Кримските татари съвсем не копнеят да станат част от Русия

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

В сряда Министерският съвет на Крим сключи с властите на Татарстан споразумение за подпомагане на украинската автономна република, обзета от проруски настроения. Спогодбата обаче не подтиква кримските татари да направят избор в полза на Русия.

В Крим пристигна вече четвърта представителна делегация от Татарстан от няколко дни насам. Този път начело бе главата на руската република Рустам Миниханов.

Договорът за подпомагане на Крим, за който съобщиха Миниханов и премиерът на автономния регион Сергей Аксьонов, не съдържа конкретни точки, но предвижда да се разработи „пътна карта“ и после вече да се подпишат по-конкретни документи.

Някои украински издания злословеха по този повод, че татарстанските пратеници се стремят да подкупят неотстъпчивите кримски татари, за да ги привлекат на страната на Русия. Дори да е така, опитът засега е неуспешен.

„Не сме подписвали никакви споразумения – обясни за руската редакция на Би Би Си Нариман Джелял, зам.-председател на Меджлиса* на кримскотатарския народ. – Естествено, че сме благодарни за подкрепата, макар да сме наясно, че властите на Татарстан са получили команда от Москва.“

По думите му и дума не може да става за уреждане на ситуацията, щом в Крим са разположени руски войски.

Най-опасни са обаче според Нариман Джелял не руските войници, а „въоръжените хора с ленти на ордена „Св. Георги“**, безчинстващи зад гърба им.

Нищо не е забравено

Градският център на Симферопол. Веднага щом заговарям на украински местна продавачка, над мен започват да се сгъстяват облаци.

„Я виж, тоя е бандера***!“ – шумно и многообещаващо се провиква здравеняк с къса подстрижка. Руският ми акцент остава незабелязан – човекът явно не е от Украйна.

„Не бе, виж, че не мяза, виждал съм ги аз бандерите – възразява като познавач друг момък, лика-прилика с първия. – Татарин е май. Не го закачай, не е моментът.“ Сиреч, остави го да живее – засега.

Кримските татари на полуострова – общо към 350 хил. души, са предани на Украйна поне колкото местните етнически украинци. Меко казано.

„Ние сме за Крим в състава на Украйна“, казва Иляс Асанов от ръководството на младежката организация „Яшлар шурасъ“.

„Първо, във връзка с икономиката, не сме доволни, че Крим става обект на геополитически игри. Второ, политическият фактор – винаги сме искали Крим да е в Украйна, но с широка автономия, със съответните права, и трябва да сме последователни. И трето, не сме забравили как Русия ни е изселвала от Крим“, добавя той.

Демокрация под дулата на автомати

Членовете на кримскотатарския Меджлис отказаха да участват в новия кабинет, формиран стихийно от проруски политици (не твърде популярни в Крим преди драматичните събития в Киев).

В момента кримските татари – близо 18 на сто от населението на региона, са най-сериозната опозиционна сила тук.

„Кримските татари няма къде да бягат. Разберете, че това е наша земя, това е нашата родина“, обяснява Емине Авамилева от президиума на Меджлиса на кримскотатарския народ.

През последните дни зачестиха съобщенията за заплахи и провокации срещу кримските татари – мнозина разказват за къщи, белязани с кръстчета, за странни маскирани хора, разнасящи някакви списъци из татарските райони. Трудно е да се разбере дали е истина. И е трудно да се докаже обратното на кримските татари.

„Обаждат ми се ден и нощ жени от всички региони в Крим, питат: какво да правим, какво ще стане с нас? Често сме наричали „многострадален“ кримскотатарския народ, днес отново се убедих, че е точно така“, казва Емине Авамилева.

„Всичко, което става в Крим, е демокрация под дулата на автомати. Да, тези автомати не стрелят засега, но тук обикалят въоръжени, бетеери кръстосват из улиците, представяте ли си как действа това на психиката – особено на нашите жени, нашите майки и баби, изпитали на гърба си депортацията през 1944 година?“

Смятах да попитам Емине Авамилева дали кримските татари биха приели да станат част от Русия или поне руски протекторат, ако Москва им обещае реалната автономия, каквато напразно са искали от Киев.

След тези думи обаче разбрах колко неуместен щеше да е въпросът.

БТА

* Висш представително-изпълнителен орган на кримскотатарския народ, орган на националното събрание – Курултая (б. пр.).
**Разпространявани от 2005 г. насам от руски обществени организации по време на патриотични акции в страната и чужбина, оранжево-черните раирани лентички, наподобяващи лентите на руския императорски орден „Св. Георги“, бяха използвани в Украйна от групировки, нападали участници в протестите срещу режима на отстранения президент Виктор Янукович, и от специалните сили на милицията „Беркут“ (б. пр.).
*** От „бандеровец“, както наричат в Украйна националисти от различни организации, тачещи паметта на политика Степан Бандера, идеолог на украинското националноосвободително движение (б. пр.).

Мнения & КоСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.