Приключенията на Блъсков 1. – Как се опитва да съди e-vestnik за 50 000 лева

Баща и син Блъскови. Снимка: Булфото

Преди време в e-vestnik писахме за приключенията на медийния император Петьо Блъсков и взаимоотношенията му с имотите на Съюза на българските журналисти – хотели на морето и в Банкя. По въпроса текат съдебни дела, в СБЖ вече няколко години се разправят с Блъсков.

В статията със заглавие „Блъсков осъден за имотите на СБЖ, дължи 280 хил. евро, гонят го от събрание с освиркване” се описваше цялата история (виж тук). Имотът на СБЖ между Варна и Златни пясъци, т. нар. Международен дом на журналистите, е съблазнителен. Има собствен плаж и парк, три хотелски сгради – две 4-етажни и една 10-етажна, луксозни бунгала, заведения и др. Но СБЖ спрял да получава наем и нататък сагата се развива чрез съда.

И скоро след публикацията пишещият тези редове получи документи от съда – Блъсков завел частен иск за 50 000 лева заради уронения му престиж от статията в e-vestnik. Делото се гледа от Софийски градски съд през 2012 г. и през февруари 2013 г. излезе решението му –

всички претенции на Блъсков са отхвърлени от съда

 

Ето неговата гледна точка, проста и ясна – в жалбата му до съда пише, че той никога не е осъждан от СБЖ, не му дължи пари и няма договорни отношения с него.

В статията в e-vestnik е написано – фирмата наемател на имотите на СБЖ се води на адвоката на Блъсков и негова дясна ръка Данчо Джиков. И така, Блъсков намира формално основание да си поиска 50 000 лева от автора на тази статия.

Наистина ли обаче Блъсков не дължи на СБЖ и няма договорни отношения с него?

Неговият иск стана повод да изскочат любопитни факти за неговите фирми и дейности.

10-етажният хотел в Международния дом на журналистите между Златни пясъци и Варна. Освен него базата има още два 4-етажни хотела, 47 дка парк и собствен плаж.

Най-напред, в e-vestnik сме поласкани, че сме оценени толкова високо – 50 000 лева. Същия Блъсков води дело за подобни публикации и срещу сайта „Блиц” и в. „Шоу” и там става дума за иск от 80 000 лева, доколкото изтече информация от тъжителя. Значи – оценени сме достойно.

И сега, ето ги приключенията на Блъсков със СБЖ, станали повод за съд:

Въпреки категоричните му декларации, че не е имал договорни отношения със СБЖ и не е осъждан от него, е известно следното – Софийски районен съд по гражданско дело  от 2010 г., осъжда наемателя „Български имоти – корпорация” ЕООД да ги опразни и предаде на СБЖ.

Каква е тази фирма „Български имоти – корпорация” ЕООД? Към онзи момент на съдебното решение фирмата се води на адвоката на Блъсков Данчо Джиков. Но към момента на сключване на договора със СБЖ фирмата е била собственост на

фирма на малкото Блъсковче – Петьо Петьов Блъсков,

сина на жалбоподателя. Защо фирма на сина сключва договор със СБЖ?

Към онзи момент Блъсков баща е член на Управителния съвет на СБЖ. Дали и как това има отношение към договора с фирма на сина му – може дълго да се обяснява. Кой как убеждавал на събрания и управителни съвети на СБЖ и т. н.

Фирмата на Блъсков-младши е учредена с участието на друга фирма, която през годините е била собственост на майката на Блъсков, на самия Блъсков и на неговата съпруга (в Агенцията по вписванията има достатъчно документи). Та формално той нямал договор със СБЖ…

И по-нататък става интересно. Фирмата „Български имоти – корпорация” ЕООД си намира пренаемател за имотите на СБЖ и иска да се направи анекс към договора. Кой е пренаемател?

Фирмата пренаемател е „Блок 12” ЕООД, с едноличен собственик Петьо Христов Блъсков (към онзи момент, по-късно Блъсков прехвърля и тази фирма). Управителният съвет на СБЖ е разгледал предложенията на Джиков и Блъсков и е дал съгласие именно фирмата „Блок 12” ЕООД да стане пренаемател с анекс към договора.

Така за периода, за който е натрупан дълг за неизплатен наем към СБЖ, се води друго търговско дело (№ 501/2012 г.,СГС) срещу ДВАМА ответника:
– „Български имоти корпорация” ЕООД с управител Данчо Джиков.
– „Блок 12” ЕООД, с управител Антон Пачков и едноличен собственик Петьо Христов Блъсков.
Тоест – и лично фирма на Блъсков е ответник по дело с искова претенция в размер на 504 хил. лева към бивши наематели – за неплатени наеми по договор, забавени плащания и лихви.

Първоначален собственик на фирмата „Блок 12” ЕООД е била …същата „Български имоти – корпорация” ЕООД, но собствеността е прехвърлена на Петьо Христов Блъсков, а след това той се е освободил от нея. Читателят трудно ще вникне в

постоянната въртележка от фирми на Блъсков

Но, така или иначе, в определен период той се явява собственик на фирма, която като юридическо лице стопанисва имотите на СБЖ.

За да се стигне до този анекс за пренаемател, Блъсков и дясната му ръка Данчо Джиков, управителят на „Български имоти – корпорация” ЕООД, през 2010-2011 г. пишат солидарно няколко писма до ръководството на СБЖ, за да искат промяна на договорните отношения и начините на стопанисване на имотите. Писмата са подписани едновременно от Джиков и Блъсков, а едно от тях е подписано лично само от Блъсков, озаглавено „Допълнение към молба от Данчо Боянов Джиков, управител на „Български имоти корпорация” ЕООД и Петьо Христов Блъсков”.

Учредителите на Български медиен съюз. Отляво надясно: Тошо Тошев (”Преса”), Тодор Батков (”Стандарт”), Светлана Шаренкова (”Земя”), Петьо Блъсков (тогава ”Република”, сега „Репортер“) и Делян Пеевски (”Телеграф”, “Монитор” и др.). Снимка: Булфото

До януари 2010 г. Блъсков е бил член на Управителния съвет на СБЖ и участва в заседания, на които се обсъждат взаимоотношенията с фирмата наемател, представлявана от дясната му ръка Данчо Джиков. Но след януари 2010 г., както се вижда от писмата, Блъсков активно се намесва като страна с Джиков в отношенията със СБЖ.

Блъсков и Джиков са съдружници, акционери и свързани лица

в няколко фирми. От търговския регистър се вижда, че двамата участват в различни периоди в две други фирми с наименование „Български имоти”:

1. В „Български имоти” АД, в което учредители и акционери са били Петьо Христов Блъсков и Данчо Боянов Джиков, а също така над 10 години двамата са били съответно председател на съвета на директорите и зам.-председател на съвета на директорите.
2. В „Български имоти” ЕООД, което има дълга история на прехвърляне на собствеността. Дружеството е собственост на „Български имоти” АД, когато от него през април 1998 г. са прехвърлени дяловете му на Радка Вълкова Вълкова, майка на Петьо Христов Блъсков. Майката е и съучредител на фирма „Южен Кръст 2001” ООД, заедно с внука си Петьо Петьов Блъсков, а тази фирма в различни периоди е била собственост и на Блъсков баща, и на съпругата му, а после фирмата е и едноличен собственик на „Български имоти – корпорация” ЕООД, когато сключва договора за наем за имотите на СБЖ.

На един и същ адрес: София, „Граф Игнатиев” 3, ет. 2, са били регистрирани „Български имоти” АД и „Български имоти – Корпорация” ЕООД, което има договор със СБЖ. В различни периоди адресната регистрация на фирмите е променяна.

И т. н. и т. н. – от комбинациите от фирми, собственици и управители може да ти се завие свят.
Фирмата „Южен кръст” ЕООД пък се явява и изпълнител на строително-ремонтни работи в имотите на СБЖ във Варна, по договор с наемателя. С две думи – от търговския регистър става ясно, че няколко от оплетените фирми са на фамилия Блъскови.

Петьо Блъсков. Снимка: Булфото

В СБЖ, който е сключил договор за обектите си с фирмата „Български имоти – корпорация”, е добре известно, че зад сделката с имотите стои Петьо Блъсков. На заседания на Управителния съвет на СБЖ и на Общо събрание на СБЖ, хора от ръководството визират като виновник за положението с имотите на СБЖ лично Петьо Блъсков.

На годишно Общо събрание на СБЖ на 23 януари 2010 г. председателката на Контролния съвет Кремена Капралова казва: „…”Български имоти  корпорация” също беше доведена от господин Петьо Блъсков. Така че господин Петьо Блъсков се оказа някак си

 

на входа и на изхода на Съюза на българските журналисти.”

 

На Общо събрание на СБЖ от 14 май 2011 г. председателят на съюза Милен Вълков (лека му пръст) казва:

„След анализа на посочените по-горе обстоятелства Управителният съвет на СБЖ констатира недвусмислено и стигна до следните изводи: Налице е лична и взаимна икономическа връзка между „Български имоти корпорация” ЕООД, представлявана от Данчо Боянов Джиков, „Блок 12” ЕООД, собственик Петьо Христов Блъсков, Любомир Димитров Лесидренски като председател на журналистическо дружество при вестник „Новините днес” (главен и зам.-главен редактор на вестника са Петьо Блъсков-баща и Петьо Блъсков-син), чиито икономически интереси влизат в противоречие със СБЖ по отношение на образуваното бързо производство пред съда за освобождаване и предаване на имотите, собственост на СБЖ…”

Тук трябва да се добави, че по жалба до съда от човек, работил във вестниците на Блъсков, се оспорва легитимността на СБЖ. Минали са две дела по въпроса, жалбата е отхвърлена, но това блокира вече две години дейността на съюза на журналистите. И с това Блъсков няма нищо общо…

През май 2011 г. Петьо

Блъсков е изгонен от Общо събрание на СБЖ,

на което е искал да присъства, без да е избран редовно за делегат. Присъстващите са го приканвали повече от час да напусне и са водили дебати за неговата легитимност и присъствие там, докато накрая го карат да престане да говори с тропане, ръкопляскания и подвиквания. Чак тогава напуска.

На делото срещу автора на статията в e-vestnik – пишещият тези редове – адвокат беше същият Данчо Джиков. В това му качество той не може да бъде призован като свидетел по делото. Като свидетел обаче той води една журналистка – Борислава Радоева, работила при Блъсков дълги години, която се представя на делото едва ли не като негов пиар. И тя не казва нищо, което да опровергае горните факти.

Въпросната Радоева в момента работи като пиар на Апелативния съд. По още непотвърдени данни, Блъсков вече е обжалвал решението на съда, което отхвърля иска му, в същия този Апелативен съд. Той непрекъснато обжалва всяко загубено дело по всички инстанции, прави отвод на съдии, ако може, завежда нови дела по един или друг повод.

(Следва „Приключенията на Блъсков 2. – как ще строи в кв. Изток върху зелени площи …детска градина)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.