Само в e-vestnik: Десетки роми без покрив след пожар във „Факултета”

Инцидентът не беше отразен от големите медии

Снимка: Светлозар Кирилов

Около десет къщи изгоряха след пожар в софийската ромска махала „Факултета”  рано сутринта на 5 март. От къщите са останали само голи стени, голяма част от имуществото на семействата е изпепелена, но няма жертви.

Пожарът е започнал към 4.30 ч. сутринта от една от къщите и бързо се е прехвърлил към останалите. Пламъците са тръгнали от печка в стаята на стара жена според съседи, вероятно поради изместен кюнец или паднала жар. Електрическо късо съединение е другото предположение за причината за пожара.

Няколко пожарни коли са дошли да гасят запалените къщи, които се намират на тясна уличка между центъра на „Факултета”, известен като „Жабарника”, и големия резервоар, който снабдява с вода значителна част от София. Пожарните са дошли без вода и са загубили много време да търсят от къде да я вземат според пострадалите, които смятат, че поне последните от запалилите се къщи е можело да бъдат спасени, ако пожарникарите са започнали да гасят веднага.

От друга страна, къщите са залепени една за друга, без каквото и да разстояние между тях, като пчелна пита, и така огънят се е разпространил много бързо. Останалите без дом нямат нито нотариални актове, нито застраховки.

Снимка: Светлозар Кирилов

Социалните служби са предложили настаняване в общежитие в кв. „Захарна фабрика”, но пострадалите са отказали, като обясняват, че там е мръсно, опасяват се от бездомните, подслонявани там, и считат, че мъжете и жените ще бъдат разделени, а те са семейства и предпочитат да са заедно.

Човек с каруца, който минал рано сутринта, първи забелязал пламъците и разбудил хората в една от къщите, според някои от разказите на хора от квартала. Много от семействата спели, без да усетят нищо, докато не били разбудени от паническите удари по вратите и прозорците от съседите.

Пожарът изпепелил мебели, килими, врати.  Покривите са се срутили, след като поддържащите ги греди поддали и по доскорошните подове няма даже и следа от изгорелите килими или ламинат, а главно разпилени тухли, керемиди и парчета мазилка. Малко момче се кахъри, че е изгоряла ученическата му чанта, а една майка се притеснява, че медицинските документи на момиченцето й, болно от астма, са погълнати от пламъците.

„Факултета” е най-голямата ромска махала в София и една от най-големите в България, с население от ок. 35-40 хиляди души. Тук няма парно отопление (както и канализация, тротоари, асфалтирани улици, пътни знаци) и хората се отопляват с печки с дърва и въглища, като понякога горят и гуми и найлони. Жена на 67 г. загива при пожар в къщата й в махалата през февруари 2012 г.

Друга предпоставка за разпространението на пожари е спонтанното строене на нови къщи при разрастване на родовете, като новите постройки се залепват за предишните, както е и в изгорелия район. Много от останалите без дом са роднини помежду си, което ги затруднява да си намерят подслон сега.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.