Мат, танцуващият по света, гледан 7,5 млн. пъти в Интернет

Мат Хардинг. Снимка: wherethehellismatt.com

Да обиколиш света, да танцуваш на най-екзотичните и вълнуващи места на планетата и на всичкото отгоре да ти плащат за това. Звучи като нещо, съчинено от човек с доста развинтено въображение. Но 30-годишният американец Мат Хардинг в продължение на шест месеца е правил точно това. Клипчето, на което се вижда как той танцува на места като Великата китайска стена, Мачу Пикчу, планината Килиманджаро и пустинята на Намибия, е едно от най-популярните в сайта youtube.com и до момента е гледано от над 7,5 милиона души.

През първата половина на 2006 г. Мат е обиколил и се е снимал, танцувайки, в 39 страни на всичките 7 континента. Той е от Кънектикът и преди да започне да обикаля света е работил като дизайнер на видеоигри. Отегчен от това занимание, през февруари 2003 г. той напуснал работа и със спестените пари се отправил на околосветско пътешествие. Преди това направил сайта wherethehellismatt.com, чрез който да може да държи семейството и приятелите си в течение къде точно се намира (заглавието на сайта в превод означава “Къде, по дяволите е Мат”).

Докато Мат бил във Виетнам, някакъв човек му дал идеята да започне да танцува на всяко място, където отиде, и да записва тези танци с камера. Идеята му се сторила добра и той започнал да прави точно това. “Знам, че не съм много добър танцьор – казва Мат. – Изглеждам доста нелепо, но винаги съм танцувал по този начин. Когато исках да подразня някой колега, заставах пред бюрото му и за почвах да правя движенията от клипа.”

Мат сред група будистки монаси в Лаос. Снимка: wherethehellismatt.com

Когато парите му свършили, Мат се завърнал в САЩ и пуснал клипчето от пътуването си в youtube. То станало толкова популярно сред потребителите на сайта, че компанията за дъвки Stride предложила на Мат да спонсорира друго негово пътуване. Уговорката билa името на фирмата да се появява за кратко във второто клипче. “От компанията ме оставиха да избера маршрута си, без да се съобразявам с каквото и да било – обяснява Мат. – Изобщо не са ми се месили. Оставиха ме да реша всичко сам.”

Клипчето от второто пътуване вече далеч е задминало успеха на първото. Според Мат то се радва на такъв интерес, защото е семпло и съвсем непретенциозно. “Не съм искал да предавам някакво послание или пък да внушавам нещо чрез клипчето. – казва Мат. – Може би затова хората толкова го харесват. На повечето им е забавно и смешно, други са трогнати и развълнувани от него.”

Във видеото няма никаква реч. Само Мат – типичното американско момче, което танцува по света. Качеството на записа не е кой знае колко високо, защото той е използвал съвсем обикновена камера без специални ефекти. Снимали са го хора, които са пътували с него, или случайни минувачи.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/bNF_P281Uu4″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

В момента Мат живее в Сиатъл и от време на време се връща към старото си занимание на дизайнер на видеоигри. Казва, че това не е най-лошата работа на света, но все пак предпочита да пътува. Отскоро ходи на уроци по танци, защото е решил, че е крайно време да се научи да танцува “истински”. В кратко интервю за вестник “Уошингтън Поуст” Мат разказва най-интересните неща около пътуванията си.

– Какво са пътешествията за теб?
– Мечта, цел, удоволствие… всичко.
– Сам ли си измисли танца от клипчетата?
– Да. Той няма име, нито пък хореография. Това е нещо като танц на 3-годишно дете, което скача нагоре надолу, размахвайки ръцете и краката си.
– При второто пътуване къде най-много държеше да отидеш?
– В Антарктида. До там се стига трудно, необходимо е доста време и струва много пари. Преди не съм и помислял, че мога да стигна дотам, но го направих. Другите места, които на всяка цена исках да посетя, бяха Великденските острови, Микронезия и островите Галапагос.
– На кои места ти беше най-трудно да танцуваш?
– Най-трудно беше на планината Килиманджаро в Танзания. Изкачвах я 9 часа и повърнах 8 пъти през това време. Доста гадно беше и докато танцувах под водата близо до Микронезия. А на една скала в Норвегия беше направо ужасяващо. По време на танца за малко да падна и от мен нямаше да остане нищо.

Мат танцува близо до африкански слонове в Ботсвана. Снимка: wherethehellismatt.com

– Във второто видео танцуваш близо до група слонове в Ботсвана, но те изглеждат малко разтревожени. Защо?
– Слоновете тъкмо бяха спасени от увеселителен парк в Южна Африка. Преди да започна да танцувам до тях, им говорих дълго време, за да могат да свикнат в мен, но явно не беше достатъчно. Щом започнах да се снимам, слоновете ми дадоха ясно да разбера, че не искат да го правя близо до тях.
– Имало ли е хора, които са искали да танцуват с теб?
– Това се случи един-единствен път в Руанда. Отидох в едно селце и започнах да танцувам без изобщо да обяснявам защо го правя. След малко при мен дойдоха местните деца и започнаха да ме имитират. Беше много забавно.
– Кое е най-важното нещо, което научи по време на пътешествията си?
– Че няма място, където да не можеш да отидеш, стига да поискаш. Планетата всъщност не е толкова голяма, колкото изглежда. И всички, които живеем на нея, сме едно цяло.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.