Фандъкова с 8 заместник кмета – исторически рекорд

Никога досега в своята история София не е имала 8 заместник кмета. Това постигна сегашната кметица Фандъкова, след като предложи на общинския съвет и той одобри столицата да има зам.-кмет по здравеопазването – пенсионираният бивш шеф на военна болница ген. Стоян Тонев.

Освен здравеопазването, Фандъкова си има заместници за строителство, транспорт, финанси, екология, социални дейности, спорт и култура (виж тук). Най-загадъчна е зам.-кметицата Ненкова с направление „Законност, координация и контрол”. Освен нея има и секретар на Столична община с направление „Общинска администрация”.
Има и главен архитект на София – арх. Петър Диков, който е с направление „Архитектура и градоустройство”. Но без главен архитект не може, това не е кусур. Макар че в новата история на София има главни архитекти, които по-добре да ги нямаше. Това е отделна тема.

Пита се в задачата – какво постигна София с толкова много зам.-кметове? Бившият кмет Борисов, и бивш премиер, се хвали с метрото, което беше финансирано с европейски пари и строителството му си вървеше и преди той да стане кмет. Парите от ЕС бяха договорени още преди това.

Но какво стана със завода за боклук, който Борисов се закани да направи до две години, след като стана кмет през 2005 г.? Днес, девет години откак ГЕРБ управлява общината, такъв завод още няма. А от Брюксел са приготвили на София за тази цел сума, която може да достигне 180 млн. евро. И София не може да ги вземе, защото досега не е направила проект и процедура по изискванията на ЕК. Тоест, София не може да ги открадне качествено и да ги раздаде на свои хора, мъчи се неколкократно с проекти и процедури, които от ЕК отменяха като несъстоятелни. Малко се знае за това тук, медиите не засягаха този въпрос години наред, и сега го премълчават.

При толкова зам.-кметове и администрация дори се развихри най-голямото беззаконие в историята на общината. Продадоха имоти с фалшив подпис на кмета. Тия дни най-после прокуратурата внесе обвинения срещу скандалната сделка за продажба на имот на брата на бившия зам.-шеф на ДАНС Драшков. Онзи имот от 14 декара, продаден с фалшив подпис на кмета. Имало още няколко такива случая, а прокуратурата проверява общо около 100 сделки със съмнения за фалшиви подписи на бившия кмет Борисов.

Политизирането ще съсипе града. София е като отделна държава, с отделно правителство. Нейните кметове не са някаква политическа опозиция, а са с реална власт, тук и сега, разполагат с огромни средства и имоти.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.