Героите от Майдана получават ключови постове в новото правителство

Асошиейтед прес

Протестите в Киев. Снимка: от тв екрана

Преди месец похитители извлякоха Дмитро Булатов от  антиправителствените протести, биха го и отрязаха част от ухото  му. Вчела той стана министър на младежта. Главният лекар на  протестиращите е новият министър на здравеопазването.  Организаторът на събития в рамките на протеста е министър на  културата.

Изявени фигури от тримесечния протест в Украйна заеха  ключови позиции в новия кабинет, подчертавайки могъщата и  непредсказуема сила на въстанието. Но, макар че малцина се  съмняват в решимостта на лидерите, назначенията повдигнаха  въпроси за уменията и опита им – особено предвид гигантските  предизвикателства, пред които е изправено новото правителство.

За много от тези лидери правителствените постове  представляват политическа и лична победа. Но те освен това са  огромна отговорност, тъй като нацията трябва да се оздрави и  възстанови, след като над 80 души бяха убити по време на  протестите.

Похищението на Булатов през януари шокира украинците и  вдъхна нови сили на протеста. То помогна за превръщане на  демонстрациите, призоваващи за по-тесни връзки със Запада, в още  по-широко движение за защита на човешките права и сваляне на  президента Виктор Янукович.

35-годишният Булатов, който е лидер на група бунтарски  настроени мотоциклетисти, прекара над една седмица в плен. Той  твърди, че е бил бит и приковаван към врата, че е молил  нападателите си да го убият, за да го отърват от болките. В  четвъртък парламентът гласува и одобри Булатов за министър на  спорта и младежта.

„Изграждаме цивилизовано общество, не се стремим към пост  или портфейл“, каза той по една от украинските телевизии.  „Системата трябва да се преустрои из основи.“

Олех Муси, един от изявените лекари в доброволческия  медицински екип на протестите, прекара три месеца в походни  клиники, организирани в градска библиотека, църква и на други  места, оказвайки помощ на стотици демонстранти, пострадали при  сблъсъците. Много активисти биваха похитени и задържани, след  като отиваха в болниците, които бяха под контрола на  правителството, така че те предпочитаха да бъдат лекувани от  лекари измежду протестиращите. Подготвяйки се да поеме поста на  здравен министър, Муси призна, че е притеснен заради новата си  работа.

„Струва ми се, че сега ще е още по-трудно, защото здравната  система е в ужасно състояние. Тя трябва да бъде реформирана  много сериозно и да бъде направена приветлива за хората“, каза  Муси в интервю по телефона с Асошиейтед прес.

Превързвайки раните на активистите и броейки загиналите, той  не си е представял, че ще влезе в правителството.

„Разбира се, никога не съм планирал това. Дори в момента  продължавам да се съмнявам дали трябва да го правя“, казва той.  „Никой всъщност не ме попита. Ако е необходимо и ако имам  доверието на хората, мисля, че с помощта на моя екип, има  шансове нещата да се променят.“

Месеци наред актьорът Евген Нишчук беше сред  най-разпознаваемите лица и гласове на протеста. Той представяше  опозиционните оратори на гигантската сцена на Площада на  независимостта в Киев – наричан Майдана, пееше националния химн  заедно с множествата от десетки и стотици хиляди души и  призоваваше протестиращите да запазят спокойствие, когато  полицията опита да нахлуе в лагера им.

Обръщайки се към украинския парламент преди гласуването в  четвъртък, той се опита да разсее съмненията, че не е готов за  поста министър на културата.

„Някои твърдят, че това, че съм актьор, е недостатък и така  нататък, че не съм администратор или мениджър, но през  изминалото време беше постигнато много благодарение включително  и на моите организационни умения“, каза Нишчук пред Асошиейтед  прес. „През последните 20 години министерството на културата  работеше само, за да гарантира, че посещението на някой  президент е придружено от кошница с цветя. Това е ужасно, това  трябва да се промени.“

Снимките на подутото, обезобразено лице на Тетяна Черновил  през декември обиколиха световните медии, след като  разследващата журналистка и протестна активистка беше бита на  прибиране от Майдана от група неизвестни нападатели извън Киев.  Тази седмица 34-годишната Черновил, която участва в щурма на  няколко правителствени сгради по време на протестите, беше  назначена за председател на антикорупционната комисия в новото  правителство.

На излизане от залата на парламента вчера тя изрази радост  от победата на Майдана, но призна, че е изправена пред тежки  задачи при изкореняването на повсеместната корупция в Украйна.

„Тази работа за мен е съвършено нова. Едно е да си  журналист, друго е да си човекът, който трябва да спре  корупцията“, каза Черновил пред Асошиейтед прес. По лицето й все  още има белези и охлузвания от побоя. „Смятах, че ще постигнем  победа, но не вярвах, че ще е толкова скоро, мислех, че ще  отнеме няколко години. Бях абсолютно убедена, че няма да доживея  да видя това. За мен това е нещо сюрреалистично.“

Преди да се нанесе в кабинета си, Черновил има едно желание. „Ако ме питат какво искам“, споделя тя, „то е да се свра  някъде и да се наспя.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.