър късометражен анимационен филм – Mister Hublout на режисьора Лоран Уиц.

За най-добър грим и прически – Андрюита Лий и Робин Матюс, „Клубът на купувачите от Далас”.

За най-добри костюми – Катрин Мартин за „Великият Гетсби“.

Леонардо Ди Каприо, който за пореден път се размина с „Оскар“, на червения килим преди церемонията. Снимка: АП/БТА

По пътя към „Оскарите“ филмът „Гравитация“ получи няколко награди, сред които „Златен глобус“, БАФТА, „Независим дух“, „Изборът на критиците“, на Дружеството за визуални ефекти и др.
Българският специалист по визуални ефекти Атанас Атанасов участва като дигитален художник в екипа на „Гравитация“. Той е работил и по други известни филми като „Аватар“, предпоследния „Хари Потър“, както и по „Железният човек 3“, който също се бореше за наградата за визуални ефекти.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.