„Демокрация“ – видеоигра осмива политическия живот в Русия

Франс прес

Купуваш си гласове на избиратели и отклоняваш финансови средства, а после се превръщаш в цар – видеоиграта „Демокрация“, която се подиграва с политическия живот в Русия, отчита истински успех в страната на Владимир Путин.

Като цяло „Демокрация“ е била свалена от интернет от поне 1,5 милиона руснаци. Всеки месец тя привлича нови 100 000 последователи, според нейния създател, компанията НескинСофт.

За да изгради демокрация по руски модел, играчът трябва да комбинира три идентични елемента, които на свой ред ще се преобразуват в по-ценен обект като в американската игра „Троен град“.

Играчът тръгва от три долара, които се превръщат в овен, три овена в избирател, а трима избиратели в избирателна секция и така стига до върховете на властта.

В една страна без логиката на традиционната демокрация хората не си губят времето със скрупули.

„Чакайте, започваме тъпченето на урните!“, „Избирателната активност е 146 процента“ – казват в играта лица, които приличат на видни руски политици.

Играчът може да отклонява бюджетни средства, да нарушава конституцията, да купува депутат. Някои елементи, като юрист, хвърлен в затвора намек за опозиционер номер едно Алексей Навални, който е адвокат могат да послужат в борбата с проруските злодеи, като например полковник от КГБ тайните руски служби, в които Путин е изградил кариерата си .

„Демокрацията“ е постигната, когато на игралната площадка няма повече свободно квадратче.

Играта „Демокрация“ има за свое лого мечка – един от националните символи на Русия, но и този на управляващата руска партия – оцветено в бяло, синьо и червено – цветовете на руското национално знаме. Мечката носи и препълнен чувал.Той може да символизира корупцията.

Създателят на „Демокрация“ Валентин Мерзликин казва, че е привърженик на Навални, яростния критик на Путин, който стана известен, като разкри в блога си очевидни прояви на корупция сред елита, които подкрепи с конкретни документи.

Мерзликин, 37-годишен московски програмист, е взел странното решение да живее в Беларус, страната, която изобщо не е давана за пример, когато става дума за демокрация.

В момент, когато множество опозиционни лидери и активисти са преследвани в Русия, програмистът реши да пусне на пазара игра, която да забавлява руските опозиционери.

„Демокрация“ се появи на 10 декември 2011 г. – деня, в който след подозрения за изборни измами се състоя първият от серия безпрецедентни протести, разтърсили страната преди завръщането през май 2012 г. на Путин на президентския пост.

Протестното движение се зароди от подозренията за пълненето на урните и за други манипулации на парламентарите избори през декември.

Още в първите седмици след пускането на пазара на играта тя беше свалена от 100 000 регистрирани потребители на интернет, спомня си програмистът.

Оттогава „Демокрация“ беше преиздадена двайсетина пъти, в нея навлязоха нови персонажи в зависимост от новите събития в Русия, сред които певиците от бунтарската пънк група Пуси райът или кралицата на поп музиката Мадона, която няколко пъти защити пънкарките.

На върха на пирамидата вече не стои само президентът, а има трима Путиновци, които се превръщат в цар, който пък еволюира в Махатма Ганди, Исус Христос и дори в руски видни личности като поета Александър Пушкин или космонавта Юрий Гагарин.

„Демокрация“ е една от малкото местни игри с политическо съдържание, които се радват на такъв голям успех.

Тя е много популярна, защото е провокативна, без да е пропагандна, смята анализаторът от компанията Хънгри шарк.

В Русия, където интернет е използван редовно от 9 от всеки 10 потребители, видеоигрите днес са по-важни от киното и литературата, казва блогърът Дмитрий Гоблин Пушков.

Осъзнавайки за какъв залог става дума, властта се опитва да контраатакува. Създадена с тази цел е хвалената от официалните руски медии игра „Бягството на Сноудън“, в която бивш агент на КГБ спасява Москва от зомбитата. Тази възхваляваща Путин игра няма обаче успех, посочва руският портал Нюзланд.

Не всички обаче са изкушени от второто ниво на Демокрация. „Независимо от мнението ми за Путин, това е аморална и цинична игра“, пише например Евгений Фролов в специализирания сайт МакРадар.

Демокрация освен това получи отказ за разпространение от две социални мрежи, които са много популярни – Однокласники и Мейл, разказва Валентин Мерзликин.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.