Между наградите „Оскар“ и Украйна – кой какво чете и коментира?

Новините за наградите „Оскар” в някои новинарски сайтове твърдо водеха пред новините от Украйна. В други бяха изравнени.

Във vesti.bg темите бяха на кантар. Наградите „Оскар” водеха пред „Крим е под руски контрол” с 48 хил. на 23 хил. прочитания. Но новината за украински бойни кораби два дни по-рано беше събрала 70 хил. прочитания. Все пак една друга новина за Анджелина Джоли и оскарите изравняваше за баланс двете теми.

В „Дневник” новините от Холивуд водеха с 20 хил. прочитания срещу 18 хил. за сътресенията на борсите и обезценяването на рублата заради Крим. Някои други новини и коментари за Украйна с предизвикателни заглавия като „Путин ритна кошера” на Евгений Дайнов също се опитват да се класират напред с 13 хил. прочитания, като изпреварват по-малки парчета информации от Холивуд.

Но двете фотогалерии на „Дневник” от нощта на оскарите направо помитат всяка конкуренция, съответно с по 90 хил. и 50 хил. хита (виж тук).

В по-скромния сайт на „24 часа” състезанието изглежда така: „Русия взе Крим без кръв” – над 8 хил. прочитания, срещу 5 хил. и нещо на заглавието „12 години в робство” взе”Оскар” за най-добър филм, Кейт Бланшет – за най-добра актриса”.

Ще каже някой – на „24 часа” аудиторията е по-сериозна, интересува се повече от политика. Да, ама… новината в същия вестник (сайт) „Змия погълна крокодил в Австралия” (виж тук) е недостижима със своите над 12 хил. разглеждания.

Така седят нещата с читателския интерес у нас. Онези колеги и читатели, които понякога се възмущават защо вестниците пускат на първа страница не горещи новини от Иран, Украйна, ами нещо за змии, крокодили или Пеевски, да не се чудят толкова. Пеевски е задължително по-четена тема от какъвто и да е катаклизъм по света. Дали е добре или зле, но е факт.

Цитираните числа всъщност не отразяват четене, а само кликване. Някои читатели бързо излизат от статиите. Върху дълги статии читатели рядко се задържат повече от 2-3 мин. Това е положението.

Нека не обвиняваме читателя, че е прост. Осъдително ли е, че за него е по-интересно защо Леонардо Ди Каприо не взе „Оскар”? Или защо филмът „Гравитация” пък взе толкова много оскари? Както се вижда и коментарите за Украйна по форумите са ожесточени, водят се истински войни между политическите запалянковци. Закани обвинения, обиди към изданията – защо са пуснали една или друга статия.

И читателят, и медиите трябва да приемат реалностите. Понякога и едната и другата страна живеят в свой измислен свят. Особено откак има Фейсбук. Приятелските кръгове си живеят със своите новини и заглавия. Вече се разглеждат повече снимки, четат се цитати, заглавия. Прас – по някой „лайк”. И така. Светът е глобален, Холивуд е тук, Украйна е далеч.

Хубавото е, че новият интернет човек хич не иска да се забърква във войни.

(бел. ред. – числата за кликванията върху една или друга статия са за първите 10-ина часа от публикуването им, по-късно може да има промени).

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.