Разделение във венецуелската опозиция сред протести и преговори

Ройтерс

Протести в Каракас. Снимка: от тв екрана

В момент когато съпроводените от насилие протести във Венецуела отблъскват умерените в опозицията и не дават никакви признаци, че ще свалят от власт президента Николас Мадуро, призивът на социалистическия лидер за преговори задълбочава разделението между съперниците.

От началото на миналия месец при най-тежките граждански вълнения, които страната е виждала от десетилетие, загинаха най-малко 20 души, включително протестиращи и от двете страни, както и много служители на силите за сигурност.

Ден след ден хиляди привърженици на опозицията провеждат мирни митинги в градове в цялата страна с искане за политическа промяна и край на високата инфлация, недостига на основни храни в магазините и на едно от най-високите равнища на убийства в света.

После всяка нощ радикални качулати привърженици на опозицията се появяват на площад в източен Каракас, размахвайки камъни и коктейли „Молотов“, влизайки в сблъсъци с полицейските части за борба с безредици и превръщайки един от най-богатите столични квартали в бойно поле.

Насилието подклажда напрежение в самата опозиция, като умерените са уплашени, че нещата може да се изплъзнат още повече извън контрол и да опетнят каузата за бъдеща мирна политическа промяна.

Като че ли Мадуро вече премина през най-трудната част от уличните демонстрации и не спира да предлага преговори, създавайки нова дилема за водачите на опозицията.

Засега те поставят тежки условия преди каквито и да е обсъждания, заявявайки, че не искат просто да ходят, „само за да се снимат“, и че се опасяват, че правителството няма никакво намерение да се заеме с въпроси като корупцията, безнаказаността и политическите затворници.

Опозиционната Коалиция на демократичното единство (КДЕ) заяви в петък, че ще седне да води диалог с Мадуро, ако срещата се състои с посредничеството на някого, който да е „надежден“ – и тя да се излъчва на живо.

„Омръзна ни от насилие. Всеки бива нападан“, посочва коалицията в изявление. „Заставаме пред обществото, без да крием нищо … Искаме истински диалог, ясен дневен ред и равноправни условия“.

Но имайки предвид, че молбите за преговори стигнаха чак до Белия дом, генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и папа Франциск, отказът от присъствие на каквито и да било обсъждания досега предизвика критики, включително в редиците на самата коалиция.

Опозиционният депутат Ирам Гавирия в петък напусна своята партия „Ново време“ и коалицията заради забраната й да се ходи на преговори в президентския дворец Мирафлорес.

Гавирия обвини за вълненията правителството, което по думите му е наложило неправилен социален и икономически модел и от 15 години използва „езика на омразата“, за да подкопава позициите на противниците си.

Но той каза, че ще се срещне с всекиго, който опита да избегне избухване на още насилие, дори и пред диалога да няма някакви съществени изгледи за успех. „Колко хора трябва да загинат още, преди да разговаряме и да постигнем разбирателство?“, попита депутатът от централния щат Арагуа. „Трябва да има диалог“.

Опозицията с години бе дълбоко разделена, докато не показа забележително единство преди президентските избори през 2012 г. и миналата година, когато имаше нов вот за избор на приемник на Уго Чавес, след като той почина от рак.

Сегашните протести обаче отвориха старото разделение между тези, които са за улични действия, за да бъде принуден президента да се откаже от властта, и другите, чиято стратегия е да изграждат постепенно подкрепа в градовете и щатите, които управляват, оставяйки същевременно неработещата икономика да отслабва правителството.

„МНОГО ОПАСНО“

Критиците на Мадуро, някои от които обещаха да останат на улицата, докато не подаде оставка, искат освобождаване на политическите затворници, справедливост за жертвите на това, което те определят като репресия, и разпускане на въоръжените проправителствени радикални групи, обвинявани, че нападат опозиционни протестиращи.

Друг депутат от опозицията, Исмаел Гарсия, каза, че КДЕ са за сериозни преговори. „Никой не отхвърля диалога, но трябва да има ясни правила на играта, и трябва да работим заедно“, заяви той.

Но не е ясно какъв подход към демонстрациите искат да имат водачите на опозицията. Въпреки че противниците на Мадуро осъждат насилието от страна на малко, но шумно малцинство, те продължават да подкрепят мобилизациите на улицата, които често водят до такива сблъсъци.

Площад „Алтамира“, арената на среднощните битки с полицейските части за борба с безредици, някога се радваше на репутацията на едно от най-приятните места в столицата. Сега уличните ъгли са затрупани с изгорели отпадъци и овъглени жици, счупени тухли и разпръснати стъкла.

Поставянето на барикади по пътищата от протестиращи доведе до юмручни схватки, застреляни хора, още сълзотворен газ, и гневни възгласи „репресия“ от страна на най-шумните сред опозицията.

Въпреки че разбират разочарованието, други не са съгласни с това. „Това, че отхвърляш барикадите, не значи, че си привърженик на правителството“, каза местният политически анализатор Луис Висенте Леон.

Мадуро като че ли преодоля краткосрочното предизвикателство за властта си. Съвпадайки с емоционалната годишнина от кончината на Чавес, протестите дори му дадоха възможност да обедини управляващата Социалистическа партия срещу общата заплаха.

На проява в събота по случай Международния ден на жената Мадуро утешаваше ридаещата съпруга на проправителствен актьор, която разказа как са викали срещу тях в ресторант в Каракас десетки привърженици на опозицията, които влезли, удряйки тенджери и тигани и крещейки, че съпругът й е убиец.

Мадуро предложи отново да седне да преговаря с опозицията. „Ако искате, първо ще проведем заседание при закрити врата и ще си кажем всичко, което трябва да си кажем, а после ще говорим заедно пред страната“, каза той в телевизионно обръщение.

Мадуро изрази тревога, че ръководството на опозицията се разпада и създава непредвидим властови вакуум.

„Не се шегувам, това е много опасно. Всеки с намерения да предизвиква насилие може да се възползва, а това би било още по-лошо“.

В израз на нарастващата му самоувереност, едно интервю за Кристиан Аманпур от Си Ен Ен, за което мнозина в опозицията се надяваха, че ще е истинска катастрофа за Мадуро, се хареса толкова много на президента, че държавната телевизия в две поредни вечери излъчи повторение на целия разговор.

Отговорът, който най-много разгневи враговете му в опозицията, бе, когато Аманпур попита Мадуро какво смущава съня му нощно време, а той отвърна, че спи „спокойно, като бебе“.

Това бе много добро интервю, простете ми за нескромността“, каза той по време на съботния митинг. „Но всеки от вас, ако седне пред Аманпур, ще отговори така или по-добре от мен, защото това е истината за народа, истинската история на Венецуела“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.