Малцинството на алевиите в бурята на корупционния скандал в Турция

Франс прес

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, борещ се с подозрения за корупция, които тревожат Турция, е изправен пред нов проблем, този с религиозното малцинство на алевиите, което той е обвинен, че е обидил, според разкрития на незаконни телефонни подслушвания.

Сред множеството аудиозаписи, разпространени през последните дни в интренет, на фона на братоубийствена война между управляващия ислямо-консервативен елит и мюсюлманско движение, един запис хвърля вина върху премиера и неговия бивш министър на правосъдието Садуллах Ергин.

Ердоган кара министъра да се намеси в съдебната процедура, така че медийният магнат Айдън Доган да бъде признат за виновен, че не е спазил закона за капиталовите пазари.

Бившият министър, раздразнен, отговаря на премиера, че съдебното решение, което не отива в желаната от Ердоган посока, не е изненадващо, защото е произнесено от „съдия алеви“, което бе осъдено от това либерално мюсюлманско малцинство като обида.

Двамата мъже потвърдиха в сряда автентичността на тази запис, но за сметка на това подчертаха ,че е „нормално“ един премиер да разговаря с един от своите министри за съдебен процес, който е в ход.

Разпространението на този аудиозапис става след публикуването на миналия месец от в.“Тараф“ на официални документи, показващи дискриминацията, на която са жертва алевиите в процедурата на набиране на държавни служители.

Ежедневникът бе съобщил, че правителството прилага профилиране и набира служители в зависимост от техните вярвания и техния етнически и религиозен произход.

Алевиите, които се смята, че са между 10 и 15 милиона души в Турция от общо 76 милиона , са религиозно малцинство, много специфично за Анадола и представляват едно прогресивно течение в исляма. В страната със силно сунитско мнозинство те се мъчат да защитят своето богослужение и своя либерален начин на живот.

Алевиите, които вече бяха много критични към политиката на правителството по отношение на тяхното право да практикуват религията си, реагираха срещу тази последна злоупотреба.

„Правителството откри нов фронт във войната, която води срещу алевиите“, посочи за АФП Али Балкъз, член учредител на фондацията на алевиите-бекташи.

Този активист осъжда повсеместната дискриминация: „Те вече отстраниха повечето алевии от държавната администрация, армията и съдебния апарат и е ясно, че то правителството извършва обработка на последните останали“.

Ритуалът на алевиите е много различен от сунитския. Алевиите, които са много светски настроени, се молят заедно мъже и жени, не посещават джамии, а „джемеви“ дом за събрание и не практикуват постите по време на Рамазана.

Джафер Солгун, писател алеви, изтъква, че изтичането на този запис хвърля светлина върху „една явна дискриминация“.

„Това показва, че алевиите не са добре дошли в никоя сфера от обществения живот. Предразсъдъците и гнетът на държавата не са се променили ни най-малко по време на мандата на Ердоган“, който ръководи Турция от 2002 г., отбелязва интелектуалецът.

Един гнет, който понякога е придобивал драматичен обрат. През 1993 г. ислямисти подпалиха хотел в град Сивас Централна турция . Тридесет и седем души загинаха в пожара, сред които 33 интелектуалци алевии, които се бяха събрали там по повод на културен фестивал.

Общността се бе възмутила през октомври от серия демократични реформи на режима, които засилваха правата на кюрдското малцинство, без да признаят „джемеви“ като официално място за богослужение, лишавайки малцинството от държавни средства.

Решението на Ердоган да нарече бъдещия трети мост над пролива Босфора с името „Султан Явуз Селим“ бе възприето като нов знак за пренебрежение. Селим Първи 1512-1520 е всъщност султанът, отговорен за избивания и репресии срещу алевиите.

„Алевиите винаги са защитавали свободите, по тази причина те няма да гласуват за ПСР управляващата Партия на справедливостта и развитието „, отбелязва Балкъз.

Общинските избори ще имат стойността на тест за управлението на Ердоган, което бе отслабено от разследванията за корупция, предприети през декември, и от протестите през лятото, които бяха насочени срещу неговия режим, обвинен в „авторитаризъм“.

Официален доклад, цитиран от местния печат, подчертава, че алевиите са участвали масово 78 процента от демонстрантите по време на вълната от антиправителствени протести през юни 2013 г. От осемте жертви на репресиите от страна на правителството, шест бяха алевии.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.