Скритото правило на бизнеса в Турция: подкуп

в. Тудейс заман

Истанбул. Снимка:форумасил

Подкупът стана важно правило на играта за много бизнесмени, реализиращи широкомащабни проекти в Турция, като наскоро изтеклите записи на телефонни разговори разкриха спектъра на широкоразпространената корупция с намесата на висши правителствени представители в бизнес сделки и търгове, заявяват наблюдатели.

Многобройните аудиозаписи, изтекли след 17 декември, когато бе разкрит голям корупционен скандал, в който са замесени известни публични фигури, близки до премиера Реджеп Тайип Ердоган, разкриват, че бизнесмени са платили милиони долари в замяна на подкрепа при обществени търгове.

Аудиозаписите, засягащи медийната група „Тюркуаз“, получени чрез законно позволено подслушване и качени от потребителя в Туитър Харамзаделер през февруари, разкриха предположенията, че правителството е събрало милиони долари от бизнесмени, обещавайки подкрепа в голям правителствен търг за купуването на медийна група.

Твърди се, че собствениците на Дженгиз Холдинг – Мехмет Дженгиз, на Колин Иншаат – Джелял Кологлу, на Лимак Холдинг – Нихат Йоздемир, на IC Холдинг – Ибрахим Чечен и един неизвестен бизнесмен, са дали по 100 милиона долара, за да могат да купят медийната група. Други бизнесмени са внесли по-малки суми, сред които Аднан Чеби (30 милиона долара) и Хайреттин Йозалтън – 20 милиона долара.

Според слуховете Чечен е склонен да даде допълнително 50 милиона долара, ако получи изгодна позиция на търга за третия мост над Босфора. Според записите не е известно дали Музаффер Насъроглу и Абдуллах Тивникли са дали пари.

По подобен начин с връщането на изгоден парцел земя в квартал Шишли в Истанбул на българска фондация през 2012 г. се повдигнаха твърденията за корупция, тъй като за земята имаше проект за развитие от строителната компания Таш Япъ, чийто собственик е обвинен по корупционния скандал, разкрит през декември миналата година.

Явно Емруллах Туранлъ, собственик на Таш Япъ, е имал планове за реализиране на проект върху земята в Шишли, включително изграждането на мол, апартаменти и хотел, и той е имал нужда от одобрение, за да реализира проект върху специален терен. Кръг за взимане на подкупи положи усилия да извлече полза от проекта с промяна на градоустройствения план.

Предполагаемият ръководител на кръга за подкупи – Хюсеин Авни Сипахи, направи така, че земята в Шишли бе превърната в т.нар. зона за специални проекти с одобрението на тогавашния министър на околната среда и градоустройството Ердоган Байрактар.

Твърди се, че Туранлъ се е срещнал с Ердоган в Анкара на 17 юли миналата година, за да настоява земите в Шишли да бъдат превърнати в зона за специални проекти. След срещата се твърди, че Ердоган е наредил на Байрактар да завърши процедурите, свързани с проекта.

На 27 декември миналата година, след като бе арестуван в рамките на втората вълна на корупционната операция, Туранлъ каза пред в. „Бугюн“ за твърденията за подкупи срещу министъра: „Десет общини са взели незаконно 20 милиона турски лири от мен. Всяко нещо е записано.“

В рамките на разследването за корупция и подкупи прокурорите обвиниха министъра и неговия син Абдуллах Огуз Байрактар в осигуряване на привилегии на определени лица, помагайки им да получат одобрение за терените за специални проекти за района, предвиден за развитие – известен като Бакъркьой 46, който принадлежи на Агаоглу Кънстракшън; една от привилегиите е била за плана за развитие върху имота на българската фондация, който да бъде реализиран от строителната компания Таш Япъ.

Принципите и прозрачността липсват в сегашната турска политика, каза пред „Тудейс Заман“ Мехмет Алтан, професор в Истанбулски университет.

Алтан също така подчерта, че строителните компании са финансирали политици десетки пъти чрез промени в закона за обществени поръчки, откакто управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за първи път дойде на власт през 2002 г., и че промените в законите за конкуренция пречат на ефикасното използване на държавните ресурси на Турция.

На 1 януари сп. „Файненшъл таймс“ изтъкна все по-нарастващата активност на Ердоган и правителството в строителния сектор на Турция, след като с втория кръг на голямото разследване за корупция, предприето на 25 декември, вниманието се пренасочи към проблеми в публичните търгове и големи строителни проекти.

В частни разговори с „Файненшъл таймс“ двама водещи турски бизнесмени казаха, че подкупите понякога са необходими, за да се продължи с реализирането на големи строителни проекти, макар правителството да изтъква, че Турция е подобрила позицията си в индекса за възприемане на корупцията на Трансперънси интернешънъл през изминалото десетилетие до 53-о място от 177 страни, писа изданието.

Вестникът посочи, че Ердоган има водеща роля в сектора – според съобщение, публикувано в Държавен вестник през юни, всички трансфери на холдингите за недвижимо имущество на държавни компании трябва да бъдат одобрени от премиера.

В неотдавнашен аудиозапис, качен в Ютюб в края на февруари, двама души, които се смята, че са премиерът и синът му Билял Ердоган, обсъждат подкуп, който бил по-нисък от обещаното, от бизнесмен на име Съткъ. На записа Ердоган нарежда на Билял да държи да получи по-добро предложение при сделката с бизнесмена: „Не взимай парите. Каквото ни е обещал, това трябва да ни даде. Ако не донесе това, което е обещал, няма нужда да дава каквото и да било“, казва гласът на записите.

„Другите донасят сумата. Защо не може да я донесе? Що за бизнес си мислят, че е това? Но не се притеснявай, те ще ни паднат в ръцете“, казва още той.

На втория аудиозапис се чува, че бизнесменът, споменат на първия запис, е Съткъ Аян, председател на базираната в Истанбул транспортна компания Туранг. Някои медии твърдят, че разговорът може да е бил за правителствени инициативи, в рамките на които Туранг е получил възможността за бизнес сделка с Иран.

Туранг получи лиценз през 2010 г. за изграждане на част от тръбопровод за пренос на газ от Иран и Туркменистан за Европа през Турция, според сайта на компанията. Компанията е получила стимули, сред които освобождаване от данъци за инвестиции до 11,5 милиарда турски лири (5,2 милиарда долара) от правителството през декември, според сайта на министерството на икономиката. Представители на Туранг не бяха открити за коментари.

Все пак изглежда, че обсегът на корупцията не е ограничен само до строителния сектор, след като нови аудиозаписи, качени в Ютюб миналия уикенд потвърдиха, че е имало корупция, засягаща Билял Ердоган.

В разговора Мехмет Фатих Сарач, познат като „Ало Фатих“ заради близките му връзки с Ердоган, казва на Билял, че Али Кибар ще направи дарение на Фондацията за турските младежи и образованието (Билял Ердоган е член на изпълнителния съвет на фондацията). Билял отговаря като пита, дали парите са „закят“ – вид ислямско дарение на фондация, или са нещо различно. Сарач отговаря, че парите не се дават като „закят“.

През 2011 г. турският национален авиопревозвач Търкиш еърлайнс се споразумя да започне производство по проект за седалки за самолети на стойност 5 милиарда долара съвместно с Кибар Холдинг с евентуална цел за продажбата им в чужбина.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.