Кремъл иска Крим да стане република в състава на Русия

Газета.ру

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Негласното решение за присъединяването на Крим към Русия вече е взето на най-високо равнище в Кремъл, твърдят източници на „Газета.Ru“. По всяка вероятност Крим ще бъде приет в състава на Руската федерация в качеството на република, в която ще се използват два официални езика: руски и кримскотатарски.

Във вторник Върховният съвет на Крим прие неочаквано на пръв поглед решение – утвърди декларация за независимостта на автономната област. Според официалното съобщение в подкрепа на документа са се обявили 78 от 81 депутати, участвали в гласуването.

Декларацията гласи: в случай че на референдума на 16 март мнозинството от жителите на републиката изявят желание да се присъединят към Русия, Крим ще бъде обявен за „независима и суверенна държава с републиканска форма на управление“. След това новопоявилата се „независима и суверенна държава“ ще се обърне към Русия с молба да я присъедини към своята територия в качеството на нов субект.

Основание за това присъединяване ще стане руско-кримски междудържавен договор.

В преамбюла към декларацията кримските татари се позовават на постановките в Устава на ООН „и цял ред други международни документи, утвърждаващи правото на народите на самоопределение“, както и на решението на Международния съд на ООН за Косово от 22 юли 2010 г., според което декларацията за независимост, приета през 2008 г. от косовските власти, не е нарушила международното право.

Това означава, недвусмислено дават да се разбере авторите на Декларацията за независимост на Крим, че приетият от депутатите в автономната област документ също не нарушава международното право.

Тази стъпка има ясна цел и решава две задачи.

Първата: като обвързва провъзгласяването на независимостта на Крим с резултатите от референдума, твърди близък до Кремъл източник, Москва показа на Запада по каква схема смята да действа по-нататък. Втората: ако според резултатите от кримския плебисцит бъде взето решение за присъединяване към Русия, а след това републиката се обяви за „независима и суверенна държава“, която има право да сключва международни договори, то на Русия няма да се налага да променя вътрешното си законодателство за създаването на нови субекти на федерацията, пояснява събеседникът на „gazeta.ru“.

Както вече писа уебсайтът, действащото руско законодателство предвижда приемането на нов субект в състава на Русия само в един случай: ако е налице съответното международно споразумение. Очевидно нито сегашните украински власти, чиято легитимност Москва не признава, нито бъдещият президент на Украйна, който и да е той, никога няма да парафират споразумение за „предаването“ на Крим. Именно затова руските парламентаристи започнаха да генерират идеи за това как да избегнат договори с Киев.

Преди около две седмици лидерът на партията „Справедлива Русия“ Сергей Миронов внесе в Думата законопроект, според който „земи“ на други държави могат да бъдат включвани в състава на Русия даже ако няма съответстващо международно споразумение.

Основание за присъединяването на нови територии, според предложението на Миронов, биха могли да станат било резултатите от референдум на „отсъединяващи се“ територии, било молба от страна на органите на държавната власт в дадени „земи“ към Русия за присъединяване.

Но явно от нововъведенията на Миронов няма да има нужда. Самообявяването на независимостта на Крим и възможното признаване на новата държава от Русия ще избавят Москва от необходимостта да променя собственото си законодателство.

Логиката на Кремъл е следната: ако Крим е независима държава, значи международният договор за присъединяването му към Русия може да бъде сключен непосредствено с властите на републиката. Въпросът е в това дали на равнище руско ръководство е прието негласно решение за присъединяването към Руската федерация на тази все още украинска автономна територия.

„Решението е взето – еднозначно да“, твърди източник, близък до Кремъл. „Приетата декларация за независимост и обвързването й с резултатите от референдума и ясен сигнал, че базовият сценарий на Москва е присъединяването на Крим. Крайната цел е именно такава“, убеден е друг събеседник на „gazeta.ru“.

По въпроса за срока, в който Москва може да вземе официално решение за влизането на Крим в състава на Русия, мненията на източниците се различават. „Поставена е задача този въпрос да бъде решен до края на март“, заявява събеседникът, близък до администрацията на президента.

Другият източник от властовите структури твърди обаче, че не са определяни никакви срокове. Но никой няма да протака с окончателното решение на въпроса, изразява увереност още един събеседник на електронното издание, близък до Кремъл: „Сценарият от Абхазия и Южна Осетия тук е изключен. Все пак в Крим е нашият Черноморски флот“.

По информация на „gazeta.ru“ Крим ще бъде приет в състава на Русия в качеството на република. А доколкото републиките, съгласно Конституцията, разполагат с правото да определят своите официални езици, се планира в Крим тези езици да бъдат два: руският и кримскотатарският.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.