Бандитът Гоблин – новият лидер на Крим

Сергей Аксьонов. Снимка: от тв екрана

Допреди две седмици Сергей Аксьонов беше незначителен кримски политик, лидер на малка проруска политическа партия, която едва събра 4 процента от гласовете на последните регионални избори. Той беше малко известен бизнесмен с тъмно минало и прякор „Гоблин“ – остатък от дните, когато след срутването на Съветския съюз, тук процъфтяваха престъпни банди.

Времената се промениха.

Днес Аксьонов е премиер на кримското правителство и е публичното лице на руското превземане на черноморския полуостров. По всичко изглежда, че той е човек, поставен на власт от Москва, който сега работи усилено за превръщането на Крим в част от Русия.

Той оглавява и чисто нова армия, 30 души с автомати АК-47, които все още се учат да маршируват в строй. „Командире!“ беше поздравът им към него в събота, когато положиха клетва в един парк на Симферопол.

В речта си на церемонията бившият полупрофесионален боксьор заяви, че въпреки вероятността референдумът в Крим на 16 март да превърне полуострова в част от Русия, той самият няма лоши чувства към Украйна.

„Ние не сме врагове с войниците, които са обещали лоялност на украинската държава“, каза той, имайки предвид войниците, барикадирани в бази на територията на Крим и незнаещи какво ще им се случи. Те ще могат да заминат за Украйна, ако желаят, обеща Аксьонов.

Той твърди, че е умиротворител. Но хората в Симферопол помнят Аксьонов с прякора му от 90-те години, „Гоблин“.

„Той не беше важна клечка в престъпния свят“, казва Андрий Сенченко, който сега е член на украинската партия „Баткившчина“, застанала на предната линия на протестите в Киев, довели миналия месец до свалянето на проруския президент Виктор Янукович.

Сенченко описва Аксьонов като „бригадир“ в банда, която често била замесена в изнудване. Сенченко не е безпристрастен – неговата партия се противопоставя на натиска на Аксьонов Крим да стане част от Русия.

Но и редакторът на главния проруски вестник в региона „Кримска истина“ също беше обвинил Аксьонов в принадлежност към криминална банда. Михаил Бахарев отправи обвиненията преди пет години, когато Аксьонов за пръв път се появи на политическата сцена в Крим.

Аксьонов, който отхвърля обвиненията, заведе срещу Бахарев дело за клевета и спечели, но по-висша съдебна инстанция по-късно анулира иска срещу редактора.

Днес, когато Аксьонов е в центъра на кримската политика, а руски войници, които го подкрепят, са разположени на целия полуостров, Бахарев твърди, че е сбъркал.
Историите за криминалното минало „са били просто атаки от негови врагове“, каза Бахарев в интервю, като шаваше нервно и очевидно нямаше желание да обсъжда темата.

Той освен това посочи, че разследванията са показали, че Аксьонов няма връзки с престъпни банди.

Бахарев днес се представя като пламенен поддръжник на Аксьонов, наричайки го „уверен и храбър човек, който не се страхува да поеме отговорност“.

Крим затъна във вълнения през последните две седмици, след като Москва, разгневена заради падането на Янукович от власт и прозападната ориентация на новото правителство, използва стотици руски войници, за да поеме политически контрол върху полуострова. Руските войници, за които Москва настоява, че са членове на създадените миналата година от Аксьонов кримски сили за самоотбрана, – обкръжиха регионалния парламент. След това, в присъствието на въоръжени войници вътре в пленарната зала, Аксьонов беше избран за премиер.

Според негови критици е ясно, че Аксьонов е кукла на конци, някой, спуснат от Москва да улесни това, което на практика се превърна в руско завземане на някогашна територия.

„Ако преди шест месеца някой ми беше казал, че Аксьонов ще стане премиер, щях да се изсмея“, казва Валентина Цамар, известна журналистка от Симферопол, работеща в телевизионния канал „Черноморская“.

За Аксьонов, който до 2009 г. не се занимаваше с политика, а след това обедини три проруски организации в партията „Руско единство“, издигането във властта беше внезапно.

Партията разчиташе на голямото рускоезично население в Крим и отправяше политически послания, които сравняваха протестиращите срещу Янукович с нацисти и обещаваха златен век за Крим с изобилие от лозя, работа и богати туристи.

Той освен това твърдеше, че няма намерение да се отцепва от Украйна. Само преди три седмици Аксьонов заяви в интервю с Асошиейтед прес, че партията му „никога не е искала Крим да се отделя от Украйна“.

Но политическата кампания не постигна много. Шествията на „Руско единство“ се отличаваха с малобройност и партията спечели едва 4 процента от гласовете на регионалните избори през 2010 г.

Местни журналисти твърдят, че Аксьонов се е появил за пръв път на политическата сцена с подкрепата на Владимир Константинов, председателя на кримския парламент и известен строителен предприемач, който в момента е замесен в скандали с неизплатени банкови заеми и провалени строителни проекти.

Компанията на Константинов „Консул“ е събирала пари от украинци, за да построи жилища, но така и не довършила проектите, твърдят репортери, които са проверявали сделките.

„Сега тези хора нямат нито апартамент, нито пари“, казва Сергей Мокрушин, разследващ журналист от телевизия „Черноморская“, който месеци наред е проверявал счетоводството на Константинов.

Официално разследване, обаче, изглежда никога не е започвало. Членовете на парламента имат имунитет срещу разследване и мощните връзки на Константинов с вече свалената от власт управляваща партия в Украйна означаваха, че всяко разследване би могло лесно да бъде спряно. „Той е недосегаем“, казва Мокрушин.

Аксьонов обаче има поддръжници. Генади Иванченков, 56-годишен икономист от Симферопол, казва, че е впечатлен от лидерските качества на Аксьонов в такова бурно време. Колкото до миналото му, той не е сигурен, че историите за „Гоблин“ са верни, а дори и да са, те не го смущават.

„Тези страници от живота му нямат значение“, казва Иванченков. „90-те години бяха толкова мътни времена, че мога да съдя за него единствено по това, което прави сега.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.