Кой е рубладжия по критерия на Радан Кънев за Украйна?

Младият политик реформатор Радан Кънев написа във Фейсбук, че по отношението към Украйна ще се разбере кой у нас е рубладжия. Напомня призивите от митингите „Кой не скача е червен!”.

Който не е против Путин и Русия, който не е за Украйна в ЕС и НАТО, присъединена към Запада, е рубладжия. Просто и ясно.

По тази разделителна линия правят анализите си журналисти и цял отбор нашенски признати и непризнати политолози, мастити, по-малко мастити анализатори.

Путин е нов Хитлер, Украйна се освободи, Западът я приема. Какво има да се мисли.

Но, ето някои заключения за напрежението в Украйна, които е някак еретично да се казват, след това заявление на Радан Кънев:

– За Запада демонизирането на Владимир Путин не е разумна политика.

– Украйна не трябва да влиза в НАТО.

– Украйна никога не може да бъде чужда страна за Русия. Руската история е започнала от т. нар. Киевска Рус. Руската православна религия е тръгнала оттам. Украйна е била част от Русия в продължение на векове, а техните истории са взаимосвързани още преди това.
Дори такива прочути руски дисиденти като Александър Солженицин и Йосиф Бродски твърдят, че Украйна е неотделима част от руската история и дори от самата Русия.

– ЕС трябва да признае, че бюрократичната му мудност и подчиняването на стратегическия елемент на вътрешната политика при договарянето на отношенията на Украйна с Европа, допринесе преговорите да се превърнат в криза.

– Третирането на Украйна като елемент от конфронтацията Изток-Запад ще обрече на провал за десетилетия напред всякакви шансове за сближение между Русия и Запада.

– Коренът на проблема е в опитите на украинските политици от едната или от другата фракция да наложат волята си върху непокорните им части на страната. Ние трябва да търсим помирение, а не хегемония на една фракция. Нито Русия, нито Западът, а още по-малко различните фракции в Украйна, се ръководеха от този принцип.

– Умните украински лидери биха избрали политика на помирение между различните части на страната си. В международен план те трябва да се стремят към позиция, близка до тази на Финландия.

Всички тези цитати може да ги напише само един рубладжия, по скалата на Радан Кънев и на други умници анализатори.

Но те са от статията на Хенри Кисинджър във в. „Вашингтон пост” (виж тук). Един политик и анализатор, участвал в 4 войни, както самият той пише. И пояснява, че в политиката е важно как една война завършва, а не как започва.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.