Ердоган се оплаква, че разговорите му със световни лидери може да са подслушвани

Едже Токсабай
Ройтерс

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който е замесен в скандал заради изтекли записи на телефонни разговори, заяви в сряда, че негови разговори по деликатни въпроси с други световни лидери може да са били подслушвани като част от кампанията на политическите му противници да го дискредитират.

Ердоган е въвлечен в битка за власт с базирания в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на премиера, за когото той казва, че стои зад потока от „изфабрикувани“ записи, качени в интернет и по общо мнение разкриващи корупция в близкото обкръжение на премиера.

Още четири записа се появиха в ЮТюб тази седмица, част от които министър-председателят разглежда като кампания за опетняване на неговата управляваща дясноцентристка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) преди местните избори на 30 март и президентските избори по-късно тази година.

Нашите телефонни разговори с премиери, президенти също са подслушвани, каза Ердоган на среща с представители на турски медии.

Предишната нощ говорих с руския президент Владимир Путин. Само международни разузнавателни служби се интересуват от съдържанието на подобен телефонен разговор. Но тук в Турция прокурор може да подготви произволен обвинителен акт и да се извърши подслушване на подобен разговор, каза Ердоган.

Правителствени представители казват, че мрежата на Фетхуллах Гюлен Хизмет има влияние в полицията и правосъдието от десетилетия и са подслушвани незаконно хиляди телефони години наред, за да бъдат скалъпени съдебни дела срещу враговете и да се направи опит за намеса в правителствените работи. Гюлен отхвърля обвиненията.

Записването на телефонни разговори с чуждестранни лидери може да постави Турция в неудобно положение, наподобяващо фурора, предизвикан от разкритията на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, че агенцията е следила телефонните разговори на десетки чуждестранни лидери, включително на германския канцлер Ангела Меркел.

Ердоган, който отговори на корупционния скандал с преназначаването на хиляди полицейски служители, настоявайки за повече контрол на правителството над съдилищата и засилвайки ограниченията върху интернет, предположи, че очаква още изтичане на поверителни информации, възможно и такива, които го засягат лично.

Искам да подчертая, че има не само подслушвания, но са извършени и заснемания с камери, каза Ердоган.

Правенето на снимки и видеозаписи на семейни отношения или отношения извън семейството нарушава всички закони за неприкосновеност на личния живот. И ако подобни снимки ти дават правото да публикуваш тези материали в социалните мрежи, съжалявам, но не приемам наличието на подобен интернет, каза още той.

На един от записите, публикуван късно в понеделник, се загатва, че Ердоган насърчава правосъдния министър да ускори съдебно дело срещу Айдън Доган, председател на семеен конгломерат, разглеждан като част от светския елит, който е имал често обтегнати отношения с правителството с ислямистки корени.

Доган посочи в изявление на първата страница на неговия вестник „Хюриет“, че разговорът, ако е истински, ще означава „несъмнена намеса в правосъдния процес“, с което има риск от разклащане на доверието към върховенството на закона в Турция.

Ердоган се изказа вчера в своя защита във връзка с разговора.

Какво може да бъде по-естествено от това да кажа на моя министър на правосъдието да следи едно дело отблизо, каза Ердоган.

Премиерът и неговите помощници отхвърлят истинността на изтеклите разговори и ги определят като „монтаж“, като посочват, че отрязъци от разговорите са били подслушвани незаконно години наред и са съединени така, че да звучат инкриминиращо.

По време на серията предизборни митинги през последните дни Ердоган се нахвърли срещу движението на Гюлен пред тълпите пламенни поддръжници, с обещанието гюленистите да си платят за това, което той многократно определя като „опит за преврат“.

Неговите същински поддръжници от Меката на Партията на справедливостта и развитието в консервативния Анадол не дават никакви признаци за колебание, като очевидно нямат желание да вярват на обвиненията срещу Ердоган или разглеждат корупцията в правителството като малка награда за същественото повишаване на стандарта на живот, което стана по време на 11-годишното управление на Ердоган.

Оставете ги да съединяват телефонни разговори, да правят монтажи и да ги разпространяват. Моят народ няма никакво доверие на тези записи, каза Ердоган.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.