Страхът остава 10 години сред атентатите в Испания

Франс прес

Далеч от джамиите, скрити в апартаменти или в интернет, все повече млади мюсюлмани се радикализират в Испания и карат властите да се страхуват от действията на „вълци единаци“, десет години след атентатите на ислямистите в Мадрид, отнели на 11 март 2004 г. живота на 191 души. „Оценката на заплахите се концентрира от години върху вероятен риск от атентат“, заяви държавният секретар по въпросите на сигурността Франсиско Мартинес.

Тази заплаха е „подобна на онази, с която се сблъскват съседните страни“, подчертава той. Но от 10 години „броят на джихадистите в Испания нарасна, също както и броят на огнищата на радикализацията, в частност в определени зони“, посочва Мартинес. Две трети от 84-те осъдени или загинали в терористични актове в Испания ислямисти между 1996 г. и 2012 г. живееха в Мадрид или в Каталония, сочи доклад на Центъра за стратегически изследвания Елкано. Всички бяха предимно млади хора, между 25 и 39 години.

Осемдесет процента от тях бяха първо поколение деца на имигранти – алжирци, мароканци или пакистанци, пристигнали в Испания през 90-те години. 4,8 процента от тях бяха родени в Испания, основно в анклавите Сеута и Мелиля, в северната част на Мароко. „Джамиите, повечето от които са наблюдавани след атентатите от 11 март, не са вече привилегированите места за проповядване на радикалния ислямизъм“, казва Фернандо Рейнарес, експерт от Елкано. „Тези радикали имат склонността да се събират в малки, изолирани храмове или в частни домове, привлечени от харизматични личности, които са се сражавали в Афганистан, Босна или в Чечения“, посочва експертът.

Каталуния, в североизточната част на Испания, се очерта като едно от основните огнища, където броят на осъдените за тероризъм се увеличи от 6 души в периода 1995 г. – 2003 г. на 22 души в периода 2004 г. – 2012 г. (тоест с 40 процента). Столицата на Каталуния Барселона през януари 2008 г. избегна атентат, който можеше да бъде „втори 11 март“ в метрото, припомня Фернандо Рейнарес. Десет пакистанци и един индиец, свързани с талибаните в Пакистан, бяха осъдени. В Каталуния французинът Мохамед Мера, убит през март 2012 г. от полицията, след като уби 7 души в името на джихада в югозападната част на Франция, е участвал през 2007 г. в Тарагона в „Дните за ислямистка подготовка“, твърди испанският в. „А Бе Се“.

Определяни като „вълци единаци“, именно тези млади радикали, набирани от ислямистките мрежи чрез интернет, днес привличат вниманието на испанските сили за сигурност. „Арестуваните до 2009 г. хора бяха по-скоро обединени в терористични клетки. В последните години се открои профилът на изолираните индивиди“, казва Франсиско Мартинес. Той припомня, че четирима ислямисти от този род са били арестувани през 2013 г. „Придаваме голямо значение на тази заплаха, което не означава, че ние оставяме на страна джихадистките клетки“, казва той. Още повече, че някои от тези младежи „ще участват в джихад в конфликтни зони“, като Сирия, допълва той.

От април 2012 г. до ноември 2013 г. 20 джихадисти между 15 и 49 години са потеглили от Испания за Сирия – 9 мароканци, живеещи в Малага, в южната част, в Хирона, в Каталония или в Сеута, и 11 испанци, почти всичките родени в Сеута, припомня института Елкано. Онези, които нямат опит, посещават „курсове за физическа подготовка“ в Сеута и околностите й в Мароко.

Веднъж пристигнали в Сирия, те отиват в тренировъчните лагери, преди да се интегрират в клетки, които извършват атаки или самоубийствени атентати. Според разговори, прехванати от полицията, тези хора обмислят също при завръщането си да „водят джихад“ в Испания, твърди докладът на Елкано.

В глобален план, макар арестите да се умножиха след атентатите от 11 март 2004 г., след това те рязко спаднаха, като преминаха от 131 души през 2004 г. и 108 души през 2005 г. на 6 през 2012 г. и на 19 през 2013 г. „След 11 март Испания беше в шок и съдиите бяха склонни да разрешават арести при най-малката индикация“, казва Хавиер Хордан, експерт по стратегически изследвания в Университета в Гранада. „Но много хора, които бяха арестувани, после бяха освободени поради липса на доказателства“, припомня той.

От над 500 предполагаеми ислямисти, задържани между 1995 г. и 2014 г. само 78 бяха осъдени. „Правосъдието и полицията днес внимават повече“, подчертава експертът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.