Полицията може да бие само природозащитници и запалянковци, така ли?

Цигани в кв. „Красна поляна“ ден след инцидента, когато обстановката се успокои. Снимка: Булфото

Полицейският произвол в България е нещо обичайно. А там, където са нужни, служителите на МВР или липсват, или кротко наблюдават случващото се.
Някои от подвизите на униформените са запечатани на фото и видео и могат да се гледат в Интернет – как ритат и бият възрастна жена, която продава магданоз около “Графа”, как в София арестуват и малтретират природозащитници, как в Бобов дол бият протестиращи миньори. Ако се вярва на съобщенията на полицията, един от миньорите там легнал и сам си заблъскал главата в асфалта (виж кадрите тук).
Какво се случи обаче тия дни? Огромна група роми обикаля по улиците и крещи: “Смърт за българите!” Обръщат коли и кофи. И всичко това пред плахите погледи на органите на реда, които стоят и да гледат отстрани, вместо да изпълняват задълженията си. Това не са онези мръсни хулигани, еколозите, че да е нужна намеса!
Когато цигани бият невинни в ж. к. “Красна поляна”, полицаите пасуват. Когато убиха професор – убиецът още се разхожда на свобода.

Полицаите зяпат – да не ги обвинят в расизъм, задето си вършат работата. Не знаели колко твърдо да подходят. Интересно – за това незнание ли взимат заплати?
За сметка на това никой няма да им отправи обвинение, че бият и деца около и на стадионите. Тия с димките къде-къде повече човешки животи застрашават от 300 разбеснели се роми с тояги и брадви. Нищо, че точно полицаите носят отговорност какво ще се внесе на стадиона – тинейджърите са виновни и само палките ще ги възпитат.

За щастие, размириците с циганите този път се разминаха без особени последствия. Липсата на намеса от страна на МВР обаче рано или късно, ще доведе до поне два сериозни проблеми:
– След като ромите-побойници не са наказани за деянията си, те ще ги повторят. Следващия път на мястото може да има майки с деца. Може да се стигне до много сериозно пострадали и дори убити хора.

– Щом като хората не се чувстват защитени от държавата, ще се наложи сами да се пазят. Ще си купуват оръжие, това ще доведе до повече конфликти, докато накрая започне истинска война.
Толерирането на ромските престъпници е акт на дискриминация. Така полицията мери с неравен аршин гражданите на Република България – към едни прилага законите, докато други оставя да вилнеят безнаказано.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.