Саудитска Арабия прочиства Близкия изток от „Мюсюлмански братя“

в. Независимая газета

Саудитска Арабия обяви „Мюсюлманските братя“ за терористична организация. Рияд твърди, че сунитското движение е опасно поне колкото Ал Каида. Наказван ще бъде всеки застанал в редиците на „Братята“ или споделящ гледищата им, независимо дали е поданик на кралството или чужденец. Иде сякаш разцепление в ислямския свят: новият закон пряко ще засегне и лидерите на влиятелни страни в Близкия изток и Северна АФрика, мнозина от които членуват в това движение или са политически близки до него.

Затвор заплашва вече и симпатизантите на „Братята“ в Саудитска Арабия. Забранено е човек да се среща лично с хора от движението, дори да контактува с тях онлайн. МВР заяви, че кралският указ ще се прилага и спрямо саудитци, и спрямо чуждестранни граждани, замесени в материално или морално подпомагане на терористични или екстремистки групи в страната и извън нея. Официално бе съобщено, че законът предвижда наказания за онези, „които оскърбяват други страни и лидерите им“ или „участват в конференции в страната или в чужбина, насочени към дестабилизация, подстрекателство, накърняване на сигурността“.

Сферата на прилагане на указа остава загадка, изтъква „Ню Йорк таймс“. Ако документът засяга всички, които поддържат връзки с „Братята“ или са техни съюзници, в списъка с терористи може да се озоват премиерът на Турция, премиерът на Мароко, партията на властта в Тунис, признатите опозиционни партии в Йордания и Бахрейн. Аналитиците се питат ще бъдат ли хвърляни в затвора политици от тези страни, щом тръгнат например на поклонение в Мека? И как да се гледа занапред на съюзничеството между Рияд и сирийските „Братя“ в борбата срещу Асад?

„Законът може да обхване мнозина, тъй като „Мюсюлмански братя“ е международна организация – обясни за „Независимая газета“ известният политолог ориенталист Алексей Малашенко. – Въпросът е кого ще смятат саудитците за част от тази организация. Много субективни са тълкуванията кой е „мюсюлмански брат“, а кой не е.

Щом Рияд установи, че някой не се държи тъй, както му изнася, ще го брои за член на движението. Освен това законът дава на саудитците възможност да правят хайки за радикали из цял свят. Забранявайки „Братята“, те може би сплашват и друг някой в самото кралство. Същевременно се очаква посещение на президента на САЩ Барак Обама и саудитците се готвят за него.“

Указът подсилва допълнително кралския декрет от февруари т. г., предвиждащ наказания от 3 до 20 години за саудитците, заминали да воюват в чужбина. По данни на МВР в Сирия се сражават 1200 души от страната. Кралството се тревожи – завърнат ли се, те ще се включат в джихада на родна земя, както стана след войните в Ирак и Афганистан.

Според аналитици на Ройтерс основна причина за конфликта между Рияд и „Братята“ е доктрината им, способна да разклати устоите на монархията – тя подлага на сериозно съмнение саудитския принцип за наследяване на престола. По данни на агенцията „Братята“ са търсели подкрепа за своята доктрина сред хората в кралството. Докато приетият в Саудитска Арабия салафизъм, напротив, учи да бъдат почитани управляващата династия и принципите за предаване на властта.

„Саудитската династия е заплашвана отвсякъде – и от собствени вътрешни проблеми, и от проблемите в Близкия изток. „Мюсюлмански братя“ обаче не са най-острата кама, насочена към тях“, убеден е Малашенко. Обявяването на „Братята“ за терористична организация според него е политически инструмент, пригоден за използване в различни сфери, но безсилен да промени конфигурацията на региона: „Ислямският свят бездруго е разцепен и хоризонтално, и вертикално. Виждаме не разцепление, а единство и борба на противоположностите. Тъй е било, тъй е сега, тъй ще бъде и занапред“.

Рияд започва кампания с цел да изкорени движението изцяло, демонстрирайки силната поляризация в региона, откакто в Египет бе свален през лятото на 2013 г. президентът Мохамед Морси – протеже на „Мюсюлманските братя“, а организацията бе поставена извън закона. Рияд и другите столици край Персийския залив отпуснаха на АРЕ над 12 милиарда долара веднага след падането на Морси. Днес Кайро одобрява стъпката на Рияд като „израз на крайно тясна координация между страните“.

Аналитиците са сигурни, че новият закон е средство за засилване на натиска върху Катар. „Братята“ са поставени на една плоскост с радикалите от Фронта Ан Нусра и Ислямската държава в Ирак и Леванта, свързани с Ал Каида.

„Новият закон в Саудитска Арабия е насочен според мен срещу Катар – заяви за „Независимая газета“ Теодор Карасик, директор на изследователския отдел в дубайския Институт за за военен анализ на Близкия изток и Персийския залив (INEGMA). – Той може би е и предупреждение за Кувейт и други арабски и европейски държави, където „Братята“ и техни съмишленици присъстват и развиват политическа и финансова дейност.

На този етап обаче не са ясни мащабите, в които документът ще се прилага изцяло. Лондон примерно е средище на дейността на „Братята“ извън Близкия изток. Дали законът, приет от Рияд, ще обхваща онези, които развиват дейност в Лондон, и банковите им сметки?

Не се ли опитват кралството и съюзниците му, особено Египет, да дублират или да имитират западното антитерористично законодателство? Засега яснота няма. Ясна е обаче основната идея: кралството разглежда заплахата в лицето на „Братята“ наравно със заплахата, идваща от Ал Каида.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.