Синове на политици – лошите момчета на Балканите

Политици като Слободан Милошевич, Алия Изетбегович и Ибрахим Ругова с години влияеха на съдбата на балканските държави. Сега синовете им привличат вниманието със скандали и съмнителни дейности. Синът на бившия президент на Косово Ибрахим Ругова, Ике Ругова е заплашен от присъда затвор за предполагаемо членство в престъпна организация.

Европейската мисия ЕУЛЕКС го арестува неотдавна в зрелищна акция след неколкочасов обиск на къщата му. Младият Ике Ругова е заподозрян за участие в продажбата на шенгенски визи, от които се смята, че печелел по 4000 швейцарски франка за виза.

Най-известното „лошо момче“ е синът на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич, Марко. През 90-те години с помощта на митнически служители и тайните служби той контролираше цяла империя за контрабанда на цигари, бензин и алкохол.

Навремето Марко беше плейбой, заобиколен от хубави жени, привличаше вниманието с луксозни шопинги в европейските градове и си позволяваше серийно да унищожава скъпи автомобили на ралита. В родния град на баща му Пожаревац младият Милошевич притежаваше „Бамби парк“ и дискотека „Мадона“.

„Всичко, което има, синът ми създаде със собствените си ръце“ – така бащата Милошевич се хвалеше с икономическите успехи на сина си. Марко изполваше ръцете и юмруците си си предимно против активистите на движението „Отпор“. Искаше дори да нареже един от тях с моторна резачка. Когато баща му беше свален от власт, Марко избяга в Москва.

Сръбското правосъдие издаде заповед за ареста му чрез Интерпол, осъдиха го задочно, но после го освободиха по давност. След това за него не се чу нищо повече, освен че през 2008 г. руските власти потвърдиха, че е получил статут на бежанец. Бакир Изетбегович, син на Алия Изетбегович, е един от тримата членове на Председателството на Босна и Херцеговина.

Той е смятан за отговорен за политическата безизходица и корупцията. На последните демонстрации бе поискана и неговата оставка, между другото и затова, че купил ауди А8 за служебен автомобил на цената 20 000 швейцарски франка. В Сараево може да чуете, че архитект Бакир Изетбегович контролира строителната сфера и че е свързан с организираната престъпност.

В доклада на ООН за изчезналите пари от помощта, дадена на Босна и Херцеговина твърди се, че става въпрос за един милиард долара , Изетбегович-младши е обвинен в корупция. Като директор на Отдела за урбанизация и развитие на града той възлагал строителните работи на свои приятели, за да получи в замяна пари. „Всичко това са глупости“, твърди той с лекота, тъй като няма защо да се страхува от слабите съдебни институции в страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.