Апел към Румен Петков да разобличи руска журналистка е разпратен до медиите

По повод статията на руската журналистка Дария Асламова във в.”Комсомолская Правда”, цитиран от български медии, до няколко вестника, БТА и др. е разпратен апел до министъра на вътрешните работи Румен Петков, в който се иска той да реагира на очернянето на имиджа на България, така както реагира на публикация на Би Би Си неотдавна.

Както е известно Петков се закани, че ще реагира винаги, когато очернят България. В материала на Би Би Си се разкриваше, че в България се търгува с бебета. В материала на „Комсомолска Правда” се твърди, че българите са предали руснаците и съжаляват за това (текстът му тук). Апелът е подписан от инициативен комитет „Самосъзнание” и съдържа явна ирония към действията на министъра Петков. Тъй като за повечето вестници и телевизии Румен Петков е недосегаем за критика и този апел няма да бъде цитиран от тях, по-долу следва текстът на апела с малки съкращения (пълният текст е постнат във форума на e-vestnik под материала от „Комсомолская правда”):

АПЕЛ
До министъра на вътрешните работи г-н Румен Петков
Декларирайки твърдата си подкрепа за започнатата от Вас инициатива за разобличаване на чуждестранните клеветници на страната ни, настояваме да вземете отношение по приложения по-долу текст на кореспондентката Асламова. Бихме желали да реагирате на следните инсинуации, внушавани от руската журналистка:

1. Твърдението, че климатиците в столицата на Република България – гр. София, са “рядкост”, е съвършено невярно. Това е очевидна лъжа! Само през изтеклите две години от мандата на настоящото правителство в почти всеки български дом е инсталиран климатик.

2. Кореспондентът Асламова твърди, че е пила “евтино и силно българско вино” в дома на нейната приятелка Светла, която, както твърди същата, е “доктор на науките” и “преподавател по журналистика”. По този начин руската журналистка цели да внуши, че преподавателският труд в България е зле заплатен и това принуждава “доктори на науките” да посрещат гостите си от чужбина с “евтино българско вино”.

3. Молим да упражните своите правомощия и да разберете, съдействала ли упоменатата “Светла” за написването на клеветническия материал, целящ дискредитирането на нашата родина.

4. Диалогът между Асламова и българската й приятелка “Светла” в началото на материала е показателен за отношението на двете към Република България. В него Асламова нарича родината ни “любовница”, което е обидно за българското ни самосъзнание.

5. В същия този диалог Асламова внушава на българската гражданка “Светла” омраза към нашите американски партньори с изречението: “Как можахте да се подчините на САЩ – с техните военни бази и антируска политика?” Това е подстрекателство към измяна на пронатовския и проевропейския път на България, провеждан от последните три правителства! Освен това искаме да подчертаем, че тъкмо последното правителство постигна членството на България в ЕС и определи това заедно с членството в НАТО като успех, а не като “подчинение”.

6. В материала си Асламова е цитирала разговор с историка професор Андрей Пантев (известен с антинатовските и антиевропейските си позиции), който директно противопоставя Русия на Запада с думите: “След освобождаването си от турско робство всички Балкански държави се обърнаха ПРОТИВ Русия и КЪМ Запада”. Това е дълбоко неразбиране на настоящата българска политика (а може би и умишлено внушение).

7. Български граждани – жители на с. Граф Игнатиево са наречени директно “пенсионери-алкохолици”. Това е откровена подигравка с тези хора, чието гостоприемство е представено по недобронамерен начин.

8. Асламова преразказва диалога си с жителите на с. Граф Игнатиево и твърди, че те са казали: “Нашето летище е строено от немците преди втората световна. Вежливи бяха те, на пазара винаги плащаха щедро. Все пак бяхме съюзници. А след войната дойдоха руснаците за три години. Ние ги обикнахме, добри момчета. С тях чудесно се пие. Само че като се напият – много оглупяват. Моят дядо, който тежеше 130 кг, можеше с вашите да изпие цяло буре”. Този “цитат” цели да представи българите, първо – като сметкаджии, които са готови да се продадат дори на нацистите, второ – отново се набляга на алкохолизма, но този път в наследствения му вариант, и трето – обиждат се директно руските войници – антифашисти, които също са представени през призмата на алкохола. Молим Господин Министъра да потърси отговорност от селяните (ако наистина са говорили тези срамни неща) или от Асламова (ако е изопачила думите на селяните).

10. Същите тези български граждани от Граф Игнатиево са представени и като евроскептици, чийто евроскептицизъм произтича от факта, че от ЕС са застрашили производството на домашната ракия, което отново ни връща към “алкохолизма” на българите.

11. До края на този клеветнически и поругаващ доброто име на отечеството ни материал, който хвърля петно на отличните отношения на Република България с Русия, САЩ и ЕС, се “изявяват” следните лица:

Волен Сидеров – Председател на ПП “Атака”
Александър Паунов – Генерален секретар на Комунистическата партия на България
Велизар Енчев – журналист от телевизия “Седем дни”
Петко Тодоров – директор на телевизия “Седем дни”
Христо от с. Граф Игнатиево, описан като жизнен старец с определено антиамериканско самосъзнание
Освен тези лица в материала участват и гореспоменатите:
Светла – преподавател по журналистика
Андрей Пантев – народен представител и преподавател по история в СУ “Св. Климент Охридски”

Уважаеми г-н министър, очакваме позицията Ви по въпроса и апелираме да поискате среща с посланика на Русия Негово Превъзходителство г-н Анатолий Потапов, каквото неотдавна поискахте и с посланика на Великобритания Негово Превъзходителство г-н Джеръми Хил по един друг неприятен случай – този с Би Би Си.
С уважение:
Инициативен комитет „Самосъзнание”

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.